«Είναι βέβαιο ότι θα χτυπήσει την πόρτα» η επόμενη πανδημία, προειδοποιεί ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος στο πλαίσιο της ετήσιας συνέλευσης του οργανισμού τη Δευτέρα (22/5), κάλεσε τα κράτη να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί.

Ειδικότερα, απευθυνόμενος στην ετήσια συνέλευση του ΠΟΥ που διεξάγεται στην Γενεύη από τις 21 έως τις 30 Μαΐου, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι είναι η ώρα για την επίσπευση των διαπραγματεύσεων με στόχο την πρόληψη της επόμενης πανδημίας.

«Δεν μπορούμε να το αναβάλουμε» ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως «αν δεν κάνουμε εμείς τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, τότε ποιος θα τις κάνει; Και αν δεν τις κάνουμε τώρα, τότε πότε;» σημείωσε.

Οι 194 χώρες μέλη διαπραγματεύονται μεταρρυθμίσεις στους δεσμευτικούς κανόνες που ορίζουν τις υποχρεώσεις τους σε περίπτωση διεθνούς απειλής για την υγεία και επεξεργάζονται μία ευρύτερη συνθήκη πανδημίας που αναμένεται να επικυρωθεί τον επόμενο χρόνο.

«Μια δέσμευση αυτής της γενιάς επί συμφωνίας για τις πανδημίες είναι σημαντική, διότι αυτή είναι η γενιά που δοκίμασε πόσο φοβερός μπορεί να γίνει ένας μικρός ιός», δήλωσε ο Τέντρος.

Παράλληλα, οι χώρες μέλη θα συζητήσουν τον προϋπολογισμό 2024-2025 του ΠΟΥ, ο οποίος περιλαμβάνει αύξηση των ετήσιων εισφορών των χωρών.

Σημειώνεται ότι, η Ταϊβάν δεν προσκλήθηκε στην ετήσια συνέλευση του οργανισμού, παρά την επιμονή της Ταϊπέι ότι η υποστήριξη για την συμμετοχή της έχει αυξηθεί.

Η επιλογή αυτή ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκούσαν η Κίνας και το Πακιστάν, ενώ τα Νησιά Μάρσαλ και το Εσουατίνι τοποθετήθηκαν υπέρ της συμμετοχής της Ταϊβάν.

cnn.gr