Το «όπλο» που έγινε αδυναμία και τα… αγνοούμενα clean sheets

Μερικές φορές, αρκούν ορισμένα απλά, πλην… σοκαριστικά, γεγονότα για να περιγράψουν ένα πρόβλημα, όσο περίπλοκο ή μεγάλο κι αν είναι. Η Μίλαν λοιπόν, σε επτά αγώνες το 2023 έχει δεχθεί 18 τέρματα, τα περισσότερα από κάθε άλλη στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στο ίδιο διάστημα. Πέρυσι, μπορούσε περήφανα να «φωνάζει» πως διαθέτει την καλύτερη άμυνα της Serie A. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται δύο γκολ μακριά από το να «πιάσει» τα 31 γκολ δέχθηκε πέρυσι συνολικά, ενώ απομένουν ακόμα 19 παιχνίδια! Σαν να μην έφτανε αυτό, ποτέ άλλοτε οι Ροσονέρι δεν είχαν δει την εστία τους να παραβιάζεται πάνω από τέσσερις φορές σε δύο διαδοχικά ματς, ό,τι συνέβη δηλαδή απέναντι σε Λάτσιο και Σασουόλο δηλαδή μέσα σε λίγες ημέρες.

Το μεγαλύτερο όπλο της Μίλαν την περυσινή σεζόν, εκείνη η νεανική μα ώριμη άμυνα, που λειτουργούσε άψογα, πλέον δείχνει να γίνεται το place to be, το αγαπημένο spot κάθε αντίπαλου επιθετικού. Φυσικά όμως, πρόκειται για θέμα γενικότερης αμυντικής λειτουργίας, αυτήν την οποία εκθέτουν σε κάθε ευκαιρία οι αντίπαλες ομάδες, τρυπώνοντας στην καρδιά της, τη ροσονέρα περιοχή, και όλες τις επικίνδυνες ζώνες γύρω από αυτή για… πλάκα. Και άπαξ και το κάνουν αυτό, το γκολ είναι θέμα χρόνου, ειδικά από τη στιγμή που η ψυχολογία των αμυνόμενων βρίσκεται στα τάρταρα.

Άλλωστε, το clean sheet, η ανέπαφη εστία, είναι μια έννοια τόσο χαραγμένη στο DNA, της περυσινής έκδοσης των Ροσονέρι – 17 τέτοια είχε κρατήσει στην τελευταία Serie A ο, τραυματίας αυτή τη στιγμή Μενιάν και η άμυνά του – μα ταυτόχρονα βαθιά ξεχασμένη τη φετινή χρονιά.

Μόλις τέσσερις φορές δεν έχει δεχθεί γκολ φέτος στο πρωτάθλημα η Μίλαν, ενώ οι δύο από αυτές ήρθαν στις «λευκές» ισοπαλίες με τη Σασουόλο και την Κρεμονέζε. Δεν ήθελε και πολύ λοιπόν, οι πληγές της να γίνουν ορατές σε κάθε δυνάμει αρπακτικό, ικανό να εκμεταλλευτεί τα αμυντικά κενά και να τρίψει αλάτι πάνω σε αυτές.gazzeta.gr