O Γιάννης Σερέτης γράφει για τις αγωνιστικές και εκτός αγωνιστικού χώρου επιλογές του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι εναντίον του Ολυμπιακού και το μοναδικό τρόπο να αντιληφθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο ότι δεν ζούμε στα 80’s.

Δεν άρεσε στον οπαδό του Παναθηναϊκού το «διχτάκι» στο κεφάλι του Βλάνταν Ιβιτς. Ισως να μην άρεσε και στον οπαδό του ΠΑΟΚ. Το σωστό ήταν αυτό που έγινε: διακοπή του αγώνα.

Δεν άρεσε στον οπαδό του ΠΑΟΚ το κολάρο στον αυχένα του Οσκαρ Γκαρθία. Ισως να μην άρεσε και στον οπαδό του Ολυμπιακού. Το σωστό, ήταν αυτό που έγινε: διακοπή του αγώνα.

Δεν άρεσε στον οπαδό του Ολυμπιακού η ζάλη και η μερική απώλεια ακοής του Χουάνκαρ. Δεν άρεσε και στον πρόεδρο του Ολυμπιακού που χρησιμοποίησε τη λέξη «παραμύθια» για το κολάρο (βάσει πρωτοκόλλου αποχωρούν έτσι οι τραυματίες) και μίλησε για την «ευαισθησία στ’ αυτιά» του Ισπανού. Εδώ, δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Ο Ολυμπιακός δεν τιμωρείται συχνά για τέτοιου είδους γεγονότα.

Το διακύβευμα της απόφασης είναι τεράστιο για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Θα επιτρέψουν οι δικαστές την ατιμωρησία των ΠΑΕ και των οπαδών ή θα υψώσουν ένα ακόμα μεγαλύτερο stop στη καφρίλα; Περίπου 20 ντέρμπι έχουμε ακόμα σε πρωτάθλημα και Κύπελλο μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος! Είκοσι! Και ευτυχώς δεν βρισκόμαστε πια ούτε στα 80’s, ούτε στα 90’s. Κάποτε η UEFA επέτρεπε τα… πάντα. Aρκεί να θυμηθούμε το «Χέιζελ»: σκοτώθηκαν και δολοφονήθηκαν 39 άνθρωποι, τραυματίστηκαν περισσότεροι από 600, αλλά το Γιουβέντους – Λίβερπουλ διεξήχθη! Το 1985 αυτά, όχι το… 1950! Να θυμηθούμε την κροτίδα δίπλα στον Αντώνη Νικοπολίδη στην προθέρμανση του προημιτελικού του Champions League στο Καμπ Νου το 2002; Για τόλμα τώρα να ρίξεις κροτίδα ένα μέτρο από τον τερματοφύλακα σε «ευρωπαϊκό» ματς!

Το ποδόσφαιρο προχωρά. Οι κανονισμοί αλλάζουν. Οι παίκτες και οι προπονητές προστατεύονται περισσότερο πλέον. Δεν μπορείς πια να πετάς καφέδες στα μούτρα Μαυρογενίδη και μπουκάλι στο πρόσωπο του Αναστασίου και να περνούν όλα… έτσι στο Ελλάντα. Όμως μπορεί κι αυτή τη φορά να περάσουν όλα «έτσι». Διόλου δεν αποκλείεται στο Ελλάντα και δη όταν μιλάμε για τον Ολυμπιακό. Ο Παναθηναϊκός έχει πληρώσει πολλάκις τις καφρίες των οπαδών του, ο ΠΑΟΚ επίσης. Δυστυχώς, κάποιες από τις… δεκάδες, όχι όλες! Και σ’ αυτή την περίπτωση λοιπόν, μπορεί να τη γλυτώσει ο Ολυμπιακός. Διόλου απίθανο. Ηδη όμως, ο Παναθηναϊκός μετράει τέσσερις «νίκες» μετά από το χθεσινό μεγάλο πισωγύρισμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

  • Νίκη Νο 1: Επραξε αυτό που όφειλε απέναντι στους παίκτες του. Πρωτίστως απέναντι σ’ αυτούς. Δεν έφυγε. Αλλά επέμεινε για την ιατρική διάγνωση. Δεν είπε αβασάνιστα «πάμε, συνεχίζουμε» όπως πέρυσι στην OPAP Arena, όταν ο ζαλισμένος Μπρινιόλι μετέτρεψε σε γκολ μια σέντρα του Πινέδα λίγα λεπτά μετά την κροτίδα…
  • Νίκη Νο 2: Η επιβλητική εικόνα του στον αγωνιστικό χώρο οπλίζει με αυτοπεποίθηση παίκτες και προπονητικό τιμ ενόψει των επόμενων αγώνων, ανεξάρτητα από το ότι και πάλι ο Παναθηναϊκός δεν έπαιρνε αυτό που άξιζε βάσει απόδοσης μέχρι τη στιγμή της διακοπής. Θα τον βοηθήσει αυτή η εικόνα και στα ευρωπαϊκά του ματς και στη συνέχεια του ντέρμπι αν τελικά αποφασιστεί να συνεχιστεί από το 49’ σε κενές εξέδρες.
  • Νίκη Νο 3: Η «αποσύνδεσή» του από τον Ολυμπιακό ως συνέπεια της σθεναρής στάσης του στο θέμα του προβλήματος που παρουσιάστηκε στον Χουάνκαρ. Για τον πολύ κόσμο ίσως να μην παίζει μεγάλο ρόλο, όμως «ενδοπαναθηναϊκά» και κυρίως για μεγάλη μερίδα οπαδών, αυτή η απόφαση είχε τεράστιο ειδικό βάρος μετά από πολλά που έχουν συμβεί τα τελευταία τρία χρόνια και κυρίως λόγω της συμπόρευσης των δύο ΠΑΕ σε αρκετά θέματα που αφορούν ζητήματα διαιτησίας και ΕΠΟ.
  • Νίκη Νο 4: Μερικές φορές είναι καλύτερο να μην μιλάς καθόλου. Όχι πάντα, αλίμονο! Ο Παναθηναϊκός χθες δεν μίλησε. Ούτε show έκανε μ’ έναν παίκτη που είχε πρόβλημα ακοής, ούτε στα κανάλια βγήκε. Εκανε την επικοινωνιακή γκάφα με τον γιατρό και τέλος. Και του βγήκε τελικά σε (πολύ) καλό, διότι τα επικοινωνιακά αυτογκόλ που έβαλε ο Μαρινάκης μέσα σε πέντε λεπτά δεν τα είχε βάλει ο Ανατολάκης σε όλη την καριέρα του.

Εχει κάνει πολλές προσπάθειες ο Ολυμπιακός για τις συνθήκες στο γήπεδό του τα τελευταία χρόνια. Ομως δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος! Πέρυσι πετούσαν μπάλες στον αγωνιστικό χώρο εναντίον της ΑΕΚ μετά τη διαιτησία του Μάσα, χθες συνέβη αυτό με την κροτίδα που μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε ελληνικό γήπεδο: έχει πολλή δουλειά ακόμα μπροστά του, όπως και όλοι οι «μεγάλοι». Κι αν αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι και οι ποινές, θα την κάνουν ακόμα καλύτερα. Για την ακρίβεια, μόνο αν αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι και οι ποινές θα την κάνουν καλύτερα.

Υ.Γ1: Ο Αράο, παρά την ολιγωρία του στο 1-1 του Καμαρά από το λάθος του Τσέριν, έκανε εκπληκτικό ματς ως στόπερ. Και θα είναι μεγάλη απώλεια για τον Παναθηναϊκό από τη μεσαία γραμμή αν απουσιάσει ο Γεντβάι εναντίον της Ρεν. Διότι, δυστυχώς για τους Πράσινους, ο Ρουμπέν Πέρεθ παίζει πια μια ταχύτητα κάτω από όλους τους υπόλοιπους.

Υ.Γ. 2: Εκπληκτικό το σχέδιο του Γιοβάνοβιτς και των συνεργατών του, το οποίο απειλούνταν μόνο από το προσωπικό, ατομικό ταλέντο ορισμένων παικτών του Ολυμπιακού. Τεράστια η διαφορά των δύο ομάδων ως σύνολα. Ομως για να νικήσεις στο «Γ. Καραϊσκάκης» ιστορικά ακόμα και στα χειρότερα του Ολυμπιακού, πρέπει να τα κάνεις σχεδόν όλα τέλεια. Και ο Παναθηναϊκός δεν τα έκανε σχεδόν όλα τέλεια μέχρι το 49′.

Υ.Γ.3: Ο γιατρός του αγώνα στο «Gazzetta.gr»: «Ναι, έχω δεχθεί πάρα πολλά μηνύματα. Υβριστικά και επικίνδυνα για τη ζωή μου. Με έχουν απειλήσει ανοιχτά. Όλα αυτά τα έχει αναλάβει ο αδερφός μου, που είναι δικηγόρος. Αναλύει όλα τα δεδομένα και θα κινηθούμε νομικά. Έχω και μηνύματα και τηλέφωνα με απειλές. Είναι όλα καταγεγραμμένα. Από ένα σωρό αριθμούς. Το βασικότερο όμως είναι η μητέρα μου. Να την έχω χάσει και να μου τη βρίζουν Η μνήμη ενός νεκρού είναι σημαντική. Δεν με νοιάζει για μένα – δεν με νοιάζει το τι λένε για μένα – αλλά τη μάνα μου… Ψάχνανε ένα εξιλαστήριο θύμα και το βρήκανε σε μένα». Σ’ αυτή την κοινωνία – ζούγκλα ζούμε. Η οποία γίνεται… ζούγκλα θηρίων όταν μιλάμε για ελληνικό ποδόσφαιρο.



gazzeta.gr