-Στο γήπεδο είστε όλοι με την ίδια ομάδα. Δεν ισχύει όμως το ίδιο στην Βουλή ή σε ένα Υπουργικό Συμβούλιο. Εκεί υπάρχουν «κόντρες». Στο περιθώριο ενός συμβουλίου θα συζητήσετε για ποδόσφαιρο;

«Βεβαίως συζητάμε και θέλω να σας πω ότι αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο της χώρας μας. Εχω βρεθεί την περίοδο του Μουντιάλ σε Σύνοδο Υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης και ουσιαστικά είχαμε προσαρμόσει τα χρονοδιαγράμματα διεξαγωγής των συνεδριάσεων με τέτοιο τρόπο που μετά να πηγαίνουμε στο ξενοδοχείο Υπουργοί Οικονομικών και να βλέπουμε αγώνες.

Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Πάρα πολλοί και στο εξωτερικό έχουν πάθος με τον αθλητισμό, κυρίως για το ποδόσφαιρο, αλλά και για άλλα αθλήματα. Μου έχει μείνει χαρακτηριστική εικόνα που ήμουν με Υπουργούς Οικονομικών και βλέπαμε αγώνα είτε στο λόμπι ενός ξενοδοχείου, είτε ακόμη σε πρεσβείες. Ανοιγαν οι πρεσβείες και δέχονταν κόσμο για να δουν ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Αρα ο αθλητισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του πολίτη και του Υπουργικού Συμβουλίου. Μειοψηφία είμαι στο Υπουργικό Συμβούλιο. Νομίζω εγώ και ο Νίκος ο Χαρδαλιάς είμαστε οι πιο συστηματικοί θαμώνες του γηπέδου. Και αρκετές φορές ο Νίκος ο Παναγιωτόπουλος (σ.σ Υπουργός Εθνικής Άμυνας). Μπορεί να λησμονώ κάποιον, αλλά αυτή έχουν μια πιο συστηματική επικοινωνία στο γήπεδο».

-Στον Ματίας Αλμέιδα θα δίνατε κάποιο Υπουργείο;

«Συντονισμού… Είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθεί κανείς, όταν είναι στις εξέδρες, τις κινήσεις που κάνει εκτός γηπέδου όχι μόνο ο ίδιος, αλλά όλο το προπονητικό τιμ.

Εγώ δίνω μεγάλη σημασία στην ομάδα και είναι πολύ σημαντικό η ομάδα να είναι συμπαγής. Κι αν μου επιτρέπεται, αξιολογώ και τότε το αξιολόγησα ως πολύ θετικό ότι συνεννοηθήκαμε με τον αθλητισμό και αντιληφθήκαμε την μεγάλη αξία να μειώσουμε την φορολόγηση, την πολύ ψηλή φορολόγηση σε ρεαλιστικά επίπεδα. Όχι χαμηλά, αλλά ρεαλιστικά. Τόσο σε αθλητές, όσο και προπονητικά τιμ.

Διότι ένα προπονητικό τιμ για να είναι συμπαγές, δεν φέρνεις έναν προπονητή από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, αλλά φέρνεις ένα τιμ. Αυτό το τιμ έχει ένα κόστος. Θυμάμαι χαρακτηριστικά και θα σας μιλήσω για άλλη ομάδα, πως όταν ξεκίνησα τη θητεία μου ως Υπουργός Οικονομικών δέχθηκα την επίσκεψη κάποιων προέδρων που τώρα η ομάδα τους πάει εξαιρετικά στο μπάσκετ.

Ο Ολυμπιακός. Συζητήσαμε την ανάγκη να βοηθήσουμε ως Πολιτεία τον αθλητισμό μέσα από την μείωση της φορολόγησης. Επαναλαμβάνω για να μην υπάρξουν παρερμηνείες. Όχι σε χαμηλά επίπεδα, αλλά όχι και στα υπερβολικά υψηλά επίπεδα που ήταν».

-Λειτούργησε ως… κράχτης λέτε και για το θέαμα και για να έρθουν σημαντικά ονόματα στην Ελλάδα;

«Δεν ξεχάσω ποτέ ότι η συζήτηση είχε ως αντικείμενο τον Σλούκα. Για να έρθει ο Σλούκας από την Τουρκία τότε, δεν μπορεί να αντέξει οποιοσδήποτε επιχειρηματίας στην Ελλάδα να πληρώσει τόσο υψηλή φορολόγηση.

Με τον Πρωθυπουργό το συζητήσαμε και αποφασίσαμε να μειώσουμε την φορολόγηση σημαντικά. Αποτέλεσμα; Βλέπετε που είναι ο Ολυμπιακός τώρα. Αποτέλεσμα είναι ότι προσελκύουμε στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ καλύτερους αθλητές, ανεβαίνει το θέαμα, ο κόσμος πηγαίνει στα γήπεδα, άρα και εγώ ως Υπουργός Οικονομικών ωφελημένος βγαίνω.

Τα κρατικά ταμεία ενισχύονται από κάτι που θεωρητικά χάνουν και κοντά σε αυτό προσθέστε και κάτι που θέλω να πω. Αναλάβαμε μια πρωτοβουλία εξαιρετικά σημαντική παρά το γεγονός ότι δεν ήταν εύκολη και χωρίς να πω γιατί δεν ήταν εύκολη θα γίνει κατανοητό αμέσως. Αλλάξαμε τον τρόπο φορολόγησης του στοιχηματισμού. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Το αποτέλεσμα και θα μιλήσω για φέτος είναι να έχουμε 66 εκατομμύρια ευρώ τα οποία διανέμουμε στον αθλητισμό. Αυτά δεν υπήρχαν.

Τα 31 εκατομμύρια για τον επαγγελματικό αθλητισμό και τα 31 για τον ερασιτεχνικό. Ξέρετε πόσο σημαντικό είναι αυτό το ποσό για μικρές ομάδες σε όλη την Ελλάδα, που το περιμένουν πως και πως για να στηρίξουν τις ομάδες; Ακόμη και για τον επαγγελματικό αθλητισμό πόσο σημαντικό είναι. Και ερχόμαστε για πρώτη χρονιά και βάζουμε και μέσα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση την αναφορά που είπα πριν 1 εκατομμύριο ευρώ στάνταρ από τον στοιχηματισμό για το Ράλι Ακρόπολις. Ετσι ώστε να έχουμε διασφαλίσει τους πόρους που δεν θα έρχονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, δεν θα έρχονται από τους Έλληνες φορολογούμενους άμεσα, αλλά από τον στοιχηματισμό για να στηρίξουμε κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη χώρα κι εκτός Ελλάδος.

Σας λέω για δύο κομβικές πρωτοβουλίες που αναλάβαμε που προφανώς ο φίλαθλος δεν τις ήξερε, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικές για να βλέπουμε ανταγωνισμό στην Ελλάδα και κυρίως θέαμα, το οποίο είναι βασικό συστατικό στοιχείο για να προσελκύσουμε φιλάθλους. Αρα και η Πολιτεία με τον τρόπο της, την τελευταία 4ετία έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις ώστε να βοηθήσει και αυτό που ο φίλαθλος βλέπει από την εξέδρα».

-Αν ο Αλμέιδα σας έδινε φανέλα και σορτσάκι, τι θέση θα παίζατε στην ενδεκάδα;

«Γενικά και όταν έπαιζα λίγο στα χωριά της Φθιώτιδας το «δεκάρι» μου άρεσε. Μια θέση που μοιράζεις το παιχνίδι και να δημιουργείς ευκαιρίες για γκολ. Αυτή η θέση μου άρεσε πολύ. Να συντονίζεις».gazzeta.gr