Αντιμέτωπη με απειλή πρότασης μομφής η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τρία μέλη της ομάδας Renew Europe, των φιλελεύθερων, καλούν σε διεξαγωγή ψηφοφορίας κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το κείμενο απειλής πρότασης μομφής κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φέρει τις υπογραφές της Ολλανδής Σοφί ιν’τ Βελντ, του πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου, Γκι Φερχόφστατ και του Ισπανού ευρωβουλευτή, Λουίς Γκαρικάνο, αντιπροέδρου της ομάδα Renew.

Για να τεθεί σε ψηφοφορία το κείμενο της πρότασης μομφής, θα πρέπει να συγκεντρώσει τις υπογραφές του ενός δεκάτου των ευρωβουλευτών (δηλαδή 70 υπογραφές).

Ασταμάτητη δράση στο live casino της Novibet

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «έχει δημιουργήσει τεράστιο πολιτικό πρόβλημα»

Η Κομισιόν έδωσε την Τετάρτη (02.06.2022) το πράσινο φως στο πολωνικό σχέδιο ανασυγκρότησης ύψους 35,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έχει παγώσει εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο εξαιτίας των παραβιάσεων του κράτους δικαίου, κυρίως ως προς την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, από τη Βαρσοβία.

Οι τρεις ευρωβουλευτές θεωρούν ανεπαρκείς τις ανακοινώσεις της Βαρσοβίας, που αφορούν την άρση της διαθεσιμότητας ενός δικαστή και την ψήφο στο πολωνικό κοινοβούλιο για την κατάργηση του πειθαρχικού σώματος που επρόκειτο να ελέγχει τους δικαστές και είχε εγκαθιδρυθεί στο πλαίσιο ευρείας μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης που έπληξε την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας. Σε αυτές τις ανακοινώσεις στηρίχθηκε το πράσινο φως της Κομισιόν.

Οι προϋποθέσεις που ζητήθηκαν από την Κομισιόν είναι μειωμένες σε σχέση με τις απαιτήσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν απαντούν στην άρνηση των πολωνικών αρχών να αναγνωρίσουν την υπεροχή του ευρωπαϊκού έναντι του εθνικού δικαίου, την ώρα που η Βαρσοβία «δεν επιδεικνύει καμία πρόθεση (…) να αποκαταστήσει πλήρως την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, λέει η Σοφί ιν’τ Βελντ κατηγορώντας την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι «έχει δημιουργήσει τεράστιο πολιτικό πρόβλημα».

Κομισιόν: Σε αναμονή εξελίξεων;

Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας στην Κομισιόν, δύο βασικά της στελέχη, η Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ (Renew Europe) και ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς (σοσιαλδημοκράτες), και οι δύο εκτελεστικοί αντιπρόεδροι, αντιτάχθηκαν στην επικύρωση του πολωνικού σχεδίου ανασυγκρότησης.

«Η Κομισιόν γνωρίζει ότι οι λύσεις που ανακοινώθηκαν από τις πολωνικές αρχές είναι απολύτως διακοσμητικές», δηλώνει ο Γκι Φερχόφστατ σε επιστολή του προς την πολιτική του ομάδα.

Για να εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο μία πρόταση μομφής πρέπει να εξασφαλίσει τα δύο τρίτα των ψήφων των παρόντων ευρωβουλευτών.

Στελέχη και εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων δεν σχολίασαν την πρόταση μομφής εν όψει των συνεδριάσεων των ομάδων το απόγευμα στο Στρασβούργο.

 

newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

FACEBOOK - TWITTER