Ο Κώστας Κεφαλίδης έχει περάσει όλα τα χρόνια της ζωής του στη Χαραυγή και έχει ζήσει την ομάδα από κάθε πόστο. Η ομάδα, όπως και η γειτονιά, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει αλλάξει ριζικά μέσα στο πέρασμα των δεκαετιών.

«Η περιοχή κάποτε λεγόταν Χωριουδάκι. Δεν υπήρχαν οι πολυκατοικίες που βλέπεις πίσω. Ήταν πολύ λίγα και συγκεκριμένα τα σπίτια. Στους δρόμους κυκλοφορούσαν κότες, κατσίκες. Εμείς μέναμε εκατό μέτρα μακριά και η μάνα μας μάς έβλεπε κανονικά από το σπίτι» εξηγεί.

Η μεγάλη αστικοποίηση ξεκίνησε από τη δεκαετία του ‘60. Όταν έφτασαν στην περιοχή πρόσφυγες από τον Πόντο αλλά και εσωτερικοί μετανάστες που έπιασαν δουλειά στις μεγάλες βιομηχανίες: στο τσιμεντάδικο, στα λιπάσματα.

Μόνο οι δύο συγκεκριμένες επιχειρήσεις έφτασαν να απασχολούν έως και 6 χιλιάδες εργάτες. Καμιά εργασία, όμως, καμιά οικονομική ευημερία, δεν μπορούσε να σκορπίσει τον μαύρο καπνό που σκέπαζε καθημερινά την πόλη και βάρυνε την ατμόσφαιρα.

ΜΑΡΜΑΡΙΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Ο Κώστας Κεφαλίδης θυμάται εκείνες τις ημέρες και χαίρεται που αποτελούν πια παρελθόν. «Ήταν πολύ ρυπογόνα τα εργοστάσια. Αλλά πού να πήγαινες; Εδώ ήταν όλα. Το σπίτι μας, η γειτονιά μας. Η οικογένειά μας». Όταν πια η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο, οι κάτοικοι αντέδρασαν, αγωνίστηκαν και τελικά κατάφεραν να διώξουν τα εργοστάσια.

Το μόνο που έχει μείνει σήμερα για να θυμίζει εκείνη την εποχή, είναι τα φουγάρα και τα τεράστια εργοστάσια που μοιάζουν με ερείπια, έτοιμα να πέσουν. Η θέα της βιομηχανικής ζώνης – «φαντάσματος» είναι ευδιάκριτη από τις εξέδρες του γηπέδου της Χαραυγής. Ενός γηπέδου, η ιστορία του οποίου είναι άμεσα συνδεδεμένη με εκείνη της περιοχής.

«Πριν γίνει, η έδρα μας ήταν στη Δραπετσώνα. Από τη δεκαετία του ‘80, όμως, και έπειτα παίζουμε εδώ. Ο χώρος πριν ήταν ένα μεγάλο μπάζωμα, μια αλάνα που άνηκε στην ΑΓΕΤ Ηρακλής. Ήταν όλα μπάζα. Εδώ κλωτσάγαμε, κάναμε πρόχειρες προπονήσεις, παίζαμε μπάλα» θυμάται ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ομάδας.

Οι πιστοί οπαδοί της ομάδας.

Η διοίκηση της ομάδας, ωστόσο, διεκδίκησε τον χώρο και κατάφερε να χτίσει το γήπεδο, το οποίο αρχικά άνηκε στην τσιμεντοβιομηχανία. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η διαχείρισή του έχει περιέλθει στον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

Το 2021, μάλιστα, ο δήμαρχος, Χρήστος Βρετάκκος, ανακοίνωσε την μετονομασία του γηπέδου σε «Νίκος Γόδας». Ο Νίκος Γόδας υπήρξε αγωνιστικής της Εθνικής Αντίστασης, πολεμώντας ως λοχαγός του ΕΛΑΣ τους Γερμανούς και τους Έλληνες δοσίλογους στην ιστορική Μάχη της Κοκκινιάς το 1944.

Πριν, όμως, πιάσει τα όπλα αγάπησε το ποδόσφαιρο και κυρίως τον Ολυμπιακό. Ο ίδιος, μάλιστα, σύμφωνα με την κυρίαρχη αφήγηση, ζήτησε να εκτελεστεί στις φυλακές της Κέρκυρας, το 1948, φορώντας τη φανέλα του κόκκινη φανέλα του Ολυμπιακού.



gazzeta.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ