O Γιάννης Σερέτης γράφει για το «αυτογκόλ» του Γιάννη Αλαφούζου και τις βαριές ευθύνες παικτών και Τερίμ για την ισοπαλία εναντίον της Λαμίας.

Αυτή τη φορά το ρίσκο του Τερίμ δεν ήταν επιτυχημένο. Κι αν ο Τούρκος κόουτς θεωρεί ότι Πανσερραϊκός, Λαμία, Κηφισιά και ΟΦΗ είναι ‘ένα και το αυτό’ και… δεν τους βλέπει ασχολούμενος μόνο με την ομάδα του, ωφέλιμο θα ήταν για τον Παναθηναϊκό να του (ξανα)μιλήσει κάποιος. Όπως του μίλησαν μετά τον τραυματισμό του Ιωαννίδη που είναι ακόμα στα πιτς…

Άλλο ο Πανσερραϊκός, άλλο η Λαμία, το λοιπόν. Άλλο η Λαμία, κι άλλο η Κηφισιά την προσεχή Κυριακή. Άλλη έδρα οι Σέρρες με κενές εξέδρες, άλλο πράγμα το γεμάτο «Γεντί Κουλέ» στην τελευταία αγωνιστική. Τα λέμε από τώρα για να εξηγούμαστε. Δεν είναι όλοι «μικροί». Και δεν είναι όλοι ίδιοι.

Αν, λοιπόν, ο Τερίμ και οι συνεργάτες του δεν ήξεραν τι εστί Τσιλούλης, το έμαθαν χθες. Εμείς το γνωρίζαμε. Αλλά δεν είμαστε εμείς που παίρνουμε τις αποφάσεις. Αλλωστε για τη χθεσινή αποτυχία του Παναθηναϊκού δεν φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη ο προπονητής του, αλλά οι παίκτες! Εκείνοι θεώρησαν μετά το γρήγορο 2-1 του Γερεμέγεφ στο 54’ ότι το ματς τελείωσε. Όπως και το 99,9% των θεατών ασφαλώς. Το μεροκάματο των θεατών, όμως, δεν είναι 1.369 ευρώ (για να πάρουμε ένα «μέσο» συμβόλαιο του Παναθηναϊκού πλέον…). Ο κάθε παίκτης οφείλει σ’ αυτά τα 100 λεπτά που παίζει να δίνει τον καλύτερο – σωματικά και πνευματικά – εαυτό του. Χθες, εκτός από τον Μαντσίνι, τον Μπερνάρ, τον Γερεμέγεφ και τον Κώτσιρα δεν είδαμε άλλους να δίνουν το 100%. Και δεν αναφερόμαστε σε ατομικά λάθη τύπου Ακαϊντίν στο γκολ του Καρλίτος ή Ντραγκόφσκι στο 2-2 του Τσιλούλη. Αναφερόμαστε στον τρόπο με τον οποίο σκέφτονταν και ενεργούσαν μετά το 2-1. Και ασφαλώς στο πάρτι γιόμας και σέντρας στο β΄ ημίχρονο, μετά το 2-2.

Ναι, είχε δυο «δοκάρια». Ναι, είχε απουσίες ο Παναθηναϊκός και τις έκανε περισσότερες ο προπονητής του αφήνοντας εκτός αποστολής τον Παλάσιος. Επαιζε χωρίς τον βασικό φορ του, τον βασικό επιτελικό μέσο του, τον βασικό εξτρέμ του, το βασικό «οκτάρι» του (Τσέριν), τους δυο βασικούς στόπερ του. Όμως αν εξαιρέσει κάποιος Ακαϊντίν, Ούγκο, Βιλένα και Βέρμπιτς, όλοι οι υπόλοιποι είναι εν δυνάμει «κανονικοί» βασικοί. Ναι, ήταν «άτυχος» (δεν υπάρχει «ατυχία» στους μυϊκούς τραυματισμούς) επειδή έχασε στα πρώτα 23 λεπτά Βέρμπιτς – Χουάνκαρ, αλλά δεν έχασε δα και το… Ρόμπερτσον – Ντίας!

Οι παίκτες λοιπόν, με τα 63 γεμίσματα στο ματς, δεν τα κατάφεραν εναντίον της έκτης του πρωταθλήματος. Δεν θα ήταν τόσο μεγάλη έκπληξη αν η Λαμία δεν αγωνιζόταν από το 39΄ με δέκα παίκτες. Προερχόταν από 4/4, είχε σκοράρει στα οκτώ από τα εννιά τελευταία παιχνίδια της, δεν είχε κανένα άγχος παρά μόνο φλέγοντα κίνητρα, έχει δείξει με τις νίκες της επί του Αρη και του Ολυμπιακού, αλλά και με τα δύσκολα που είχε βάλει στον Παναθηναϊκό στο πρώτο γύρο (πολλές ευκαιρίες στο α’ μέρος, 1-2 με γκολ του Σπόραρ στο 90’) πόσο σκληρό καρύδι είναι. Τότε είχε νικήσει ο Παναθηναϊκός με δέκα, παίζοντας με παίκτη λιγότερο (Αράο) από το 83’. Χθες, όμως η Λαμία σκόραρε δις, μπορούσε και τρις (χαμένο τετ α τετ Τσιλούλη) με δέκα παίκτες!

Όχι, λοιπόν, δεν ευθυνόταν χθες η διαιτησία για την αποτυχία του Παναθηναϊκού. Δεν χρειαζόταν να το πει ο Τερίμ (που έκανε κι αυτός διπλωματικά τα παραπονάκια του για τις καθυστερήσεις). Ηταν καθαρό πως ούτε κάποιο πέναλτι υπήρξε, για την καθαρή πέναλτι του Μαρτίνες δεν προσέτρεξε καν στο VAR όπως θα έκαναν άλλοι ανασφαλείς διαιτητές, δεν σφύριξε με «πολιτική» ακόμα κι αν έκανα λαθάκια στον πειθαρχικό έλεγχο. Και σε κάθε περίπτωση όταν οι καθυστερήσεις του αγώνα που κράτησε συνολικά ήταν 15 λεπτά (9 στο πρώτο και 6 στο δεύτερο ημίχρονο) ο Παναθηναϊκός δεν δικαιούται να ομιλεί περί διαιτησίας. Δεν το έκανε κανένας από τους παίκτες άλλωστε.

Το έκανε ο πρόεδρός του, ο οποίος ως συνήθως όταν μιλάει αμέσως μετά από παιχνίδια εν θερμώ, βάζει αυτογκόλ. Εκανε έναν αχταρμά τα μέτρα της κυβέρνησης με τον Λουτσέσκου για τα πέναλτι, έμπλεξε το Υφυπουργείο Αθλητισμού, τις καθυστερήσεις του αγώνα με κερασάκι τις «θυγατρικές ομάδες» και τι έκανε; Μια τρύπα στο νερό. Λάθος! Απομείωσε τη δυναμική μιας διαμαρτυρίας σ’ έναν μελλοντικό αγώνα στον οποίο ίσως πραγματικά αδικηθεί η ομάδα του. Διότι χθες ο μοναδικός που δεν ευθυνόταν για την ισοπαλία ήταν ο Ζαμπαλάς.

Τι μέλλει γενέσθαι δεν το ξέρουμε. Χθες ο Παναθηναϊκός κατάφερε με απίστευτο τρόπο να ξενερώσει τους οπαδούς του, όμως στη μεγάλη εικόνα όλα ασφαλώς παραμένουν ανοιχτά και το πρωτάθλημα θα κριθεί στα play offs. Θα φτιάξει το κέφι του αν προκριθεί την Τετάρτη (πάρα πολύ δύσκολο χωρίς Ρουμπέν και Μπακασέτα στη μεσαία γραμμή, να δούμε τι θα γίνει και με τον Ιωαννίδη…), μα από τη Λαμία είναι πάρα πολλά τα μαθήματα που καλούνται να πάρουν όλοι. Παίκτες, προπονητικό τιμ και πρόεδρος.

*Aντί άλλων κολακευτικών σχολίων για τη Λαμία, μπορείτε να διαβάσετε το προ ημερών αφιέρωμα του Gazzetta στα κατορθώματα του Λεωνίδα Βόκολου και των παικτών του.



gazzeta.gr