Το Gazzetta στέκεται στο κλειστό rotation του Παναθηναϊκού AKTOR όσον αφορά τα ματς της Euroleague και δη στους έξι παίκτες που έχουν τραβήξει το μεγαλύτερο κουπί, ενώ εξηγεί ότι δεν είναι οι μοναδικοί που το κάνουν σε ολόκληρη την Euroleague.

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η διακοπή που μεσολάβησε ήταν… ευεργετική για πολλές ομάδες της Euroleague. Ειδικά για εκείνες που έχουν περιορισμένο rotation, είτε κατ’ ανάγκη, είτε κατ’ επιλογή. Πολλοί παίκτες είχαν παρουσιαστεί ιδιαίτερα κουρασμένοι, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, κάτι που αποτυπωνόταν μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR ήταν μία από τις ομάδες που είχε να αντιμετωπίσει τον παράγοντα της «κούρασης» σε πολλούς παίκτες της ομάδας. Και όχι μόνο της κούρασης, αλλά και αυτόν των προβλημάτων, καθώς υπήρχαν παίκτες οι οποίοι από την καταπόνηση και τα συνεχόμενα ματς δεν μπόρεσαν να αποθεραπευτούν πλήρως ώστε να βρουν ρυθμό και τα πατήματά τους. Όπως για παράδειγμα οι Σλούκας, Βιλντόζα και Παπαπέτρου.

Ακόμα και ο Χουάντσο, ο οποίος ναι μεν έχει αφήσει πίσω το πρόβλημα στο αριστερό χέρι ωστόσο δείχνει πολύ μακριά από τον καλό του εαυτό και από τις περγαμηνές που τον συνόδευαν, όταν και υπέγραφε διετές συμβόλαιο στον Παναθηναϊκό το περασμένο καλοκαίρι.

Είναι δεδομένο ωστόσο ότι ο Εργκίν Αταμάν έχει επιλέξει στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν ένα αρκετά κλειστό rotation δίνοντας έμφαση σε 6+1 παίκτες της ομάδας. Ουσιαστικά επτά είναι εκείνοι που έχουν περάσει την περισσότερη ώρα στο παρκέ, με τον Τούρκο προπονητή να δίνει λιγότερες ευκαιρίες στους υπόλοιπους παίκτες. Βέβαια εκείνος είναι στις προπονήσεις και εκείνος γνωρίζει ποιος πρέπει (και μπορεί) να παίζει και ποιος όχι. Από την άλλη, εκείνοι που έχουν αγωνιστεί τον περισσότερο χρόνο, έχουν καταπονηθεί και περισσότερο σε σχέση με τους συμπαίκτες του. Και στο Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδας στην Κρήτη, αποτυπώθηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο.

Ο Γκραντ… οδηγεί την κούρσα

Ο παίκτης που έχει «γράψει» τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής δεν είναι άλλος από τον Τζέριαν Γκραντ. Ο «glue guy» του Παναθηναϊκού αποκτήθηκε για… συμπληρωματικό ρόλο στα γκαρντ, αλλά έχει φτάσει στο σημείο να αποτελεί τον παίκτη-κλειδί και δη τον αναντικατάστατο παίκτη της περιφέρειας, ο οποίος μπορεί και «δένει» όλα τα σχήματα του Αταμάν. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει 29:53 λεπτά κατά μέσο όρο και μέλος των επτά πεντάδων με τον μεγαλύτερο χρόνο στο παρκέ! Για του λόγου το αληθές:

Έχει αγωνιστεί 196:37 λεπτά με Ναν, Γκριγκόνις, Μήτογλου, Λεσόρ, 143:18 λεπτά με Σλούκα, Γκριγκόνις, Μήτογλου, Λεσόρ (σ.σ. σχήμα και με τον μεγαλύτερο συντελεστή πόντων που φτάνει τους +101 στο +/-), 58:25 λεπτά με Ναν, Σλούκα, Μήτογλου, Λεσόρ, 38:09 λεπτά με Ναν, Γκριγκόνις, Μήτογλου, Αντετοκούνμπο, 33:00 λεπτά με Ναν, Γκριγκόνις, Ερνανγκόμεθ, Λεσόρ και άλλα 32:33 λεπτά με Βιλντόζα, Ερνανγκόμεθ, Γκριγκόνις και Λεσόρ!

Μήτογλου και Λεσόρ δεν… αλλάζουν στην frontline

Συνδετικός κρίκος είναι και ο Ντίνος Μήτογλου, ο οποίος έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής στους «πράσινους» με 29:00 λεπτά κατά μέσο όρο, ενώ ο Μάριους Γκριγκόνις, επίσης μέλος των 6/7 πεντάδων που «λιωνει» στο παρκέ, μετράει 28:16 λεπτά συμμετοχής σε κάθε ματς. Την «εξάδα» συμπληρώνουν οι Λεσόρ (28:07′), Σλούκας (26:08′) και Ναν (24:54′), με τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ να είναι ο έβδομος παίκτης που έχει (πιο) ενεργό ρόλο στο rotation με 17:20 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο.

Από εκεί και πέρα μόλις δύο παίκτες «πιάνουν» διψήφιο αριθμό στα λεπτά συμμετοχής και με τον έναν να έχει μόλις τρεις συμμετοχές! Συγκεκριμένα ο Ιωάννης Παπαπέτρου που προσπαθεί να επανέλθει σε φουλ αγωνιστικούς ρυθμούς έχει 12:54 λεπτά συμμετοχής ενώ ο Λούκα Βιλντόζα άλλα 16:49. Αμφότεροι έχοντας χάσει πολλά ματς της φετινή σεζόν. Οι υπόλοιποι έξι παίκτες απλά και μόνο… συμπληρώνουν ρόστερ, με τους Αντετοκούνμπο. Καλαϊτζάκη και μέχρι και πριν από ενάμιση μήνα τον Μπαλτσερόφσκι, να προσπαθούν να «κλέψουν» μερικά λεπτά βασιζόμενοι στον (περιορισμένο) ρόλο τους.

ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ROTATION ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ
ΠΑΙΚΤΗΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
1. Τζέριαν Γκραντ 29:53′
2. Ντίνος Μήτογλου 29:00′
3. Μάριους Γκριγκόνις 28:16′
4. Ματίας Λεσόρ 28:07′
5. Κώστας Σλούκας 26:08′
6. Κέντρικ Ναν 24:54′

Υπάρχουν περισσότεροι στην Euroleague με αυξημένη συμμετοχή

Μπορεί με μια πρώτη ματιά το πρόβλημα με τους χρόνους συμμετοχής να είναι αρκετά μεγάλο στον Παναθηναϊκό ωστόσο υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις παικτών οι οποίοι αντιμετωπίζουν ίδιες, και χειρότερες, καταστάσεις. Μπορεί ο Τζέριαν Γκραντ να αγωνίζεται κατά μέσο όρο 29:52′ αλλά είναι μόλις ο 6ος μεγαλύτερος χρόνος συμμετοχής στην φετινή Euroleague. Τα πρωτεία ανήκουν στον Σέιν Λάρκιν με 33:19′ ενώ υπάρχουν και άλλοι «τριαντάρηδες» όπως είναι οι Χέιζ (32:16′), Τζέιμς (31:38′), Σιλντς (30:09′) και Λορέντζο Μπράουν (30:03).

Στην πρώτη… 11άδα μόνο ο Παναθηναϊκός και ο Παρτίζαν έχουν από δύο παίκτες με 29:00+ λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο, με τους «πράσινους» να έχουν άλλους δύο παίκτες στην 20άδα, την Παρτίζαν άλλον έναν, ενώ τρεις παίκτες έχουν οι Εφές και η Μακάμπι.

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ EUROLEAGUE ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΣΟ ΟΡΩΝ ΛΕΠΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΠΑΙΚΤΗΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
1 Σέιν Λάρκιν (Εφές) 33:19′
2 Νάίτζελ Χέιζ-Ντέιβις (Φενέρμπαχτσε) 32:16′
3 Μάικ Τζέιμς (Μονακό) 31:38′
4 Σέιβον Σιλντς (Αρμάνι Μιλάνο) 30:09′
5 Λορέντζο Μπράουν (Μακάμπι) 30:03′
6 Τζέριαν Γκραντ (Παναθηναϊκός) 29:52′
7 Ζακ Λεντέι (Παρτίζαν) 29:39′
8 Κέβιν Πάντερ (Παρτίζαν) 29:14′
9 Τιμοτέ Λουβαβού-Καμπαρό (Βιλερμπάν) 29:08′
10 Τόκο Σενγκέλια (Βίρτους Μπολόνια) 29:02′



gazzeta.gr