Η έμπνευση του Μπερνάρντ στο Περιστέρι, οι δημιουργίες του στην διάρκεια της φετινής σεζόν και τα νούμερα που δείχνουν το επίπεδο δημιουργίας του.

Ο Παναθηναϊκός πέρασε με 2-0 το βράδυ της Τετάρτης από το Περιστέρι και πήρε μία πολύ σημαντική πρόκριση, έτσι όπως είχαν εξελιχθεί τα πράγματα, κόντρα στον Ατρόμητο. Οι «πράσινοι» δυσκολεύτηκαν πολύ να βρουν λύσεις κόντρα στην πολύ σφιχτή άμυνα της ομάδας του Περιστερίου και χρειάστηκαν το πρώτο γκολ του Ρούμπεν Πέρεθ στην καριέρα του με το «τριφύλλι» και μία φαεινή έμπνευση του Μπερνάρντ, κι ακόμα φαεινότερη εκτέλεση του Μλαντένοβιτς, για να βρουν το δεύτερο τέρμα που τους χάρισε την πρόκριση στο φινάλε του αγώνα.

Ο Βραζιλιάνος επιθετικός χαφ είχε και πάλι την λύση, όπως τόσες άλλες φορές μέσα στην περσινή, αλλά και την φετινή σεζόν, αφού εκεί που τελειώνει η φαντασία των υπολοίπων, ξεκινάει η δική του. Αυτές οι στιγμές είναι που δείχνουν πραγματικά γιατί μπόρεσε να φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο στην καριέρα του.

Μία φάση άρτια από την αρχή μέχρι το τέλος

Το ματς βρισκόταν στο 90+5′, ο Παναθηναϊκός ήταν μπροστά στο σκορ με 1-0 στο Περιστέρι και με βάση το 2-1 του πρώτου αγώνα στην Λεωφόρο υπέρ του Ατρομήτου, όλοι ετοιμάζονταν για την παράταση.

Οι «πράσινοι» κάνουν μία τελευταία κατεβασιά, προσπαθούν να βρουν την στιγμή τους. Ο Τσέριν που είναι στο κέντρο με την μπάλα βλέπει τον Μλαντένοβιτς στα αριστερά, κάνει την μεταβίβαση, εκείνος κοντρολάρει, αποφεύγει τον Μλαντένοβιτς και κλείνει προς το κέντρο. Ο Μπερνάρντ ξεμαρκάρεται και του ζητάει την μπάλα.

Εκείνος του την δίνει και ξεκινάει να κόβει στην περιοχή. Ανάμεσα σε κείνον και τον Μπερνάρντ υπάρχουν πέντε παίκτες του Ατρομήτου ενώ είναι κι ακόμη ένας πίσω από τον Σέρβο. Αυτό όμως δεν λέει κάτι για τον Μπερνάρντ. Όσο δυσκολότερη είναι η πάσα, τόσο πιο δελεαστική γίνεται για κείνον. Η φύση του τον κάνει να την επιχειρήσει και το ταλέντο του τον κάνει να την πετύχει.

Περνάει την μπάλα πάνω απ’ όλους και την προσγειώνει συστημένη στο κεφάλι του Μλαντένοβιτς, που εκείνη τη στιγμή αποφασίζει να κάνει κάτι πολύ έξυπνο, αλλά συνάμα απίστευτα δύσκολο. Αντί να κοντρολάρει, εκτελεί άμεσα με το κεφάλι και μάλιστα με μία ψιλοκρεμαστή κεφαλιά, που βγάζει νοκ άουτ τον Τσιντώτα, παρά την υπερπροσπάθεια που έκανε.

Τα δύσκολα προβλήματα είναι για τους δυνατούς λύτες και ο Μπερνάρντ αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ένας απ’ αυτούς κάνοντας μία πάσα που μόνο εκείνος θα μπορούσε ενώ την ίδια στιγμή είχε την τύχη ο συμπαίκτης να λάβει την σωστότερη απόφαση για την αξιοποίησή της συνδυάζοντάς την με μία άψογη εκτέλεση.

Οι έξι φετινές ασίστ του Μπερνάρντ και οι υψηλοί δείκτες δημιουργίας του

Ο Βραζιλιάνος αστέρας του Παναθηναϊκού είναι ένας από τους πρώτους σε δημιουργία παίκτες της ομάδας και την φετινή σεζόν. Συνολικά έχει καταγράψει έξι ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, όμως αυτός δεν είναι ένας ασφαλής δείκτης για να δει κανείς το πόσο καλός δημιουργός είναι ένας παίκτης, αφού η καταμέτρηση μιας πάσας ως τέτοιας, κρίνεται και από την έκβαση της προσπάθειας του εκάστοτε συμπαίκτη-εκτελεστή.

Καλύτερος είναι ο δείκτης είναι εκείνος των xA, δηλαδή εκείνων που μετρούν την αξία της ευκαιρίας που δημιουργεί η πάσα και άρα δεν επηρεάζεται από το αποτέλεσμά της. Στο πρωτάθλημα ο Μπερνάρντ μετράει 2,86xA όντας 15ος στην σχετική λίστα ενώ συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις φτάνει τις 4,4, άρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο +1,6, σύμφωνα πάντα με την κορυφαία πλατφόρμα ποδοσφαρικής ανάλυσης Wyscout. Μπορεί αυτός να μην σας εντυπωσιάζει σαν νούμερο, αλλά όπως θα δούμε παρακάτω, εκείνος κάνει πολλές φορές την δουλειά και με άλλες πάσες, πριν την τελική πάσα που δημιουργεί την ευκαιρία.

Οι τρεις απ’ αυτές τις ασίστ έχουν έρθει μέσω εκτέλεσης φάουλ ή κόρνερ. Η πρώτη με εκτέλεση κόρνερ και κεφαλιά του Ιωαννίδη κόντρα στον Βόλο στην Λεωφόρο την πρώτη αγωνιστική, η δεύτερη ξανά από κόρνερ κόντρα στην Μακάμπι Χάιφα και κεφαλιά του Ιωαννίδη και η τρίτη από εκτέλεση φάουλ του Βραζιλιάνου και κεφαλιά του Αράο στο παιχνίδι στον Βόλο. Μάλιστα, από δική του εκτέλεση φάουλ ήρθε και το γκολ του Βραζιλιάνου αμυντικού μέσου μέσα στην Φιλαδέλφεια, όμως εκεί παρεμβλήθηκε ο Κώτσιρας με το γύρισμά του και πιστώθηκε εκείνος την ασίστ, με τον Μπερνάρντ να μένει με την second assist.

Γενικά οι στατικές φάσεις είναι από τα δυνατά του σημεία. Μάλιστα στο πρωτάθλημα βρίσκεται στην πέμπτη θέση των παικτών στο στατιστικό που αφορά τις ασίστ ανά στατική φάση με 0,08.

Πάμε όμως στις ασίστ σε κανονική ροή αγώνα που είναι και το… μεράκι του. Πέρα από την χθεσινή κόντρα στον Ατρόμητο, έχει άλλες δύο τέτοιες. Η πρώτη είναι στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Λαμία, όπου οι «πράσινοι» έχουν φτάσει στο 90ο λεπτό με το σκορ να είναι στο 1-1 και κινδυνεύουν με την πρώτη τους «γκέλα» απέναντι σε μικρομεσαία ομάδα.

Ο Μπερνάρντ παίρνει την μπάλα από τον Μλαντένοβιτς, σηκώνει το κεφάλι, βλέπει τον ελεύθερο Σπόραρ και στέλνει την μπάλα εκεί ακριβώς που πρέπει για να τελειώσει υποδειγματικά την φάση ο Σλοβένος φορ με υπέροχη κεφαλιά.

Η τρίτη περίπτωση είναι στο εντός έδρας παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα για το πρωτάθλημα. Πρώτο παιχνίδι με τον Φατίχ Τερίμ στον πάγκο του το «τριφύλλι», αναζητά ένα γκολ νωρίς προκειμένου να διώξει το άγχος του. Στο 25ο λεπτό ο Μπερνάρντ περνάει μία υπέροχη κάθετη στον Ιωαννίδη, εκείνος βγαίνει απέναντι στον Κλέιμαν και τον κερδίζει μ’ ένα άπιαστο τελείωμα.

Φυσικά είναι και πολλές άλλες στιγμές που ο Μπερνάρντ έκανε υπέροχες πάσες οι οποίες δεν πιστώθηκαν ως ασίστ λόγω άστοχης τελικής προσπάθειας ή που έκανε κομβικές πάσες για μία επίθεση, αλλά αυτές δεν ήταν πριν το γκολ για να «πιστωθούν» ως ασίστ.

Για παράδειγμα η υπέροχη συνεργασία που έκανε με Κλεϊνχέισλερ και Ιωαννίδη, που άρχισε και τελείωσε ο ίδιος υποδειγματικά για το γκολ που χάρισε τη νίκη με 1-0 στην Λεωφόρο κόντρα στην Μαρσέιγ. Ή η σέντρα από την οποία ο Γεντβάι κέρδισε το χέρι του Γκεντουζί μέσα στην Μασσαλία. Μάλιστα λίγο πριν είχε περάσει μία εξωπραγματικά πάσα στον Παλάσιος, αλλά ο Αργεντινός αστόχησε από καλή θέση.

Είναι ποιοτικός ποδοσφαιριστής ο Βραζιλιάνος και έχει μόνιμα στο μυαλό του στην πάσα στον βαθμό που πολλές φορές μετά τα παιχνίδια τα… ακούει από τον πατέρα του, επειδή καμία φορά πασάρει αντί να σουτάρει, όπως έχει εκμυστηρευτεί ο ίδιος.

Βέβαια παρ’ ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει, μπορεί κανείς να κατανοήσει την «εμμονή» του αυτή από το γεγονός πως έχει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Σύμφωνα με το Wyscout, ο βραχύσωμος Βραζιλιάνος στο φετινό πρωτάθλημα είναι:

  • Ο 4ος παίκτης σε ποσοστό επιτυχίας through passes (οι λεγόμενες πάσες ανάμεσα στις γραμμές της άμυνας του αντιπάλου) με 63,64%,
  • Ο 3ος παίκτης σε ποσοστό επιτυχίας πασών προς το τελευταίο τρίτο του γηπέδου με 88,9%
  • Ο 3ος παίκτης σε ποσοστό επιτυχίας progressive passes (πάσες που προωθούν την μπάλα αρκετά κοντά στην εστία του αντιπάλου) με 91,43%
  • Ο 3ος παίκτης (τόσο σε σύνολο όσο και κατά μέσο όρο) σε deep completion (πάσα που φέρνει την μπάλα σε απόσταση ίση ή μικρότερη από τα 20 μέτρα της εστίας του αντιπάλου) με 36 συνολικά κ 2,72 ανά αγώνα

Προφανώς ο Μπερνάρντ δεν έχει αποδώσει ανάλογα με το συμβόλαιό του. Μιλάμε άλλωστε για τον, με διαφορά, καλύτερα αμειβόμενο ποδοσφαιριστή του πρωταθλήματος. Όμως, είναι λάθος με βάση αυτή τη λογική να αποδομείται ως ποδοσφαιριστής. Μπορεί να μην είναι ο παίκτης που παίρνει… την ομάδα στις πλάτες του και την κουβαλάει με τα γκολ και τις ασίστ του, όμως παραμένει ένας από τους ποιοτικότερους ποδοσφαιριστές τόσο των «πρασίνων» όσο και ολόκληρου του πρωταθλήματος.

gazzeta.gr