Οι αλλαγές στο ημίχρονο και το αποτέλεσμα της Τούμπας που μπούσταραν την ομάδα, η είσοδος του τρίτου φορ που ξεκίνησε την «αποδόμηση» και η αποχωρήση του Τσέριν που την ολοκλήρωσε.

Ο Παναθηναϊκός έχασε από τον Άρη μέσα στην Λεωφόρο με 1-0 με το τέρμα που πέτυχε από τον Ζαμόρα μόλις στο δεύτερο λεπτό του αγώνα και ουσιαστικά τέθηκε έτσι εκτός πρωταθλήματος, αφού οι ελπίδες που του απομένουν είναι μόνο μαθηματικές.

Οι «πράσινοι» παρουσίασαν μία απογοητευτική εικόνα για δεύτερο σερί παιχνίδι κι αυτό είναι που θα έπρεπε να προβληματίσει περισσότερο τον κόσμο της ομάδας, ακόμη και από το αποτέλεσμα.

Το «τριφύλλι» πήγε στο παιχνίδι με τους «κίτρινους» έχοντας τέσσερις απουσίες (Μπερνάρντ, Χουάνκαρ, Ακαϊντίν, Γεντβάι), όμως και υπεράρκετα «όπλα» στην διάθεση του προπονητή του για να πάρει ένα παιχνίδι απέναντι σε μία ομάδα, που όσο σοβαρή κι αν παρουσιάστηκε, δεν είχε σε καμία περίπτωση το ισχυρό κίνητρο του αντιπάλου της, το οποίο έγινε ακόμη μεγαλύτερο στο ημίχρονο της αναμέτρησης.

Το γρήγορο γκολ που δέχθηκε ο Παναθηναϊκός μόλις στα πρώτα 69 δευτερόλεπτα του αγώνα, ως είθισται θα έλεγε κανείς στην διαδικασία των Play Off για την ομάδα του Φατίχ Τερίμ, αφού έχει συμβεί το ίδιο σε όλα τα παιχνίδια που έχει δώσει στην Λεωφόρο (ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Λαμία), αλλά και στο «Γ. Καραϊσκάκης», έβαλε δύσκολα με το καλημέρα στο «πράσινο» στρατόπεδο.

Λίγο το ανεξήγητο ντουμπλάρισμα του Βέρμπιτς στο μαρκάρισμα του Σουλεϊμάνοφ, εξαιτίας του οποίου έμεινε ελεύθερος ο Οντουμπάτζο, λίγο η λάθος τοποθέτηση των Τσέριν και Βιλένα που ακολούθησαν και οι δύο τον Νταρίντα, αφήνοντας ελεύθερο τον Μανού Γκαρθία ακριβώς έξω από την περιοχή του Ντραγκόφσκι και λίγο η ασυννενοησία των Ούγκο και Αράο, που δεν πήγαν ούτε στον Ζαμόρα ούτε στην μπάλα, οδήγησε στο εύκολο αυτό προβάδισμα του Άρη.

Από εκείνο το σημείο κι έπειτα τα πράγματα έγιναν δύσκολα γιατί χάλασε ακόμη περισσότερο και το κλίμα στο γήπεδο, που έτσι κι αλλιώς ήταν στραβωμένο, μετά την μεσοβδόμαδη… κατραπακιά με την ΑΕΚ.

Οι αλλαγές του ημιχρόνου που ωφέλησαν και η «αστοχία» με τον Βιλένα

Το αποτέλεσμα ήταν ο Παναθηναϊκός να πάει στο ημίχρονο χωρίς να έχει δημιουργήσει τις μεγάλες ευκαιρίες για την ισοφάριση. Εκεί ο Φατίχ Τερίμ αποφάσισε να αλλάξει λίγο την κατάσταση. Απέσυρε τους δύο εξτρέμ, Βέρμπιτς και Λημνιό και έβαλε μέσα τους Σπόραρ και Μαντσίνι αλλάζοντας την διάταξη των «πρασίνων» σε 3-5-2. Η ανατροπή που έκανε ο ΠΑΟΚ απέναντι στην ΑΕΚ προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού στην Λεωφόρο, εξέλιξη για την οποία φυσικά είχαν ενημερωθεί και οι παίκτες και το τεχνικό επιτελείο της ομάδας.

Η ψυχολογία έδειξε να αρχίσει να αλλάζει και η ελπίδα να διαχέεται και πάλι στο γήπεδο της Λεωφόρου. Πράγματι η εικόνα του «τριφυλλιού» στο δεύτερο μέρος άρχισε να είναι πιο ενθαρρυντική.

Μάλιστα στο διάστημα αυτό ο Παναθηναϊκός δημιούργησε και την καλύτερη ευκαιρία του στον αγώνα στο 54ο λεπτό, όταν ο Ιωαννίδης άνοιξε στο πλάι για τον Μλαντένοβιτς, που έκανε την χαμηλή σέντρα, ο Σπόραρ βρέθηκε στην πορεία της μπάλας, αλλά πλάσαρε λίγο άουτ επιλέγοντας ίσως να κάνει το δύσκολο, αφού προσπάθησε να τελειώσει την φάση στην κλειστή γωνία του Κουέστα αντί για ένα απλό τσίμπημα της μπάλας πάνω από τον εξερχόμενο κίπερ του Άρη ή την ανοιχτή γωνία.

Όμως η καλή αυτή περίοδος δεν κράτησε πολύ. Στο 62ο λεπτό ο Τούρκος τεχνικός αποφάσισε να ρισκάρει έτι περισσότερο βγάζοντας τον αρκετά καλό χθες Βιλένα και περνώντας στην θέση και του τρίτο (!!) σέντερ φορ, τον Γερεμέγεφ ενώ το παιχνίδι είχε ακόμη τουλάχιστον μισή ώρα.

Το αποτέλεσμα αυτού ήταν όχι απλά να μην βελτιωθεί η δημιουργική ικανότητα του Παναθηναϊκού, αλλά να γίνει και χειρότερη. Σύμφωνα με το Wyscout, στο διάστημα 46-62 οι «πράσινοι» είχαν 0,59xG ενώ στα επόμενα δύο διαστήματα, δηλαδή μεταξύ 63-75 και 76-90+ είχαν αντίστοιχα 0,27 και 0,44.

Η αφαίρεση ενός παίκτη από την μεσαία γραμμή και η προσθήκη ενός ακόμη επιθετικού που μετέτρεψε το σχήμα της ομάδας σε 3-4-3 άρχισε να προκαλεί πρόβλημα στην ικανότητα του «τριφυλλιού» να ανεβάζει την μπάλα ορθολογικά σπάζοντας το πρέσινγκ του Άρη, αλλά κυρίως στις αποφάσεις και την δημιουργία της στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν το «τριφύλλι» να ξεκινήσει ένα… φεστιβάλ σέντρας, που προφανώς δεν είχε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού πραγματοποίησαν συνολικά 34 σέντρες, εκ των οποίων μόνο οι οκτώ βρήκαν στόχο, με αποτέλεσμα το ποσοστό τους να κινείται στο αρκετά χαμηλό 23,53%. Σκεφτείτε πως κατά μέσο όρο στο πρωτάθλημα έχουν κανονικά 17,7 με ποσοστό επιτυχίας 36%. Ουσιαστικά χθες έκαναν σχεδόν τις διπλασίες και με χειρότερα αποτελέσματα, που είναι λογικά αν λάβει κανείς υπόψη την προχειρότητα που υπήρχε στην εκτέλεσή τους.

Η ώρα περνούσε και το γκολ δεν ερχόταν οπότε ο Τούρκος τεχνικός επέλεξε να ρίξει στο 79ο λεπτό την τελευταία του… ζαριά, μήπως και αλλάξει κάτι.

Η διπλή αλλαγή που άφησε τον Παναθηναϊκό μ’ έναν καθαρό μέσο

arao_intime

Η τελευταία αυτή διπλή κίνηση του Φατίχ Τερίμ στο 79ο λεπτό εμπεριείχε τεράστιο ρίσκο. Έβγαλε τον Τσέριν και πέρασε στο παιχνίδι τον Τζούρισιτς αφήνοντας την ομάδα με μόνο καθαρό μέσο τον Μπακασέτα ενώ ταυτόχρονα τράβηξε εκτός και τον Ούγκο, που αντιμετώπιζε μυϊκά προβλήματα. Κάπως έτσι οι «πράσινοι» έφτασαν να παίζουν κάτι σαν 2-4-4. Ουσιαστικά πίσω υπήρχαν μόνο οι Κώτσιρας, Αράο και κάποιες φορές γινόταν τρίτος ο Μπακασέτας, που κατέβαινε μέτρα στο γήπεδο για να πάρει την μπάλα.

Ο Άκης Μάντζιος αντιλήφθηκε σωστά όλο αυτό που συνέβαινε στο «πράσινο» στρατόπεδο και από το 72ο λεπτό που φρέσκαρε για τελευταία φορά την ομάδα του κλείνοντάς τις αλλαγές του με τους Ντουκουρέ και Φετφατζίδη, έβαζε τους ποδοσφαιριστές του να πιέζουν τους παίκτες των «πρασίνων» που έπαιρναν την πρώτη πάσα, αφού υπήρχε πλέον αριθμητικό πρόβλημα, μιας και έλειπαν αρκετοί παίκτες από την άμυνα και το κέντρο με τα ρίσκα που είχε πάρει ο Τούρκος τεχνικός και δεν ήταν δυνατό να σπάσει το πρέσινγκ των «κιτρίνων», αφού εκείνος που έπαιρνε την μπάλα στα πόδια δεν είχε εύκολες επιλογές για να κάνει πάσα.

piesi-ari

Έτσι, το «τριφύλλι» αναγκαζόταν πολλές φορές να γεμίζει την μπάλα κατευθείαν από την γραμμή της άμυνάς του (δοκιμάσε συνολικά 26 μεγάλες πάσες στο τελευταίο μισάωρο, όσες είχε συνολικά σε όλο το πρώτο 60λεπτο), κάτι που στην συντεταγμένη άμυνα του Άρη δεν είχε αποτέλεσμα. Κάπως έτσι οι «πράσινοι» δυσκολευόντουσαν να φτάσουν στην περιοχή του αντιπάλου και όταν το κατάφερναν και οι παίκτες των «κιτρίνων» επέστρεφαν και μαζευόντουσαν γύρω και μέσα στο κουτί δεν είχαν τρόπο να διασπάσουν την πολυπρόσωπη άμυνά τους με αποτέλεσμα να συνεχίζεται αυτό με τις σέντρες.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως στο πρώτο 60λεπτο του αγώνα οι «πράσινοι» άλλαζαν 5 πέντε πάσες ανά κατοχή, στο τελευταίο μισάωρο το νούμερο αυτό έπεσε στις 3,52 πάσες ανά κατοχή, ένας δείκτης που καταδεικνύει την βιασύνη που διακατείχε το «τριφύλλι» στις επιθετικές προσπάθειές του στα τελευταία 30 λεπτά του αγώνα.





gazzeta.gr