Ο Πανσερραϊκός αγωνίστηκε για πρώτη φορά φέτος στην φυσική του έδρα κι έκανε την επιστροφή σ’ αυτή να… μετράει, αφού έκανε το καλύτερό του φετινό παιχνίδι επικρατώντας με 2-0 της Λαμίας.

Ο Πανσερραϊκός από τις ομάδες που έχουν τραβήξει τα βλέμματα του ελληνικού ποδοσφαιρικού κοινού με τις εμφανίσεις στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος και το βράδυ του Σαββάτου, η ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία έδωσε ακόμη μία πολύ καλή «παράσταση» αποζημιώνοντας τους φιλάθλους της ομάδας που έδωσαν βροντερό παρών «λάκκο των λεόντων» στο πρώτο παιχνίδι που έδωσε εκεί την φετινή σεζόν.

Τα «λιοντάρια» μπήκαν πολύ δυνατά από το πρώτο λεπτό απέναντι στην Λαμία κι έφτασαν σε μία επικράτηση με 2-0 που ήρθε πέρα για πέρα δίκαια. Οι Σερραίοι έκαναν την καλύτερή τους εμφάνιση την φετινή σεζόν όσον αφορά την δημιουργία φάσεων στην εστία του αντιπάλου, αλλά τον περιορισμό της απειλής που δέχθηκα, σύμφωνα με πάντα με τα δεδομένα του WyScout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πανσερραϊκός μπορεί να πραγματοποίησε συνολικά 14 τελικές προσπάθειες (με τον Παναιτωλικό είχε 15), ωστόσο κατόρθωσε οκτώ απ’ αυτές να βρουν και εστία (με τους Αγρινιώτες μόλις 4 κατέληξαν στην εστία) και γι’ αυτό συνολικά οι ευκαιρίες του έφτασαν να αξίζουν 2,17xG, δηλαδή κάτι περισσότερο από δύο γκολ, τα οποία και έβαλε τελικά. Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Κόστα Άλεξιτς, ο οποίος σημείωσε το πρώτο γκολ της ομάδας, πράγμα που συνέβη απόλυτα δίκαια, αφού μόνος του πρωταγωνίστησε σε τελικές που άξιζαν 1,09xG, ήτοι ελάχιστα παραπάνω από τα μισά που είχε συνολικά η ομάδα του.

Η επόμενη καλύτερη επιθετική επίδοση ήταν στο παιχνίδι με την ΑΕΚ, όπου η ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία έφτασε τα 1,46xG μέσα στην «OPAP Arena».

Πάμε τώρα στον αμυντικό τομέα. Οι Σερραίοι δέχθηκαν μόλις τέσσερις τελικές, εκ των οποίων μόλις μία κατέληξε στην εστία, εκείνη του Καρλίτος, την οποία απέκρουσε ο Χόβαν. Το τρομερό είναι πως οι τέσσερις φάσεις αυτές άξιζαν μόλις 0,06xG. Δηλαδή ο Πανσερραϊκός μπόρεσε όχι μονο να δεχθεί ελάχιστες τελικές, αλλά φρόντισε κι αυτές οι λίγες που θα δεχθεί να είναι σε θέσεις δύσκολες για εκτέλεση. Σκεφτείτε πως η ευκαιρία του Καρλίτος ισοδυναμούσε μόλις με 0,04xG και οι άλλες τρεις τελικές με λιγότερες από 0,01xG, δηλαδή δεν κατέληγαν στα δίχτυα ούτε μία στις 100 φορές που θα συμβούν.

lamiafc

Προηγούμενη καλύτερη εμφάνισή όσον αφορά την ανασταλτική του λειτουργία την φετινή σεζόν ήταν όταν αγωνίστηκε ως γηπεδούχος στην Τούμπα με τον Παναιτωλικό όπου δέχθηκε τελικές που ισοδυναμούσαν με 0,57xG.

Fun fact: Στο 4-4 στην εκτός έδρας αναμέτρησης με την Κηφισιά τα «λιοντάρια» κατόρθωσαν να βρουν τέσσερα τέρματα από ευκαιρίες που άξιζαν μόλις 1,22xG.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα δύο στοιχεία που συντείνουν στο συμπέρασμα πως τα «λιοντάρια» έκαναν την πιο ολοκληρωτική τους φετινή εμφάνιση. Οι Σερραίοι ολοκλήρωσαν για πρώτη φορά παιχνίδι έχοντας μεγαλύτερο ποσοστό κατοχής από τον αντίπαλό τους (55,88% έναντι 44,12%). Οι ποδοσφαιριστές του Πάμπλο Γκαρσία επιχείρησαν συνολικά 443 πάσες, μη έχοντας περάσει ποτέ ξανά τις 400, με 376 απ’ αυτές να είναι επιτυχημένες φτάνοντας σ’ ένα ποσοστό ύψους 84,88%. Πόσες είχε η Λαμία; Οι παίκτες του Λεωνίδα Βόκολου δοκίμασαν συνολικά 352 πάσες, δηλαδή 24 λιγότερες (!!) απ’ όσες ήταν οι επιτυχημένες που είχε ο Πανσερραϊκός.

pablo_garcia

Μπορεί όλα αυτά να μην σας φαίνονται εντυπωσιακά, αλλά πρέπει να αναλογιστείτε πως τα «λιοντάρια» επέστρεψαν μόλις φέτος στην μεγάλη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου μετά από δώδεκα ολόκληρα χρόνια και το να παίζουν ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας κόντρα σε ομάδες που είναι χρόνια στην πρώτη κατηγορία και μάλιστα με τέτοια επιτυχία μόνο μικρό κατόρθωμα δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως στις περισσσότερες αντίστοιχες περιπτώσεις, οι ομάδες που ανεβαίνουν στην Superleague παίζουν πολύ πιο φοβικό ποδόσφαιρο. Αυτό σίγουρα πρέπει να πιστωθεί στον προπονητή της ομάδας, Πάμπλο Γκαρσία, ο οποίος έχει αποφασίσει να παίζει η ομάδα του μ’ ένα συγκεκριμένο στυλ, έχοντας εμφυσήσει στους παίκτες του την ανάλογη φιλοσοφία, το οποίο προσπαθεί να διατηρεί ακόμη και με αντιπάλους ανώτερους ποιοτικά απ’ αυτόν στον βαθμό που είναι δυνατόν.



gazzeta.gr