Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για το πλάνο ανανέωσης του ΠΑΟΚ και το μυστικό για να φέρει αποτελέσματα σε αγωνιστικό και οικονομικό επίπεδο όπως θέλει ο Σαββίδης και προανήγγειλε ο Μπότο.

Ο νέος ΠΑΟΚ διαμορφώνεται, οι ανακοινώσεις παικτών διαδέχονται η μία την άλλη, ο στόχος της γρήγορης υλοποίησης φαίνεται ότι επιτυγχάνεται και μέσα σε όλα αυτά προφανώς προκύπτει μεγάλη ανυπομονησία για τη νέα ομάδα όπως θα διαμορφωθεί.

Το ρητό… «κάθε αρχή και δύσκολη» ισχύει 100% και στον ΠΑΟΚ που αλλάζει. Όσοι βλέπουν μπροστά αντιλαμβάνονται πώς η νέα ομάδα θα χρειαστεί χρόνο για να βγάλει στο γήπεδο όσα ο Λουτσέσκου επιθυμεί και όσα ο κόσμος θέλει να βλέπει. Κατά βάση και ο φίλαθλος κόσμος, αλλά και ο Ρουμάνος προπονητής, τις νίκες θέλουν. Αυτές εξάλλου τρέφουν τις ομάδες, αυτές οδηγούν σε αγωνιστικές, αλλά και οικονομικές επιτυχίες με τον ΠΑΟΚ και τον Μπότο να λένε ξεκάθαρα ότι πέρα από τα αγωνιστικά, υπάρχει και ένα επιχειρηματικό πλάνο που πρέπει να πετύχει ώστε ο ΠΑΟΚ να μεγαλώνει κάθε χρόνο και περισσότερο με τα έσοδα που θα βγάζει από πορείες και υπεραξίες.

ΠΟΛΥ ΚΡΙΣΙΜΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ

Το ξεκίνημα και τα πρώτα προκριματικά ματς στο Conference θα είναι καθοριστικά για την ομαλή πορεία της ομάδας, αλλά και για τις προοπτικές επιτυχίας του πλάνου. Δεν χρειάζεται πολλή ανάλυση για να εμπεδώσουμε ότι η πρόκριση στους ομίλους θα βάλει εξ αρχής τον ΠΑΟΚ στο δρόμο της επιτυχίας (αγωνιστικής και οικονομικής) ενώ ο αποκλεισμός θα φέρει από νωρίς κλυδωνισμούς. Εδώ είναι το θέμα μας…

Ασταμάτητη δράση στο live casino της Novibet

Θεωρούμε 100% δεδομένο ότι η νέα προσπάθεια, η νέα ομάδα θα έχει τα σκαμπανεβάσματά της μέχρι ο Λουτσέσκου να βρει την καταλληλότερη χημεία και μέχρι το σύνολο των παικτών να εμπεδώσουν τη φιλοσοφία του. Θυμίζω: Ούτε ο Λουτσέσκου είναι εύκολος στις αλλαγές και στα νέα πρόσωπα, ούτε αυτά βγάζουν στο γήπεδο όσα τους ζητάει ο προπονητής από τις πρώτες εβδομάδες. Το ξέρουμε καλά: Ο Λουτσέσκου θέλει χρόνο για να περάσει τη φιλοσοφία του.

Άρα, δύο πράγματα επ’ αυτού.

Το πρώτο: Ό τι και αν γίνει Ιούλιο και Αύγουστο, όσοι και αν αλλάξουν, όπως και αν παραταχθεί ο ΠΑΟΚ στα ευρωπαϊκά προκριματικά, η ομάδα ΠΡΕΠΕΙ να περάσει στους ομίλους. Το «πώς» δεν ενδιαφέρει. Ο ΠΑΟΚ επιβάλλεται να παίξει στους ομίλους όποιον και αν παρατάξει στα γήπεδα, όποια ομάδα και αν αντιμετωπίσει. Από τις 21 Ιουλίου και για έξι διαδοχικές εβδομάδες, ο ΠΑΟΚ θα μετράει έξι τελικούς! Είμαι βέβαιος και επιμένω όπως στο περσινό με τη Ριέκα. Αυτά τα καλοκαιρινά θα είναι ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ τα ματς της χρονιάς για τον ΠΑΟΚ!

Το δεύτερο: Τις δυσκολίες της περιμένουμε. Οι γκέλες θα έρθουν (ελπίζουμε όχι μέσα στο καλοκαίρι). Ο ΠΑΟΚ με τις τόσες αλλαγές και τους τόσους νεαρούς θα χρειαστεί χρόνο να φτιάξει μια αξιόμαχη ομάδα. Εκεί επάνω λοιπόν, εκεί στα δύσκολα που ΟΛΟΙ πρέπει να τα περιμένουν, ο ΠΑΟΚ οφείλει να επιμείνει στο πλάνο του. Ανανέωση αποφασίστηκε και ποντάρισμα σε νεαρές ηλικίες που πρέπει να πάρουν υπεραξία; Αυτό πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τέλους. Πίστη χρειάζεται στο πλάνο και στα πρόσωπα που το υπηρετούν, ακόμη και αν αρχικά γίνουν κάποια λάθη σε επιλογές. Για να φθάσει ο ΠΑΟΚ στο επιτυχημένο μοντέλο των μεγάλων Πορτογαλικών Club (παίρνω 10 παίκτες με 10 ευρώ συνολικά, πουλάω -αφού πετύχω αγωνιστικά- τους πέντε με 50 ευρώ και αγοράζω άλλους καλύτερους για να γίνομαι συνεχώς καλύτερος ποντάροντας και σε μια σχετική αυτάρκεια) χρειάζεται μετά την αρχική ιδέα και μεγάλη υπομονή για την τελική επιτυχία, μέχρι να ρολάρει το πράγμα. Ο Μπότο είπε προχθές στο OPEN: «Το μόνο πράγμα που έχω πει στον κύριο Σαββίδη στη συζήτησή μας, είναι να έχουμε μία γραμμή, μία γραμμή βασισμένη σε αυτό το μοντέλο, με συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού, κάτι που σημαίνει να μην αλλάζεις για παράδειγμα από τον Γκουαρδιόλα στον Σιμεόνε, ναι είναι δύο εξαιρετικοί προπονητές, αλλά μην κάνεις τέτοια αλλαγή, γιατί αν διατηρήσεις μία σταθερή γραμμή, αργά ή γρήγορα θα αποκομίσεις κέρδη από αυτή την τακτική».

Αυτό είναι το καθαρά ποδοσφαιρικό και σχετίζεται με την αγωνιστική φιλοσοφία μέσα στο γήπεδο που δεν γίνεται να διαφοροποιείται από χρονιά σε χρονιά. Κάτι παρόμοιο πρέπει να γίνει και εκτός γηπέδου. Αφού σε αυτό το πλάνο της ανανέωσης πιστεύει ο Σαββίδης και όλος ο ΠΑΟΚ, αυτό πρέπει να στηρίξουν με κάθε τρόπο, ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους. Ακόμη και στις πιο δύσκολες Δευτέρες που 100% θα έρθουν για τον ΠΑΟΚ μέσα σε αυτή την προσεχή αγωνιστική περίοδο. Τότε, που ακόμη και όσοι τώρα πανηγυρίζουν για την ανανέωση, θα γκρινιάζουν έντονα για μία ισοπαλία μέσα στην Τούμπα…

Επειδή γνωρίζω ότι ο Σαββίδης ένα τέτοιο μοντέλο οραματίζονταν εδώ και 2-3 χρόνια αλλά δεν έβρισκε τους κατάλληλους ανθρώπους να το τρέξουν, τώρα που έχει έναν εξειδικευμένο στην ανεύρεση νεαρών παικτών και έναν καταπληκτικό προπονητή, νιώθω ότι θα τους εμπιστευθεί και θα τους στηρίξει για καιρό με στόχο να δει τον ΠΑΟΚ πολύ-πολύ πιο ψηλά, ακόμη και αν ο ίδιος δεν χρειάζεται να βάζει κάθε χρόνο 15-20-30 εκατομμύρια ευρώ. Τα οποία έχει αποδείξει ότι μπορεί να βάζει. Δεν πρέπει όμως εσαεί… Ήρθε ο καιρός να εξασφαλίσει και το μέλλον του ΠΑΟΚ, κάτι που σχετίζεται βέβαια και με την κατασκευή του νέου γηπέδου που θα εκτοξεύσει τις προοπτικές της ομάδας, της ΠΑΕ και του Συλλόγου γενικότερα.

* Παλιότερα έγραφα για τον Βιεϊρίνια: “Μαζί σου και στον πόλεμο”. Και τώρα ισχύει με αφορμή την παραμονή του σε μία πολύ ευχάριστη είδηση, αλλά εδώ που φθάσαμε και τα έχουμε ζήσει όλα, ούτε καν που το τολμάω. Ούτε για πλάκα πλέον. Ας μην το “μιλάμε” καλύτερα…



gazzeta.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ





ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

FACEBOOK - TWITTER