Ο καλύτερος ΠΑΟΚ (της Ολλανδίας) για 60 λεπτά, με αρκετή λάμψη από τον Γιάννη Κωνσταντέλια και τα γκολ των Τσιγγάρα, Σβαμπ και Ζίβκοβιτς επικράτησε με 3-2 της δευττεραθλήτριας Βελγίου, Γκενκ, φτάνοντας στην πρώτη νίκη στα φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας.
O ΠΑΟΚ μπήκε κεφάτος και με καλή διάθεση στο χορτάρι του «Sportpark Kerkebos» του Σβόλεν και στο καλύτερο δεκαπεντάλεπτο του έφτασε να προηγείται με 2-0 απέναντι σε μια ομάδα, όπως η Γκενκ, που στα χαρτιά «τρόμαζε» πριν από την έναρξη του τρίτου φιλικού επί ολλανδικού εδάφους.
Αρχικά, ο Κοτάρσκι με εντυπωσιακή επέμβαση νίκησε στο «τετ α τετ» τον Πέιντσιλ κρατώντας το μηδέν παθητικό για την «ασπρόμαυρη» εστία και δύο λεπτά αργότερα ήρθε το 1-0.
Το πρώτο του Τσιγγάρα και η κομπίνα για το 2-0
Η επιμονή και η πίεση του Κωνσταντέλια δημιούργησε απ’ το πουθενά τις προϋποθέσεις για το γκολ. Αυτό ήρθε μετά την πάσα του Μπράντον και το σουτ μέσα από την περιοχή του Τσιγγάρα.
Ο 23χρονος χαφ πανηγύρισε γκολ με την πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ ύστερα από δυόμιση χρόνια, άλλωστε δεν έχει πετύχει και πολλά στην καριέρα του. Ένα γκολ όλο κι όλο μετρούσε μέχρι τώρα σ’ ένα παιχνίδι κυπέλλου με την ΑΕΛ (1-2) τον Φεβρουάριο του 2021.
Μέσα στα επόμενα έξι λεπτά οι «ασπρόμαυροι» έφτασαν και στο 2-0, αυτή τη φορά με σκόρερ τον Σβαμπ. Ο Ζίβκοβιτς εκτέλεσε το κόρνερ και ο Αυστριακός χαφ ανενόχλητος με προβολή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα κάνοντας χαρούμενους τους φίλους του «Δικεφάλου» και τον Νικολάε Κονσταντίν. Μετά την αποχώρηση του Κριστιάνο Μπάτσι ο συμπατριώτης του Ραζβάν Λουτσέσκου έχει αναλάβει το κομμάτι των στατικών φάσεων και η κομπίνα που έφερε το δεύτερο γκολ ήταν κάτι που είχε δουλέψει με τους παίκτες στη χτεσινή προπόνηση.
Ο ΠΑΟΚ συνέχισε σε υψηλούς ρυθμούς και θα μπορούσε στο 14ο λεπτό να προηγείται με 3-0, αλλά το σουτ του ανενόχλητου μέσα στην περιοχή Μπράντον έδιωξε σε κόρνερ ο Μακένζι.
Οι Βέλγοι προσπάθησαν να αντιδράσουν, χωρίς να βρουν κάποιο γκολ. Με την συμπλήρωση 15 λεπτών ο Κοτάρσκι «έβγαλε» με εξαιρετικό τρόπο το σουτ του Αϊτ Ελ Χάτζι, ωστόσο στην εξέλιξη της φάσης η λάθος έξοδος του Κροάτη τερματοφύλακα έφερε τους παίκτες της Γκενκ μια ανάσα από το γκολ, αλλά ο Αροκοντάρε δεν μπόρεσε να σπρώξει τη μπάλα στα ανυπεράσπιστα δίχτυα.
Κάποια στιγμή οι 22 ποδοσφαιριστές «πάτησαν φρένο». Ας μη ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε περίοδο προετοιμασίας, με τον ΠΑΟΚ να ελέγχει, πάντως, το ρυθμό και να μην απειλείται σοβαρά από τους δευτεραθλητές Βελγίου.
Πω, πω ένας «Ντέλιας» και 3-0 με Ζίβκοβιτς
Ο Λουτσέσκου άλλαξε τα 5/11 της ενδεκάδας στο ξεκίνημα του β’ μέρους, με τον Τασούση ελλείψει άλλων επιλογών να παίζει ως δεξί μπακ, αντί του Βιεϊρίνια, αλλά μέχρι το 62ο λεπτό όταν πέρασε στο παιχνίδι ο Π. Τζίμας. Για ένα δεκαπεντάλεπτο και πλέον ο ΠΑΟΚ έπαιζε με τέσσερις αριστεροπόδαρους αμυντικούς (Τσαούσης, Ράφα Σοάρες, Μιχαηλίδης, Νάσμπεργκ),
Το 3-0 ήταν ένα γκολ που έφερε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Γιάννη Κωνσταντέλια, ο οποίος ήταν σε εξαιρετική κατάσταση, κάτι που φάνηκε στη φάση του 55ου λεπτού και το 3-0 του ΠΑΟΚ. Ο «Ντέλιας» απέφυγε τους αντίπαλους αμυντικούς σα να μην υπήρχαν, πάσαρε στο σωστό χρόνο προς τον Ζίβκοβιτς και ο Σέρβος εξτρέμ με σουτ έστειλε την μπάλα για τρίτη φορά στα δίχτυα της Γκενκ.
Ο Κοτάρσκι στην τελευταία φάση πριν αντικατασταθεί από τον Ζ. Ζίβκοβιτς, έπαιξε με τη φωτιά μέσα στην περιοχή του κι από το λάθος του Κροάτη τερματοφύλακα ο Σορ μείωσε σε 3-1 για την Γκενκ.
Ο Λουτσέσκου «άδειασε» τον πάγκο του, έδωσε χρόνο συμμετοχής σ’ όλους τους διαθέσιμους ποδοσφαιριστές του, μέχρι και στον Στέφανο Τζίμα παρότι ο 17χρονος μετράει μόλις λίγες ώρες με την «ασπρόμαυρη» αποστολή στην Ολλανδία.
H Γκενκ πίεσε, έχασε μια ευκαιρία με τον Σορ στο 80ο λεπτό και τρία λεπτά αργότερα έφτασε σε δεύτερο γκολ με το σουτ του Κάστρο, που μείωσε σε 3-2.
ΠΑΟΚ: Κοτάρσκι (62’ Ζ. Ζίβκοβιτς), Βιεϊρίνια (46’ Τσαούσης), Έκονγκ (46’ Μιχαηλίδης), Κουλιεράκης (46’ Νάσμπεργκ) Ράφα Σοάρες (62’ Π. Τζίμας), Τσιγγάρας (62’ Βρακάς), Σβαμπ (62’ Γιαξής), Α. Ζίβκοβιτς (62’ Ρικάρντο), Κωνσταντέλιας (62’ Μουργκ), Τάισον (46’ Νάρεϊ), Τόμας (46’ Γκορντεζιάνι, 75’ Στ. Τζίμας).
ΓΚΕΝΚ: Λεισέν (46’ Πέντερς), Μακένζι, Σαντίκ, Ουαταρά, Τρεζόρ, Χροσόφσκι, Καγιεμπέ, Αϊτ Ελ Χάτζι, Κάρστενσεν, Πέιντσιλ, Αροκοντάρε.