Είναι η διαδικασία που μαυρίζει και πλακώνει την ανθρώπινη ψυχή, ενώ ταυτόχρονα τη γεμίζει και με αισιοδοξία για την Ανάσταση.

Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε όλη τη χώρα. Το θείο δράμα κορυφώνεται. Πλήθος πιστών από νωρίς το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής συρρέει στις εκκλησίες, τόσο για την Αποκαθήλωση όσο και για την περιφορά του Επιταφίου.

Ναύπλιο

Με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε η λειτουργία της Αποκαθήλωσης στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο, με τους πιστούς να συμμετέχουν στο θείο δράμα.

Ο Ιησούς αποκαθηλώνεται και το σώμα του εναποτίθεται στον Επιτάφιο. Η ημέρα του απόλυτου πένθους για την Χριστιανοσύνη έφτασε.

Από τη Μητρόπολη Αθηνών μέχρι το τελευταίο άκρο της χώρας, οι Επιτάφιοι, επιβλητικοί, ετοιμάζονται και στολίζονται, μέσα σε κλίμα απόλυτης κατάνυξης.

Καισαριανή

Στη Μονή Καισαριανής, η περιφορά του Επιταφίου άρχισε λίγο μετά τις 14.00 το μεσημέρι.

Είναι ο μοναδικός επιτάφιος στην Αττική που βγαίνει με το φως της ημέρας καθώς η Μονή βρίσκεται στην «καρδιά» του αισθητικού δάσους του Υμηττού και απαγορεύεται η πρόσβαση μετά τη δύση του ηλίου.

Από νωρίς το πρωί, ο επιτάφιος στολίζεται από μικρούς και μεγάλους με λευκά και μοβ λουλούδια.

Θεσσαλονίκη

Στις 17.00 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η περιφορά του επιταφίου του Αγίου Μηνά, γνωστού ως επιτάφιου των εμπόρων, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Παρά την βροχή, πλήθος κόσμου και μικρά παιδιά ντυμένα παπαδάκια, με κεριά στα χέρια, ακολούθησαν την περιφορά.

Νάξος

Κάτοικοι και επισκέπτες της Νάξου, παρακολουθήσαν και φέτος την περιφορά του ξύλινου Επιταφίου μέσα στη θάλασσα.

Στο «νησί των Φαιάκων», την Κέρκυρα, η περιφορά του Επιταφίου στην ιερά Μονή Παλαιοκαστρίτσας, πραγματοποιήθηκε στις 12.00 το μεσημέρι.

Ανάλογη και η εικόνα και στο κέντρο του νησιού, με τις φιλαρμονικές να δίνουν τον πένθιμο τόνο στην ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής.

Συνολικά στην Κέρκυρα, πραγματοποιούνται 37 περιφορές επιταφίων.megatv.com