Δεκάδες χιλιάδες, νέοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνθρωποι που έζησαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ήταν εκεί για να τιμήσουν εκείνους που έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία.

Η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου που κουβαλά πάνω της πλέον μια ιστορία μισού αιώνα, άνοιξε από μέλη της ΠΑΣΠ έξω από το Πολυτεχνείο και σε μία ξεχωριστή φορτισμένη πορεία έφθασε πρώτη στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Η σημαία έδειξε τον δρόμο σε χιλιάδες κόσμου να κατευθυνθούν προς την αμερικανική πρεσβεία.

Στην φετινή πορεία εκατοντάδες σημαίες της Παλαιστίνης. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν, για την κατάπαυση πυρός από τον ισραηλινό στρατό και μηνύματα συμπαράστασης στον άμαχο παλαιστινιακό λαό που δοκιμάζεται για άλλη μια φορά.

Με φόντο τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ένα μεγάλο μέρος της πορείας, αμέσως μετά την αμερικάνικη πρεσβεία, κατευθύνθηκε προς την Ισραηλινή. Εκεί τους περίμενε μεγάλος όγκος αστυνομικών δυνάμεων.

Προσπάθησαν να αμαυρώσουν την επέτειο

Μόλις ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία στην Θεσσαλονίκη, επεισόδια σημειώθηκαν από αντιεξουσιαστές που πέταξαν μολότοφ, πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ, στο ύψος της Καμάρας.

Η αστυνομία  έκανε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου προσπαθώντας να διαλύσει τους αντιεξουσιατές.

Ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό με την αστυνομία να προχωρά συνολικά σε 14 προσαγωγές και τρεις συλλήψεις.

Και στην Πάτρα όμως η πορεία επισκιάστηκε από επεισόδια στο κέντρο της πόλης όταν άτομα άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου έριξαν δεκάδες βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο απάντησαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης και προχώρησαν σε τρεις συλλήψεις.

Επεισόδια μικρής έντασης σημειώθηκαν στα Γιάννενα όταν διαδηλωτές πέταξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, πέτρες προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα και κρότου λάμψης.

Από το Αστυνομικό Μέγαρο ακολούθησε κυνηγητό μέχρι το κτίριο της Περιφέρειας ενώ έγιναν και προσαγωγές.

Στην Αθήνα, λίγο πριν την έναρξη της μεγάλης πορείας ομάδα είκοσι ατόμων έσπασαν μία τζαμαρία ξενοδοχείου στην οδό Σταδίου, έγραψαν συνθήματα και έριξαν μπογιές.

Αμέσως μετά την επίθεση οι εργαζόμενοι προσπάθησαν να καθαρίσουν τις ζημιές, χωρίς ευτυχώς να έχει κάποιος τραυματιστεί.

Κατά την διάρκεια της μεγαλειώδους πορείας στην Αθήνα  δεν σημειώθηκαν επεισόδια σε αντίθεση με την Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου όπου ομάδα 40 ατόμων έστησαν οδοφράγματα στην Ούλωφ Πάλμε, έκαψαν κάδους και επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις που έφθασαν στο σημείο χωρίς τα επεισόδιά να λαμβάνουν μεγαλύτερες διαστάσεις.

Κατά την διάρκεια της ημέρα στην Αττική έγιναν 25 προσαγωγές, όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι.



megatv.com