Λίγο πριν τις 7 το πρωί σκάφος του Λιμενικού μετέφερε στο λιμάνι της Καλαμάτας τις υπόλοιπες 39 σορούς των μεταναστών που βρήκαν τραγικό θάνατο στα ανοιχτά της Πύλου.

Σημειώνεται ότι άλλες 40 σοροί έφτασαν στο λιμάνι της πόλης τα μεσάνυχτα, με τον αριθμό των νεκρών να αγγίζει μέχρι στιγμής τους 79.

Παράλληλα, οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν μεταξύ των διασωθέντων διακινητές ή συνεργάτες αυτών.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, μίλησε στο «Πάμε Δανάη!» για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά στην Πύλο, και για την κατάσταση που επικρατεί στην Καλαμάτα με τις έρευνες και την περισυλλογή διασωθέντων και νεκρών από τη θάλασσα.

«Αυτό που ζήσαμε ήταν μία ανείπωτη τραγωδία. Το κράτος σε όλες τις εκφράσεις του έκανε το καθήκον του, οι υπάλληλοι έκαναν το καθήκον τους στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς τους. τα αυτονόητα έκαναν, επομένως μην λέμε πολλά γι΄αυτά. Εμένα δε μου αρέσει να λέμε ποιος έκανε τα περισσότερα, ποιος τα λιγότερα, εάν κάποιος έκανε τα περισσότερα αυτός είναι το Λιμενικό Σώμα. Οι διακινητές είναι στο Τομπρούκ. Δεν συλλάβαμε τους διακινητές, βρήκαμε ενδεχομένως 5-6 ανθρώπους που ήταν πάνω στο πλοίο και εκτελούσαν εντολές, υπάλληλοι των διακινητών. Οι αρχηγοί όμως είναι εκεί ετοιμάζουν την επόμενη καραβιά, την επόμενη τραγωδία και αυτή θα συνεχιστεί όσο δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες αυτών των προβλημάτων. Έχουμε ζήσει αρκετά τέτοια γεγονότα, θυμάμαι να έχω ζήσει τουλάχιστον 10 τέτοια περιστατικά όχι όμως αυτής της έντασης», είπε αρχικά.

«Επειδή όμως πλήττεται ο ανθρωπισμός, ο πολιτισμός μας, λεμέ μεγάλα λόγια και δεν πράττουμε κάτι. Η Διεθνής Κοινότητα πρέπει επιτέλους να κινητοποιηθεί. Οι πόλεμοι και τα συμφέροντα και η εκμετάλλευση δημιουργούν αυτή τη φοβερή κατάσταση. Εδώ και πολλά χρόνια η Λιβύη είναι διαλυμένη και παίζονται πολλά παιχνίδια εκεί πέρα», πρόσθεσε ο κ. Νίκας.

«Δεν υπάρχει Λιβύη, δεν υπάρχει κράτος, αντιμετωπίζουμε εθνικό πρόβλημα με την Λιβύη. Το κράτος μας έκανε και κάνει ό,τι μπορεί. Χρειάζεται γενική κινητοποίηση, η χώρας μας είναι πολύ μικρή για να αντιμετωπίσει μόνη της», κατέληξε.



megatv.com