Δέκα ημέρες απόλυτης καταστροφής! Δέκα ημέρες ενός ακήρυχτου πολέμου.

Οι πυρκαγιές σάρωσαν τη χώρα και κατέστρεψαν χιλιόμετρα εκτάσεων γης.

Tα πύρινα μέτωπα αμέτρητα. Περισσότερες από 600 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν τις τελευταίες μέρες. Δάση κατακάηκαν, ζώα απανθρακώθηκαν.

Η οικολογική καταστροφή τεράστια. Τίποτα δεν θα είναι όπως πριν!

«Η κλιματική κρίση ήρθε»

«Είχαμε να αντιμετωπίσουμε το τρίγωνο του διαβόλου: Υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλή υγρασία και ισχυρούς ανέμους», δήλωσε ο αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Γιώργος Πουρνάρας.

Αυτό το τρίγωνο του διαβόλου μαζί με το ανθρώπινο χέρι που είτε από δόλο, είτε από αμέλεια, κατέκαψαν σε 10 μέρες σχεδόν 400.000 στρέμματα. Κι όλα αυτά ενώ ζούμε τον θερμότερο Ιούλιο των τελευταίων ετών.

H κλιματική κρίση είναι πλέον μία πραγματικότητα που οδηγεί σε έντονα καιρικά φαινόμενα και οικολογικές καταστροφές, όπως λένε οι ειδικοί.

Ο κ. Χρήστος Ζερεφός, καθηγητής Φυσικής της ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας χτύπησε για μια ακόμη φορά το καμπανάκι του κινδύνου, για την επίδραση που έχει πλέον η κλιματική αλλαγή στη ζωή μας με αφορμή τις αμέτρητες πυρκαγιές στη χώρα μας.

«Κάθε χρόνο γίνονται πιο πολλές οι μέρες που το επίπεδο επικινδυνότητας αέρα με καύσωνα είναι 5, το οποίο είναι σημαντικό, γιατί βαθμιαία όχι μόνο εμφανίζονται καύσωνες αλλά εμφανίζονται και συνθήκες που ευνοούν την πυρκαγιά».

«Η κλιματική κρίση ήρθε»

Ο κ. Ζερεφός ήταν ξεκάθαρος. Το 2023 θα το θυμόμαστε για πολύ καιρό λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

«Η κλιματική κρίση ήρθε, το έτος 2023 θα πρέπει να το γράψετε ότι θα το θυμόμαστε».

Οι πυρκαγιές στη χώρα μας είναι ένα γεγονός που δυστυχώς δεν μπορεί να αποφευχθεί, καθώς το κλίμα και η μορφολογία της χώρας μας ευνοούν την πρόκληση και γρήγορη διάδοση δασικών πυρκαγιών.

«Περιστατικά πυρκαγιών είχαμε, έχουμε και θα έχουμε πάντα, είμαστε μεσογειακή χώρα, έχουμε μια βλάστηση η οποία χαρακτηρίζεται ως πυρόφιλη, και οι συνθήκες της κλιματικής κρίσης, καταλαβαίνετε, τι εκρηκτικό μείγμα δημιουργείται», ανέφερε ο δασολόγος και προϊστάμενος γενικής διεύθυνσης Δασικού Περιβάλλοντος, Βαγγέλης Γκουντουφάς.

Τον χειμώνα που πέρασε στη χώρα μας χάσαμε το μισό νερό από τις βροχές, γεγονός που μείωσε τη σχετική υγρασία στο έδαφος κάτω και από το ακραίο όριο του 10%. Κάτι που δημιούργησε τις πλέον κατάλληλες συνθήκες για την ταχύτατη διάδοση των πυρκαγιών.



megatv.com