Όση ενσυναίσθηση, κοινωνική συνείδηση και ανιδιοτέλεια τον χαρακτηρίζει εκτός αγωνιστικού χώρου όπου επιτελεί ανεκτίμητο έργο υπέρ των παιδιών της Μεγάλης Βρετανίας, τόση είναι και η επιρρέπειά του στο πνευματικό αδιέξοδο. Δεν αντιμετωπίζουν όλοι οι παίκτες με τον ίδιο τρόπο τους εξωγενείς παράγοντες, το τοξικό κλίμα σε μια ομάδα, τα πισωγυρίσματα των τραυματισμών. Ο Μάρκους Ράσφορντ βρισκόταν σε τέλμα, πρωτίστως ψυχικά κι αυτό επηρέασε και την αγωνιστική του απόδοση.

Από τη σεζόν 2019/20 με το προσωπικό του ρεκόρ των 22 γκολ, συνέχισε σχετικά σταθερά τη σεζόν 2020/21 με 21 γκολ και 15 ασίστ. Η περσινή, τραγική χρονιά της Γιουνάιτεντ, όμως, ήταν το χειρότερο δυνατό που μπορούσε να συμβεί στην εξέλιξή του. Οι αλλαγές στην άκρη του πάγκου, ο ακατάλληλος Ραλφ Ράνγκνικ, οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά την άφιξη του Κριστιάνο Ρονάλντο στο χορτάρι και τα αποδυτήρια, τον απομάκρυναν βήμα-βήμα από τον καλό του εαυτό.

Χρειάστηκε να φτάσει στο ναδίρ, να «φάει» πάγκο και εν τέλει να ζητήσει ειδική άδεια για να αποφορτιστεί και να ανασυνταχθεί. Και αυτό το τελευταίο μέτρο ήταν το κλειδί για την αγωνιστική του μεταμόρφωση, από κοινού με τον ερχομό του «κανονικού προπονητή», Έρικ Τεν Χαγκ. Στο μεσοδιάστημα, όμως, διακυβεύθηκε το μέλλον του στον σύλλογο, δεδομένου ότι μέχρι το καλοκαίρι δεν είχε υπογράψει νέο συμβόλαιο και πως είχαν αρχίσει να ηχούν οι «σειρήνες» του εξωτερικού (κυρίως της Παρί Σεν Ζερμέν).

Ο πιο επικίνδυνος σκόπελος της μέχρι τώρα θητείας του στη Γιουνάιτεντ, όμως, πέρασε. Ανώδυνα. Η επέκταση της συνεργασίας των δύο πλευρών για μια ακόμη χρονιά, ως το 2024, επανέφερε την ηρεμία και «μπόλιασε» στον Ράσφορντ τη σιγουριά πως τα άσχημα ήταν πια πίσω του.

Η διαρκής πάλη του στο κομμάτι της ψυχικής υγείας δεν αφαιρεί την ισχύ του χαρακτήρα του. Μέσα στις τελευταίες εβδομάδες, απέδειξε ουκ ολίγες φορές την προσωπικότητά του, το «μέταλλο».

Στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Γουλβς, ο Τεν Χαγκ τον άφησε στον πάγκο λόγω εσωτερικού πειθαρχικού παραπτώματος. Μπήκε ως αλλαγή και ξελάσπωσε τη Γιουνάιτεντ.

Στο ντέρμπι κόντρα στη Σίτι τα «σύννεφα» απλώθηκαν ξανά πάνω από το «Ολντ Τράφορντ», όταν λίγο πριν τη λήξη του πρώτου μέρους έπεσε στο χορτάρι με ενοχλήσεις στον μηρό κι έδειξε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει. Είχε ήδη χάσει δύο τεράστιες ευκαιρίες σε τετ-α-τετ με τον Έντερσον.

Κι όταν οι παίκτες βγήκαν από τα αποδυτήρια κι ο Άντονι εμφανίστηκε στην πλαϊνή γραμή, όλοι περίμεναν πως θα δουν το Νο10 με κόκκινο χρώμα στον ηλεκτρονικό πίνακα του τέταρτου. Αλλά όχι. Ο Μαρσιάλ ήταν εκείνος που αποχώρησε, ο Ράσφορντ έσφιξε τα «δόντια» και συνέχισε κανονικά στο παιχνίδι, βάζοντας πλώρη για να γίνει ο μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης.

Συνθήκες στις οποίες ο περσινός Ράσφορντ δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί.

«Όταν είμαι στο γήπεδο και το διασκεδάζω, παίζω καλό ποδόσφαιρο. Έχει να κάνει περισσότερο με το πώς αισθάνεσαι, πρέπει να νιώθεις χαρούμενος ως άτομο για να αποδίδεις»

«Είναι κάτι που εγώ έπρεπε να αλλάξω. Κανείς δεν θα το έκανε για μένα. Το καλοκαίρι που πέρασε, με βοήθησε ο χρόνος που πήρα εκτός δράσης για να αποφορτιστώ και να περάσω χρόνο με τους δικούς μου ανθρώπους. Έπαιζα τα τελευταία δύο με τρία χρόνια με πολλά προβλήματα, κυρίως τραυματισμούς. Δεν το διασκέδαζα όσο θα έπρεπε για μεγάλο διάστημα.

Όλα αυτά είναι πίσω μου τώρα. Το έχω ξαναζήσει. Κοιτάζω μπροστά και θα προσπαθούμε όλοι μας να το διασκεδάζουμε»

bwin – Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!





gazzeta.gr