«Μετανιώνω που πέρσι έβαλα μεγάλη πίεση, ήταν λάθος μου, η ομάδα δεν ήταν έτοιμη να φορτωθεί με έξτρα πίεση»

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου επανέρχεται στα όσα συνέβησαν την περσινή σεζόν, όπου ο ΠΑΟΚ κατέληξε με «άδεια χέρια» και στην 4η θέση του πρωταθλήματος. Παραδέχεται το λάθος που έκανε βάζοντας έξτρα πίεση σ’ ένα γκρουπ παικτών που ήταν ανέτοιμοι να την αντέξουν και να την κουβαλήσουν στις πλάτες τους.

– Θεωρείτε πως κάνατε κάποια λάθη στα πλέι οφ και στον τελικό κυπέλλου; Σε παίκτες που χρησιμοποιήσατε ή εμπιστευτήκατε, στη διαχείριση του ρόστερ, στην προετοιμασία της ομάδας…

«Για το μόνο που μετανιώνω, σε ότι αφορά την προσέγγιση των πλέι οφ, είναι πως έβαλα μεγάλη πίεση στην ομάδα. Την περίοδο που παίρναμε τα αποτελέσματα που θέλαμε, ποτέ δεν μιλήσαμε για τον τίτλο. Όμως, όταν φτάσαμε σε εκείνο το σημείο (σ.σ. στα πλέι οφ), επέμενα πολύ να κερδίσουμε το πρωτάθλημα. Αισθάνομαι πως από την πλευρά μου ήταν λάθος. Δεν ήταν ένα γκρουπ παικτών ικανό να αντιμετωπίσει παιχνίδια με τόση ένταση και να φορτωθεί με έξτρα πίεση. Αρκούσε να παίζουν με ελευθερία.

Για τον τελικό, μπορούμε να κουβεντιάσουμε ό,τι θέλετε. Είπα μετά τον τελικό πως η άλλη ομάδα (σ.σ. ΑΕΚ) άξιζε το τρόπαιο, για την δύναμή τους, την πίστη τους, την αυτοπεποίθησή τους, για το τι έκαναν όλη τη σεζόν. Την ίδια στιγμή μπορώ να σας πω όμως πως χάσαμε παίζοντας 11 εναντίον 10, αλλά αν αναλύσουμε πολύ βαθιά την κάθε στιγμή, είχαμε 7-8 ευκαιρίες, δεν καταφέραμε να σκοράρουμε, δεχθήκαμε ένα γκολ με τον πιο πιθανό τρόπο που θα μπορούσε να σκοράρει μία ομάδα που παίζει με αριθμητικό μειονέκτημα, δηλαδή με μία στημένη φάση. Γιατί φτάσαμε στο σημείο να δώσουμε αυτό το φάουλ, χωρίς αιτία, τόσο μακριά και να δώσουμε στον αντίπαλο τη δυνατότητα να φέρει πολλούς παίκτες στην περιοχή μας, έχει να κάνει με την έλλειψη εμπειρίας ενός νέου ποδοσφαιριστή.

Γιατί δεν κοντρολάραμε καλύτερα την κατάσταση μέσα στην περιοχή μας; Δεν είχαμε την μέγιστη δύναμη και την μέγιστη αυτοπεποίθηση. Σκόραραν γιατί δεν ήμασταν ικανοί να βγάλουμε την μπάλα ήρεμα και ωραία από την περιοχή μας. Άρα, πάλι, είναι μια ιστορία που έχει να κάνει με το άγχος. Πριν ξεκινήσει ο τελικός, ήμασταν σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ παράλληλα ήμασταν και το αουτσάιντερ. Τη στιγμή που ο αντίπαλος έμεινε με παίκτη λιγότερο, όλα άλλαξαν. Από αουτσάιντερ, αρχίσαμε να νιώθουμε πίεση για τη νίκη και αυτό βγήκε στο παιχνίδι, γνωρίζοντας πως εάν δεν κερδίζαμε, θα είχαμε πρόβλημα. Δεν είπα και δεν λέω πως παίξαμε φανταστικά. Θα πω ξανά όμως πως δημιουργήσαμε 7-8 ευκαιρίες. Από τα έξι μέτρα, από τα οχτώ μέτρα, από τα δέκα μέτρα, από τα δέκαέξι μέτρα, απ΄ όπου θέλετε. Αυτή η πίεση, μας έκανε να μην έχουμε την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση για να σκοράρουμε. Και επίσης, αυτό που άλλαξε πολλά, ήταν το πρώτο γκολ που δεχθήκαμε. Μέχρι να δεχθούμε το γκολ, είχαμε πίεση για να κερδίσουμε, μετά το ηλίθιο γκολ που δεχθήκαμε είχαμε τη σκέψη τι θα συμβεί εάν δεν κερδίσουμε τον τελικό. Είναι εντελώς διαφορετικό».

– Είπατε πως ήταν λάθος το να βάλετε πίεση στην ομάδα την περσινή σεζόν αναφορικά με την κατάκτηση τίτλων. Ωστόσο, ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που επιβάλλεται να έχει τη πίεση της κατάκτησης τίτλων. Πώς σκοπεύετε να το διαχειριστείτε αυτό και αν σκοπεύετε να αλλάξετε κάτι στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας;

«Οι στόχοι δεν τίθενται από εμένα, αλλά πρέπει να τίθενται με ρεαλιστικό τρόπο. Ένα… έξυπνο κλαμπ θα θέσει σωστούς στόχους και οι… έξυπνοι οπαδοί θα καταλάβουν ποιος είναι ο αληθινός στόχος και θα δώσουν όλη τους την υποστήριξη προς την κατεύθυνση αυτού. Από την πλευρά μου η μοναδική στρατηγική που έχω είναι να προστατεύσω το γκρουπ και να είμαι έτοιμος να τους προστατέψω από την πίεση που μπορεί να φτάσει σε αυτούς. Ο στόχος είναι να τους αφήσω να παίξουν ελεύθερα. Η σκέψη που θα είναι μόνο το επόμενο παιχνίδι. Το να πω τώρα ότι θα είμαστε στην τάδε θέση, ή πως κάποια ομάδα θα είναι καλύτερη από εμάς ή πως εμείς θα είμαστε πρώτοι και κάποιος άλλος δεύτερος είναι κάτι που δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς. Ωστόσο, εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε ανεξαρτήτως της ποιότητας της ομάδας.

Πιστεύω πως παίξαμε καλό και όμορφο ποδόσφαιρο. Ένα ποδόσφαιρο που οι επαγγελματίες του χώρου το εκτίμησαν. Είναι ένας τρόπος παιχνιδιού που κάνει τους παίκτες να συμμετέχουν. Πολλές φορές ανέφερα πως όταν έχεις νεαρούς παίκτες θα λάθη θα έρθουν. Πρέπει να το ξέρουμε αυτό και να προστατεύουμε τους παίκτες και να τους δίνουμε τη δυνατότητα να βελτιωθούν χωρίς να χάσουν την αυτοπεποίθηση τους. Ο τρόπος παιχνιδιού θα είναι αυτός. Θα πρέπει να πιέζουμε ψηλά, να οργανωνόμαστε ξανά γρήγορα όταν χάνουμε την μπάλα. Πρέπει να έχουν την κατοχή της μπάλας. Γιατί όταν έχεις την κατοχή της μπάλας μπορείς να κυριαρχείς στα παιχνίδια. Επίσης, πρέπει να ξέρουμε πως να συμπεριφερόμαστε όταν έχουμε την μπάλα. Είναι απλό, αλλά και περίπλοκο ταυτόχρονα».

– Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο ΠΑΟΚ είναι μία ομάδα που ζει για το αποτέλεσμα. Στις συζητήσεις που έχετε, σας έχει θέσει στόχο ή συμφωνεί μαζί σας με αυτό το μότο «παιχνίδι με παιχνίδι».

«Μπορώ να σας δώσω το τηλέφωνό του για να τον καλέσετε και να τον ρωτήσετε (σ.σ. γέλια). Υπήρχαν συζητήσεις, είναι φυσιολογικό αυτό, αλλά είμαστε κάπου στη μέση. Συζητήσαμε τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να προετοιμαστούμε, τα οποία δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Όλοι μας, όμως, παλεύουμε για να κάνουμε την ομάδα καλύτερη και να εφαρμόσουμε όσα συζητήσαμε. Παλεύουμε πολύ. Και ειδικά ο ίδιος ο ιδιοκτήτης».gazzeta.gr