Ο διάλογος

Παιδίατρος: Βγήκε η μητέρα και μας είπε ότι κάτι κάνει το παιδί, να μπούμε να το δούμε. Είδαμε ένα παιδί που είχε στρέψει το κεφάλι αριστερά, οι κόρες σε μυδρίαση, είχε προσήλωση βλέμματος, είχε ταχυκαρδία και αποκορεσμό. Δεν έκανε κινήσεις αλλά είχε μια ανησυχία, μια γκρίνια. Βάλαμε οξυγόνο και σε ελάχιστη ώρα επανήλθε το οξυγόνο. Βγήκαμε από τον θάλαμο και περίπου στις 11.30 ξαναβγήκε η μαμά και μας είπε ότι το παιδί πάλι κάτι κάνει. Ξαναμπήκαμε και είδαμε ακριβώς ένα ίδιο επεισόδιο, πάλι με ταχυκαρδία, ταχύπνοια και πτώση κορεσμού. Ξαναβάλαμε οξυγόνο και επανήλθε πάλι. Η μαμά τότε μας είπε ότι «το μεγάλο επεισόδιο με τη βραδυκαρδία δεν το έχει κάνει ακόμα, θα δείτε σε λίγο». Αυτή η φράση μου έκανε πολύ εντύπωση εκείνη την ώρα.

Εισαγγελέας: Το μεγάλο επεισόδιο που σας προανήγγειλε η μητέρα το έκανε τελικά το παιδί;

Παιδίατρος: Επεισόδιο βραδυκαρδίας, εγώ δεν είδα. Τώρα τι εννοούσε ακριβώς η μητέρα, δεν το ξέρω. Μόνο εκείνη το ξέρει αυτό…

Η μάρτυρας ανέφερε ότι εξέτασε αρκετές φορές τη μικρή Τζωρτζίνα από τις 27 Ιανουαρίου μέχρι και τις 29 Ιανουαρίου 2022, που το μικρό κορίτσι έφυγε από τη ζωή, ενώ πήρε το ιστορικό από τους γονείς της.

Πρόεδρος: Στις 28/1 πως σας ενημέρωσε για το πρώτο επεισόδιο; Φώναζε κάτι; Βοήθεια;

Παιδίατρος: Όχι, όχι ποτέ! Να έρθει τρέχοντας, να φωνάξει «βοήθεια», ποτέ. Άνοιξε την πόρτα του θαλάμου, βγήκε και μας είπε «ελάτε γιατί κάτι κάνει το παιδί». Πολύ ήρεμα. Δεν διαπίστωσα αγωνία, ή ανησυχία.

Πρόεδρος: Στις 29/1 όταν τρέξατε, η μητέρα που ήταν;

Παιδίατρος: Δεν θυμάμαι που στεκόταν. Κάποια στιγμή της είπαμε να περάσει έξω. Ήταν πολύ ψύχραιμη, δεν έδειχνε να έχει αγωνία, δεν έκλαιγε. Ήταν ψύχραιμη.

Ανεξήγητος ο θάνατος της Τζωρτζίνας

Νωρίτερα, στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου κατέθεσε και ο καρδιολόγος του Παίδων, Στυλιανός Στειρόπουλος, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι «καρδιολογικά ο θάνατος της Τζωρτζίνας είναι ανεξήγητος».

Καρδιολόγος: Το παιδί ήταν σταθερό και το Σάββατο πέθανε το παιδί.

Πρόεδρος: Αυτά τα επεισόδια βραδυκαρδίας δικαιολογούνται;

Καρδιολόγος: Καρδιολογικά όχι. Δεν υπήρχε κάποια καρδιολογική αιτία. που να υπήρχε αυξημένος κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου. Ήταν έκπληξη για εμάς ότι πέθανε το παιδί το Σάββατο.

Ο καρδιολόγος του Νοσοκομείου Παίδων ήταν ξεκάθαρος ότι η Τζωρτζίνα δεν είχε κάποιο καρδιολογικό νόσημα το οποίο θα οδηγούσε σε αιφνίδιο θάνατο.

Πρόεδρος: Αν λάβουμε υπόψιν αυτό που είδατε στο μόνιτορ την εύρεση κάποιου παθολογικού αιτίου, ότι είχε βηματοδότη και ωστόσο δεν κατάφερε να επανέλθει το παιδί μετά την ανακοπή, δεν λειτουργούσε το μυοκάρδιο. Τι καταλαβαίνετε εσείς από αυτό;

Καρδιολόγος: Αυτό που σίγουρα έχω να πω είναι ότι δεν ήταν καρδιολογικής αιτιολογίας.

Ο καρδιολόγος μάλιστα, σε ερώτηση της εισαγγελέως απέκλεισε το ενδεχόμενο της βραδυκαρδίας, τονίζοντας ότι εάν κάτι τέτοιο είχε συμβεί τότε ο συνοδός σίγουρα θα το καταλάβαινε γιατί θα χτυπούσε αμέσως το μόνιτορ.



megatv.com