Η φετινή χρονιά, εκτός όλων των άλλων, είναι ιστορική για τον σύλλογο καθώς συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής. Όλα ξεκίνησαν στις 19 Αυγούστου 1924. Πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην πόλη, ύστερα από τον διωγμό της Μικράς Ασίας, αποφάσισαν να ιδρύσουν έναν νέο σύλλογο. Το πρώτο του όνομα ήταν Γυμναστικός Σύλλογος Προσφύγων ή εν συντομία «Προσφυγική».

Σε μια εποχή, όμως, που η λέξη «πρόσφυγας» συνδεόταν έντονα με την απαξίωση και την περιφρόνηση από τον ντόπιο πληθυσμό, οι άνθρωποι της ομάδας αποφάσισαν να αλλάξουν όνομα. Στο τραπέζι έπεσαν διάφορα. Η κλήρος τελικά έπεσε στη Νίκη. Και έκτοτε όλα είναι ιστορία.

Η πρώτη συμμετοχή στην Α’ Εθνική ήρθε το μακρινό 1961. Παρέμεινε σε αυτή για πέντε ολόκληρα χρόνια. Το 1966 υποβιβάστηκε. Κανείς, όμως, από τους οπαδούς της ομάδας δεν περίμενε ότι θα έπρεπε να περάσουν 50 χρόνια, προκειμένου να δει τη Νίκη ξανά στην πρώτη κατηγορία.

Το εντυπωσιακό, όμως, της όλης υπόθεσης είναι ότι, ενώ ο σύλλογος απείχε για τόσα χρόνια από τα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου, η βάση των υποστηρικτών του όλο και μεγάλωνε. Όπως εξηγεί ο κύριος Άγγελος, ο οποίος κάνει καθημερινά εκπομπές στο Blue Heart 105.1, το ραδιόφωνο που εκπροσωπεί τους οπαδούς της εδώ και 12 χρόνια, η σύνδεση της Νίκης με τον κόσμο δεν έχει να κάνει με τα επιτεύγματά της στο γήπεδο.

«Η ομάδα είναι δεμένη με τον λαό της. Θα σου δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: έχω ζήσει εποχές που γιαγιάδες έβγαιναν στον δρόμο μετά τα παιχνίδια και ρωτούσαν: “αγόρι μου, τι έκανε η Νίκη;”. Και τότε δεν μου φαινόταν περίεργο. Ήταν απολύτως φυσιολογικό. Μου έρχεται να κλάψω όσο το σκέφτομαι» εξηγεί.

Αριστερά ο κύριος Θοδωρής που κάνει καθημερινά εκπομπές για τη Νίκη Βόλου στον Blue Heart 105.1. Δεξιά ο Κώστας περιμένει μέσα στη βροχή να δει την ομάδα να μπαίνει στο γήπεδο.

Η βάση του συλλόγου ήταν παραδοσιακά στη συνοικία της Νέας Ιωνίας, μιας προσφυγικής γειτονιάς που δημιουργήθηκε μετά τον διωγμό του 1922. «Τα πρώτα πράγματα που έκαναν ήταν να φτιάξουν την εκκλησία της Ευαγγελίστριας και ύστερα την ομάδα» εξηγεί ο κύριος Δεμίρης, ο οποίος διοικεί ένα από τα πιο ξακουστά τσιπουράδικα του Βόλου.

Ο ίδιος είναι φανατικός υποστηρικτής της ομάδας του Βόλου, κι αυτό φαίνεται παντού στον χώρο. Ρολόγια με το σήμα της ομάδας, κασκόλ, παλιές φωτογραφίες. Το επισκεπτόμαστε λίγες ώρες πριν από το ματς με τον Άρη. Μπορεί το 3-0 του πρώτου γύρου στο «Κλεάνθης Βικελίδης» να έχει ελαχιστοποιήσει τις ελπίδες πρόκρισης στα ημιτελικά, ωστόσο, εκείνος θα είναι εκεί. Όπως και σε κάθε παιχνίδι.

Είναι περίπου 3 το μεσημέρι και το τσιπουράδικο είναι γεμάτο. Το ίδιο και τα τραπέζια. Τσίπουρα -με γλυκάνισο ή χωρίς- και αμέτρητα πιάτα με μεζέδες. Καλαμαράκια, γυαλιστερές, γαρίδες και κάθε λογής θαλασσινά. Το κύριο θέμα συζήτησης όλων είναι το παιχνίδι.

Όπως εξηγεί ο κ. Δεμίρης, πρόκειται για μια ολόκληρη ιεροτελεστία, καθώς οι περισσότεροι από τους οπαδούς της ομάδας, μεγάλοι και μικροί, συνηθίζουν να επισκέπτονται τα τσιπουράδικο της πόλης πριν από την έναρξη του ματς και ύστερα να πηγαίνουν γήπεδο για να δουν τη Νίκη. Αν το ματς πάει καλά κιόλας, το φαγοπότι μπορεί να συνεχιστεί και μετά τη λήξη του.

Λίγα τετράγωνα μακριά από το τσιπουράδικο του Δεμίρη βρίσκεται το Στάδιο Παντελής Μαγουλάς ή όπως το λένε μεταξύ τους οι οπαδοί της Νίκης, «Κλούβα». Η ιστορία του ξεκινά κι εκείνη το 1924. Η διοίκηση της ομάδας αγόρασε μερικά χωράφια και αποφάσισε εκεί να φτιάξει ένα από τα πρώτα ιδιόκτητα γήπεδα της Ελλάδας.

Η συνολική του χωρητικότητα ξεπερνά σήμερα τις 5 χιλιάδες θέσεις και χρησιμοποιείται κυρίως για τους αγώνες των ακαδημιών της ομάδας, καθώς δεν πληροί τις προδιαγραφές για το πρωτάθλημα της Super League 2.

Η Νίκη Βόλου φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής.
Η Νίκη Βόλου φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής. Στα γραφεία της στο Πανθεσσαλικό Στάδιο υπάρχουν φωτογραφίες από κάθε εποχή της.

Αυτή η συνθήκη, όμως, την έχει φέρει σε μεγάλους μπελάδες, καθώς κάθε τρεις και λίγο αναγκάζεται να αλλάζει έδρα για να δίνει τους αγώνες της. Όλοι θεωρούν ότι η μεγάλη άνοδος της ομάδας θα συμβεί όταν θα λυθεί το γηπεδικό. «Να μην παρακαλάμε για να παίξουμε στο Πανθεσσαλικό Στάδιο ή στη Νεάπολη».

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η ομάδα πια έχει μια οικονομική σταθερότητα που της επιτρέπει να κοιτά με αισιοδοξία το μέλλον. Το εύφορο κλίμα που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στις τάξεις των οπαδών της Νίκης το αντιλαμβάνεται πλήρως ο Άγγελος Αδαμάκης και ο Θοδωρής Σδούγκος, οι οποίοι αφιερώνουν καθημερινά αρκετές ώρες για τη λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού.

Ο Blue Heart 105.01 φιλοξενεί εβδομαδιαίως περισσότερες από τέσσερις εκπομπές ενώ το πιο σημαντικό: είναι εκεί για να μεταδώσει ραδιοφωνικά όλα τα εντός και εκτός έδρας παιχνίδια της Νίκης. «Είμαστε παντού. Δεν έχουμε λείψει ούτε μία μέρα. Ακόμη κι αν δεν μπορούμε φτάσουμε εμείς εκεί, υπάρχει πάντα μετάδοση. Για παράδειγμα, στη Μυτιλήνη πληρώσαμε ντόπιο δημοσιογράφο για να καλύψει το παιχνίδι» εξηγεί ο κ. Άγγελος.

Η θεματολογία των εκπομπών αφορούν κυρίως τα νέα της ομάδας, ωστόσο, πια έχουν προστεθεί στο πρόγραμμα και μερικές μουσικές εκπομπές. Ανάμεσα στους ακροατές, μάλιστα, υπάρχουν και ορισμένοι υποστηρικτές του Ολυμπιακού Βόλου, του αιώνιου αντιπάλου της Νίκης.



gazzeta.gr