Αρκετός λόγος έγινε μετά το τέλος του αγώνα με τον Άρη αναφορικά με τα όσα είπε ο Εργκίν Αταμάν για το πρόγραμμα της Stoiximan Basket League.

Στο κλειστό του ΟΑΚΑ ο Άρης έκανε την μεγάλη έκπληξη καθώς επικράτησε του Παναθηναϊκού με 73-70 ωστόσο την παράσταση έκλεψαν οι δηλώσεις του Εργκίν Αταμάν αμέσως μετά το τέλος της αναμέτρησης.

Συγκεκριμένα ο προπονητής των «πρασίνων» στάθηκε στο πρόγραμμα και στο γεγονός ότι η ομάδα του έδινε αγώνα πρωταθλήματος στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας και όντας… έξω φρενών αναζητούσε απαντήσεις για ποιον λόγο οι «πράσινοι» έπρεπε να δώσουν αγώνα για την Stoiximan Basket League σε εργάσιμη ημέρα και ώρα.

Πώς καταρτίζετε, όμως, το πρόγραμμα και ειδικά όσον αφορά ομάδες που έχουν και ευρωπαϊκές διοργανώσεις; Η αλήθεια είναι ότι στον ΕΣΑΚΕ καταφθάνουν συνέχεια αιτήματα απ’ όλες τις ομάδες της λίγκας για τις προτιμήσεις τους αναφορικά με την ημέρα και την ώρα που θέλουν να παίξουν. Αιτήματα τα οποία η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος επεξεργάζεται μαζί με την ΕΡΤ και στη συνέχεια παίρνουν από κοινού μια τελική απόφαση.

Είναι δεδομένο ότι ο ΕΣΑΚΕ προσπαθεί στο μέτρο του δυνατού να διευκολύνει τις ομάδες και αυτό το έχει αποδείξει αρκετές φορές με την διακοπή του εγχώριου πρωταθλήματος τις ημέρες που οι ελληνικές ομάδες έχουν play-offs στις ευρωπαϊκές τους, αν και η ACB συνεχίζει… κανονικά το πρόγραμμα της. Από εκεί και πέρα παίζουν ρόλο οι ανάγκες της τηλεόρασης και τα ματς που θέλουν να μεταδώσουν για λόγους τηλεθέασης, με την οποία οι ομάδες έχουν, έτσι και αλλιώς, τηλεοπτικό συμβόλαιο από το οποίο και αμείβονται.

Όσον αφορά τις ομάδες που αγωνίζονται στα ευρωπαϊκά κύπελλα, υπάρχει η -τρόπον τινά- συμφωνία να έχουν περάσει δύο ημέρες από το τελευταίο ματς μιας ομάδας που θα έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό. Στην προκειμένη περίπτωση ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε -εκ των πραγμάτων- να αγωνιστεί την Κυριακή (4/2) από τη στιγμή που η αποστολή είχε επιστρέψει από το Κάουνας τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Η «επίθεση» του Αταμάν είχε να κάνει με την ώρα διεξαγωγής του αγώνα, ήτοι το τζάμπολ να δινόταν τρεις ώρες αργότερα (σ.σ. την ώρα που διεξήχθη το ματς Μαρούσι-Λαύριο) σε σχέση με τις 17:15 που είχε προγραμματιστεί το ματς. Βέβαια και ο Άρης έχει να δώσει ματς δύο μέρες αργότερα με αντίπαλο την Τρέντο στο «Αλεξάνδρειο» ενώ την Δευτέρα (5/2) δεν υπήρχαν και πτήσεις πολύ αργά για Θεσσαλονίκη (σ.σ. η πιο αργά πτήση ήταν στις 23:25) ώστε να επέστρεφε η αποστολή τη βάση της.

Το σίγουρο είναι ότι ο ΕΣΑΚΕ κοιτάζει πάντα να έχουν προηγηθεί περισσότερες από 48 ώρες για τη διεξαγωγή αγώνα ομάδας που είχε ταξιδέψει για ευρωπαϊκό ματς εκτός έδρας. Εκτός και αν υπάρχει αίτημα ομάδα που θέλει να αγωνιστεί νωρίτερα, οπότε σε αυτήν την περίπτωση θα εξεταστεί από τη διοργανώτρια αρχή και την τηλεόραση.



gazzeta.gr