Ιλάι Μάντμον στο Gazzetta: «Δεν θα ξεχάσω το ματς με Ιαπωνία, δώσαμε ελπίδα στο ποδόσφαιρο του Ισραήλ»

Ένα από τα βασικά και αναντικατάστατα στελέχη της ομάδας τόσο στο EURO U19 όσο και στο Μουντιάλ U20 για το Ισραήλ, ήταν ο Ιλάι Μάντμον. Ο 20χρονος χαφ ήταν αρχηγός και στις δύο εκπληκτικές πορείες της χώρας του και αναφέρθηκε στο Gazzetta για τα όσα έζησε σε αυτά τα δύο χρόνια αλλά και την επόμενη μέρα του αθλήματος στην πατρίδα του.

– Αρχικά, ας κάνουμε έναν απολογισμό από το Μουντιάλ…

«Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μια διοργάνωση που ονειρεύεται κάθε παίκτης και για εμάς είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα».

– Πώς ήταν το κλίμα στην ομάδα πριν το Μουντιάλ;

«Μετά από όσα πετύχαμε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ήρθαμε σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο με πολλή πίστη και αυτοπεποίθηση».

– Πώς ήταν η εμπειρία να βρίσκεσαι στην Αργεντινή;

«Υπέροχα… Η Αργεντινή είναι μια πόλη του ποδοσφαίρου, ειδικά μετά την κατάκτηση του τελευταίου Μουντιάλ, το να είσαι στην Αργεντινή είναι από μόνο του μια εμπειρία».

– Για τον όμιλό σας, αρχικά πόσο δύσκολος ήταν και αν πιστεύατε ότι θα προκριθείτε;

«Νομίζω ότι πέσαμε στο πιο δύσκολο όμιλο με τις ομάδες που είχε αλλά ξέραμε τι αξίζουμε και πιστεύαμε από την αρχή ότι μπορούσαμε να το πετύχουμε και να προκριθούμε».

– Στο πρώτο παιχνίδι ηττηθήκατε από την Κολομβία. Τι πήγε στραβά;

«Νομίζω ότι στο πρώτο παιχνίδι με την Κολομβία παρουσιάσαμε πολύ υψηλό επίπεδο, μπήκαμε σε πολλές μονομαχίες και λόγω κακής τύχης και συγκέντρωσης χάσαμε το παιχνίδι».

– Στη συνέχεια ακολουθεί η ισοπαλία με τη Σενεγάλη και στο τελευταίο ματς με την Ιαπωνία θέλατε τη νίκη. Όσο ήσασταν πίσω σκορ μείνατε και με δέκα παίκτες. Και όμως κάνατε την ανατροπή. Πώς έγινε αυτό;

«Νομίζω ότι εκείνη τη στιγμή της αποβολής, όλοι καταλάβαμε ότι ήταν ή όλα ή τίποτα, και αν δεν δίναμε το 110% θα γυρνούσαμε πίσω στο σπίτι σε λίγα λεπτά».

– Πώς ένιωσες όταν ολοκληρώθηκε η ανατροπή στο 90+2′;

«Δεν θα ξεχάσω την στιγμή. Θυμάμαι την μπάλα να μπαίνει στα δίχτυα και το χαμόγελο που εμφανίστηκε στα πρόσωπα του καθενός μας ήταν μια τόσο ξεχωριστή στιγμή. Γενικά αυτή η πρόκριση ήταν ξεχωριστή για εμάς».

– Το ίδιο συνέβη και κόντρα στο Ουζμπεκιστάν στην επόμενη φάση…

«Νομίζω ότι ελέγχαμε το παιχνίδι τότε. Ήταν διαφορετικό γιατί νιώθαμε ότι κάποια στιγμή και η μπάλα θα έμπαινε στα δίχτυα ανά πάσα στιγμή και στο τέλος αυτό έγινε. Η απόλυτη τρέλα».

– Τι επικρατούσε στα αποδυτήρια μετά από αυτό;

«Με απλές λέξεις. Χαρά, πίστη, αυτοπεποίθηση και περηφάνια!»

Πάμε στο τρελό παιχνίδι με τη Βραζιλία. Τελικό σκορ 3-2 με το ματς να πηγαίνει και παράταση. Είναι από τα μεγαλύτερα ματς της καριέρας σου;

«Είναι το μεγαλύτερο ματς της καριέρας μου και ίσως και το καλύτερο. Είναι τρομερό να συναντάς έναν αντίπαλο όπως η Βραζιλία σε μια τέτοια στιγμή της διοργάνωσης. Ήταν σαν όνειρο για εμάς όμως ξέραμε ότι κόντρα στη Βραζιλία θα παίζαμε το συνηθισμένο μας παιχνίδι και θα κερδίσουμε».

– Πώς νικήσατε τη Βραζιλία; Ποιο ήταν το μυστικό;

«Ήρθαμε να παίξουμε το παιχνίδι μας, να δείξουμε τις ικανότητές μας ανεξάρτητα από τον αντίπαλο και ξέραμε ότι αν παίζαμε με αυτοπεποίθηση και χωρίς φόβο για τον αντίπαλο θα μπορούσαμε να κερδίσουμε, γιατί δεν είμαστε λιγότερο καλοί από κανέναν».

– Τελικά το όνειρο σταμάτησε στην Ουρουγουάη. Τι πήγε λάθος εκεί;

«Νομίζω ότι οι συνθήκες του γηπέδου σε αυτό το παιχνίδι ήταν υπέρ τους και περισσότερο εις βάρος μας. Το στυλ παιχνιδιού μας βασίζεται στην κίνηση της μπάλας και το γήπεδο απλά δεν το άφησε να συμβεί».

– Είσαι χαρούμενος με την 3η θέση ή θεωρείς ότι έπρεπε να είσαι στον τελικό;

«Πάντα στοχεύουμε να είμαστε στην πρώτη θέση, αλλά από τη στιγμή που χάσαμε στους ημιτελικούς ξέραμε ότι δεν θα γυρνούσαμε σπίτι χωρίς το χάλκινο μετάλλιο».

– Ποια είναι η καλύτερη στιγμή του Μουντιάλ για εσένα;

«Νομίζω ότι η καλύτερη στιγμή του τουρνουά ήταν το νικητήριο γκολ στο τελευταίο λεπτό με 10 παίκτες εναντίον της Ιαπωνίας».

– Μία ιστορία που δεν θα ξεχάσεις ποτέ;

«Νομίζω ότι είναι όλη αυτή η εμπειρία που έζησα από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή. Το να είσαι αρχηγός της εθνικής ομάδας του Ισραήλ στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το μεγαλύτερο όνειρο».

– Πήρατε 2η θέση στο EURO U19 και 3η θέση στο Μουντιάλ του U20. Τι έχει τόσο ξεχωριστό αυτή η ομάδα;

«Θεωρώ ότι έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ της επαγγελματικής ομάδας και των παικτών, ο προπονητής μας είναι πολύ ξεχωριστός και ανήκει στα υψηλότερα επίπεδα και θέλουμε απλώς να τον κάνουμε χαρούμενο και να του δώσουμε πίσω στο γήπεδο για ό,τι κάνει για εμάς».

– Τι σημαίνει για το Ισραήλ αυτή η επιτυχία;

«Πιστεύω ότι δώσαμε ελπίδα στο ισραηλινό ποδόσφαιρο, ότι υπάρχει ένα καλό μέλλον για το άθλημα στη χώρα».

– Με τους παίκτες στην ομάδα πόσα χρόνια είσαι μαζί τους;

«Είμαστε μαζί δύο χρόνια».

– Και ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;

«Η σκληρή δουλειά, μεγάλη πίστη στον Θεό, εμπιστοσύνη και σεμνότητα».

– Οι στόχοι σου και της ομάδας…

«Αρχικά ξέρω ότι δώσαμε τα πάντα για να κερδίσουμε όλους τους τίτλους και είμαι χαρούμενος για αυτό. Φυσικά θέλω να βελτιώνομαι όλο και περισσότερο και φυσικά να κατακτώ τίτλους».





gazzeta.gr