Ώρα 10.15 το πρωί. Τα δύο μαχητικά αεροσκάφη F-4 Phantom απογειώνονται από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας. Το σενάριο της άσκησης που καλούνται να εκτελέσουν οι πιλότοι είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Χαμηλή πτήση με ελιγμούς στα μόλις 300 πόδια.

Για 15 λεπτά τα δύο μαχητικά πετούν χαμηλά στα 100 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας με πολύ υψηλές ταχύτητες.
Στις 10:30 το στίγμα του ενός αεροσκάφους χάνεται από τα ραντάρ.

Ο νούμερο δύο του σχηματισμού παραμένει στην περιοχή για όσο του επιτρέπουν τα καύσιμα, δίνοντας τις πρώτες πληροφορίες καθώς αμέσως ξεκινά άσκηση έρευνας και διάσωσης με δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας ένα του Πολεμικού Ναυτικού και πλωτά του λιμενικού.

Γρήγορα θα εντοπιστούν τα συντρίμμια του μαχητικού το οποίο φαίνεται να έχει διαλυθεί εντελώς από την βίαιη πρόσκρουση στη θάλασσα.

Λίγη ώρα αργότερα και αφού έχουν ενημερωθεί οι δικοί του ανακοινώνεται κι επίσημα πως ο συγκυβερνήτης του μαχητικού, ο 29χρονος υποσμηναγός Μάριος Μιχαήλ Τουρούτσικας έχει χάσει τη ζωή του.

Οι έρευνες για τον κυβερνήτη του αεροσκάφους, τον 31ος ετών σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη συνεχίζονται.

Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου κηρύχθηκε τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Τα σενάρια της πτώσης

Οι Έλληνες πιλότοι εκπαιδεύονται όπως θα πολεμήσουν και σε αυτό το πλαίσιο εκτελούν και την πολύ απαιτητική πτήση σε χαμηλό ύψος κάτι που εγκυμονεί κινδύνους.

Αν και το τι συνέβη πραγματικά θα γίνει γνωστό μετά την ανάλυση των δεδομένων από την Πολεμική Αεροπορία, εμπειρογνώμονες δεν αποκλείουν κανένα σενάριο

Συγκλονισμένος από το δυστύχημα ο πρωθυπουργός προχώρησε σε σχετική ανάρτηση: «Πρόκειται για ένα τραγικό δυστύχημα την ώρα του καθήκοντος, υπό εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες εκπαίδευσης. Που βυθίζει στο πένθος την Πολεμική Αεροπορία, και υπενθυμίζει σε όλους μας πόσο σκληρή και επικίνδυνη είναι η μάχη που δίνουν καθημερινά οι πιλότοι μας, για την προάσπιση των αιθέρων της πατρίδας μας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του ιπταμένου Υποσμηναγού. Η Πατρίδα δεν θα τον ξεχάσει».

Η Τουρκία δεν σεβάστηκε την απώλεια και προχώρησε σε 8 αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά, ενώ δεν δίστασαν να πετάξουν ακόμα και πάνω από την Χίο.megatv.com