Έφοδος σε κτίρια και εγκαταστάσεις του ΟΣΕ έκαναν την Τρίτη το βράδυ αστυνομικοί,  παρουσία εισαγγελέα μετά από παραγγελία του εφέτη Ανακριτή, Σωτήρη Μπακαΐμη, σχεδόν 10 ημέρες μετά την αποκάλυψη του «Βήματος» για την μονταζιέρα στο ηχητικό ντοκουμέντο των διαλόγων της μοιραίας νύχτας, το οποίο διέρρευσε σε μέσο ενημέρωσης λίγες ώρες μετά την τραγωδία.

Στην αρχή αστυνομία και εισαγγελικός λειτουργούς μπήκαν στο κεντρικό κτίριο του ΟΣΕ στην οδό Καρόλου και στη συνέχεια πήγαν στην κεντρικό σταθμό του ΟΣΕ στην Αθήνα όπου φυλάσσονται οι συνομιλίες από τα καταγραφικά του οργανισμού. Προχώρησαν στην κατάσχεση των σκληρών δίσκων με τα πρωτότυπα ηχητικά των συνομιλιών από τη νύχτα της τραγωδίας των Τεμπών.

«Έχουμε κάθε λόγο μετά από όλα αυτά να διατηρούμε πολύ σοβαρές επιφυλάξεις για την ποιότητα και την αξιοπιστία αυτών των ηχητικών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας», είπε ο Γιώργος Μανώλης, αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης.

Αργότερα, το κλιμάκιο επισκέφθηκε και τις εγκαταστάσεις στο κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας στο ΣΚΑ για να παραλάβει τις καταγραφές της μοιραίας νύχτας από τα αρχεία του GSMR, δηλαδή το ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας και ραδιοκάλυψης.

Στόχος της έρευνας είναι να γίνει αντιπαραβολή των ηχητικών που κατασχέθηκαν με αυτά που υπάρχουν στην δικογραφία. Ουσιαστικά, να πιστοποιηθεί ότι τα ηχητικά ντοκουμέντα που βρίσκονται στα χέρια της δικαιοσύνης είναι αυτούσια και ολοκληρωμένα όπως αυτά που έχουν καταγραφεί στους σκληρούς δίσκους.

«Καταρχάς είχαμε κάνει ως σωματείο συνάντηση και με τον κύριο Τερεζάκη, πολύ καιρό πριν και μας είχε πει ότι θα κάνει εσωτερική έρευνα με ποιο τρόπο και για ποιο λόγο διέρρευσαν εκείνα τα ηχητικά. Οφείλει ο κ. Τερεζάκης και η διοίκηση του ΟΣΕ σήμερα κιόλας να απαντήσουν ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας», πρόσθεσε.

Τα κρίσιμα ερωτήματα, όμως, παραμένουν αναπάντητα.

Ποιος πήρε στα χέρια του τις συνομιλίες λίγες ώρες μετά τη μοιραία σύγκρουση;

Από ποιον διέρρευσαν τα ηχητικά;

Και ποιος μόνταρε τους διαλόγους;

Στα Δικαστικό Μέγαρο της Λάρισας βρέθηκαν οι γονείς του Βάιου Βλάχου, ενός εκ των 57 θυμάτων της τραωδίας για να συναντήσουν τον ειδικό εφέτη ανακριτή για να καταθέσουν νέα στοιχεία σχετικά με το «μπάζωμα» στο σημείο που κατέληξαν οι αμαξοστοιχίες.

«Ήρθα σήμερα να καταθέσω και να βοηθήσω όσο μπορώ για την ανάδειξη της αλήθειας (ΦΛΑΣ) το μόνο που ζητάμε από εσάς είναι αξιοπρέπεια, και σεβασμό και ανθρωπιά», είπε η μητέρα του.

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μετά τη έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. στον ΟΣΕ

Η έφοδος  της αστυνομίας στον ΟΣΕ προκάλεσε νέα πολιτική αντιπαράθεση.

«Ο ανακριτής έχει στα χεριά του το αυθεντικό, το καθαρό το αυθεντικό υλικό, των συνομιλιών από την πρώτη στιγμή διότι προέβη στην κατάσχεση από τότε. Τώρα αυτή η διαδικασία εάν εντάσσεται στην έρευνα που πιθανόν θα διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δια της οδού από κάτω μετά την αναφορά του κ. Ανδρουλάκη δεν το γνωρίζω», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

Με τον Στέφανο Κασελλάκης να σχολιάζει:

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στα ήδη αναπάντητα από την κυβέρνηση κρίσιμα ερωτήματα:

-Ποιος διέταξε το μοντάζ;

-Ποιος διέταξε το μπάζωμα;

-Ποιος μόνταρε;

-Ποιος μπάζωσε;

-Γιατί μόνταρε;

-Γιατί μπάζωσε;

-Ποιος έδωσε το μονταρισμένο υλικό σε φιλοκυβερνητικό ΜΜΕ, λίγο πριν από το διάγγελμα του Πρωθυπουργού περί «αποκλειστικά ανθρώπινου λάθους;

Σφίγγει ο κλοιός.

Καμία συγκάλυψη δε διαρκεί για πάντα.

Και τον Νίκο Ανδρουλάκη να λέει:

«Επί 1 χρόνο η δικαιοσύνη δεν έχει κάνει τίποτα. Μαθαίνουμε πως ο εφέτης ανακριτικής Μπακαΐμης έδωσε δυνατότητα για έφοδο στον ΟΣΕ και κατάσχεση σκληρών δίσκων. Να καταλάβει ο πρωθυπουργός ότι θέλουμε να απαντήσουμε στη δίψα του λαού για αλήθεια, διαφανεί και δικαιοσύνη θα μας βρίσκει συνέχεια απέναντι του».

«Ακόμα και σήμερα, έναν χρόνο και πλέον μετά το έγκλημα στα Τέμπη η κατάσταση στον Ελληνικό σιδηρόδρομο είναι “εξαιρετικά ανησυχητική”. Τίποτα δεν έχει αλλάξει στον σιδηρόδρομο. Τα πράγματα βαίνουν μάλλον προς το χειρότερο», είπε ο Αλέξης Χαρίτσης.

«Το ερώτημα που γεννάται είναι ένα και μοναδικό: θα βρουν πραγματικά τα στοιχεία που υπήρχαν πριν ένα χρόνο ή θα έχουν αλλοιωθεί και αυτά;», δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Από την κυβέρνηση καλούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σταματήσουν να κάνουν πολιτική στο όνομα της δικαιοσύνης και τονίζουν ότι κάθε ανακριτική πράξη, βοηθά στην διαλεύκανση της υπόθεσης.



megatv.com