Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τον τελικό του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ επιμένοντας σε αγωνιστικά θέματα, αλλά και στη σημασία της αναμέτρησης για τη φετινή και την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Η σεζόν για τον Δικέφαλο του Βορρά και το όλο ποδοσφαιρικό του πλάνο έχει κριθεί, μένει ο τελικός του κυπέλλου για να γράψει η ιστορία, αλλά και για κάτι άλλο, ίσως πιο σημαντικό.

Όταν βέβαια ο Λουτσέσκου ρωτήθηκε χθες για το καλοκαίρι του ΠΑΟΚ, σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ήταν φανερό ότι δεν ήθελε να απαντήσει. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ ξέρει την ομάδα του, δεν ανοίγεται με βαρύγδουπες δηλώσεις και έμεινε στη χαρά του τροπαίου αποφεύγοντας να το «ανοίξει» και να το «φορτώσει»: «Πιστεύω ότι το μοναδικό κίνητρο, είναι να το σηκώσουμε και να το χαρούμε. Αυτό το παιχνίδι είναι πολύ ξεχωριστό, όπως οι τελικοί όλοι. Μπαίνεις στο γήπεδο για ματς 50-50 με ένα Κύπελλο στο τραπέζι. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο από αυτό, όλα τα άλλα είναι για μετά το παιχνίδι».

Αλήθεια λέει όπως τα εκφράζει γιατί στο κάτω-κάτω αυτοί που θα βγουν σήμερα να αγωνιστούν παίζουν για να κερδίζουν το τρόπαιο και δεν μπορούν να σκέφτονται το αύριο και το μεθαύριο. Από την άλλη όμως για όσους τον ΠΑΟΚ τον ζουν βλέποντας τις λεπτομέρειες, αναλύοντας το παρόν και το μέλλον, για όσους μετράνε βαθμούς και χρήματα, όσοι δεν είναι προπονητές της ομάδας να ασχολούνται και με τη διαχείριση των προσωπικοτήτων με σκοπό να πάρουν από αυτούς το καλύτερο δυνατό, αντιλαμβάνονται ότι σήμερα οι ασπρόμαυροι δίνουν έναν από τους σημαντικότερους αν όχι τον πιο σημαντικό αγώνα για… την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Είναι η προσωπική μου άποψη, εγώ δεν μπορώ να ζυγίσω πόσο «βαρύ» είναι κάτι τέτοιο για τους παίκτες, αλλά από παλιά θυμάμαι ότι στο τέλος της χρονιάς, είτε μπασκετικά, είτε ποδοσφαιρικά, με ένοιαζε περισσότερο το τι εξασφαλίζεις για το αύριο των 10-12 επόμενων μηνών και όχι τι πανηγυρίζεις τώρα, στη μία βραδιά.

Τα σημερινά δεδομένα

Στον τελικό κυπέλλου του 2023 ο ΠΑΟΚ είναι αουτσάιντερ γιατί παίζει με ομάδα που τον κέρδισε τελευταία και τον ξεπέρασε κατά πολύ στη βαθμολογία. Όλα αυτά δεν είναι επικοινωνιακά παιχνίδια. Η ΑΕΚ είναι πολύ γεμάτη ως ρόστερ και όποιο παιχνίδι και αν παίζει ο Αλμέιδα μιλώντας για την ενδεκάδα που θα βάλει, το θέμα είναι ότι… έχει πολύ κόσμο και μία μεγάλα γκάμα για να διαλέξει. Ποιους; Όσους θα ξεκινήσουν, αλλά και τους άλλους, τους εξίσου ή και πιο σημαντικούς, εκείνους που θα τελειώσουν την αναμέτρηση.

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει πολλά τέτοια περιθώρια. Ο Λουτσέσκου έχει (είχε τέλος πάντων) λίγα διλήμματα για την ενδεκάδα. Το πιο καίριο είναι του παίκτη που θα παίξει μαζί με τον Ντόουγκλας, όπως επίσης και του δεξιού μπακ. Ειδικά για τον αμυντικό μέσο και εγώ θεωρώ ότι ο Σβααμπ είναι πολυτιμότερος του Ντάντας, αλλά… πότε πρέπει να παίξει αυτός ο χρήσιμος παίκτης; Στο κρίσιμο ξεκίνημα ή στο καθοριστικό φινάλε;

Πέρα από τα πρόσωπα η τακτική και το πόσο σωστά θα εκτελεστεί είναι κομβικό ζήτημα, ειδικά μετά το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ των play-offs εκεί όπου χάθηκε η μπάλα και ξεχάστηκε κάθε δουλεμένο σχέδιο από την πλευρά των ασπρόμαυρων.

Με την τακτική δεν είναι τόσο άσχετο ένα άλλο ζήτημα που φροντίζει η ΑΕΚ να επιβάλει στα παιχνίδια της. Πρόκειται για την τεράστια ένταση με την οποία έμαθε να ζει. Να παίζει, να τρέχει, να μαρκάρει, να σπρώχνει, να κάνει φάουλ, να διαμαρτύρεται, να δημιουργεί καυγάδες. Όταν ένας αντίπαλος επιδιώκει αυτή την ένταση, δεν ξέρω πώς την αποφεύγεις χωρίς να εκτεθείς. Φυσικά και ο ΠΑΟΚ μπορεί και πρέπει να απαντήσει με… ποδόσφαιρο, και κρύο αίμα, αλλά πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο;

Ο ΠΑΟΚ ψάχνει τους παίκτες που θα του δώσουν λεπτομέρειες και στιγμές (που είναι τα φάουλ του Κούρτιτς; ) ψάχνει το μυαλό, την προσωπικότητα και τέλος πάντων αναζητεί τον πιο πιθανό τρόπο για να κερδίσει…

Για τους απέξω, αυτός ο τρόπος αποτελεί λεπτομέρεια. Η ομάδα όμως πρέπει να τον βρει και να τα καταφέρει…

Ο ΠΑΟΚ το έχει ανάγκη, το ματς θα κρίνει κατά πολύ το καλοκαίρι του 2023 και αυτή η ομάδα και ο κόσμος της έχουν μεγάλη ανάγκη να πανηγυρίσουν και να περάσουν καλά κάνοντας πιο μεγάλα όνειρα για τις επόμενες εβδομάδες. Είναι η πιο μεγάλη ώρα και η πιο μεγάλη βραδιά για τον Δικέφαλο του Βορρά που παίζει για το σήμερα και ετοιμάζεται για το αύριο για το οποίο όλο και πληθαίνουν τα αισιόδοξα σημάδια…

gazzeta.gr