Υπό τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων έξω από τη Μητρόπολη έφτασαν για την κηδεία του έκπτωτου βασιλέα εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Κυβέρνησης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Στο πρόσωπό τους οι νοσταλγοί της μοναρχίας του Κωνσταντίνου, αποδοκίμασαν την απόφαση να μη αποδοθούν τιμές αρχηγού κράτους.

Το τρίτο πρόσωπο από την κυβέρνηση με πρόσκληση μάλιστα, από την οικογένεια του τέως βασιλιά ήταν ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Εμφανώς συγκινημένη, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, βαφτιστήρα του εκλιπόντα, προσκύνησε το φέρετρο του Κωνσταντίνου και ήταν η μόνη από τη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα, που παρακολούθησε την εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη.

Νωρίτερα στη Μητρόπολη έφτανε χειροκροτούμενος, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Γεωργία και τον βουλευτή Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Βαρτζόπουλο.

Ο κ. Σαμαράς κατευθύνθηκε κατευθείαν στο παρεκκλήσι της μητρόπολης όπου είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα ο τέως βασιλιάς και φίλησε και το φέρετρο.

Έξω τον περίμεναν και οι βουλευτές Μεσσηνίας, Μαντάς και Χρυσομάλλης.

Ο πρώην πρωθυπουργός, που είχε εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του με την απόφαση να μην αποδοθούν τιμές αρχηγού κράτους στον τέως, αποχώρησε χειροκροτούμενος από τους συγκεντρωμένους.

Νέα πολιτική αντιπαράθεση με… φόντο την κηδεία

Η αναβάθμιση της εκπροσώπησης της πολιτείας στην κηδεία, με την παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, το λαϊκό προσκύνημα και η εκτεταμένη απευθείας κάλυψη του γεγονότος από τη δημόσια τηλεόραση έδωσε λαβές στο ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει για υποχώρηση του κ. Μητσοτάκη στις πιέσεις της δεξιάς πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας.

«Η κηδεία του γίνεται κατά τον δέοντα τρόπο. Όπως, συμφωνήθηκε με την οικογένειά του. Δεν υπάρχει καμία απολύτως υποχώρηση», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Η δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

«Κατά τα λοιπά, μόνο η παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού έλλειπε από την τελετή για να επιβεβαιώσει ότι ο κ. Μητσοτάκης, κάτω από τις αφόρητες πιέσεις της φιλοβασιλικής πτέρυγας της ΝΔ, δεν απέτινε απλά φόρο τιμής στη κηδεία ενός ιδιώτη, αλλά υποκλίθηκε σήμερα κανονικότατα στην έκπτωτη βασιλεία».

Ο βουλευτής Μεσσηνίας, Μίλτος Χρυσομάλλης, στην προσπάθειά του να στηρίξει την άποψή του, ότι θα έπρεπε να αποδοθούν τιμές αρχηγού κράτους στον τέως, επικαλέστηκε τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ρωτώντας αν στην κηδεία του θα πρέπει να κριθεί πολιτικά γιατί έφερε τα μνημόνια.

«Ο κ. Παπανδρέου Γιώργος που ήσασταν βουλευτής του κι έφερε τα μνημόνια – χτύπα ξύλο καλά να είναι ο άνθρωπος και να ζήσει πολλά χρόνια – έφερε τα μνημόνια θα κριθεί πολιτικά;».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, δήλωσε:

«Αμετανόητα πιστός στα ένστικτα της αντιμνημονιακής πλατείας και στις φαντασιώσεις του Ζαππείου. Η ΝΔ οφείλει να καταδικάσει άμεσα τους απρεπείς, ανιστόρητους και διχαστικούς χαρακτηρισμούς του βουλευτή της».

Στους καλεσμένους της οικογένειας ήταν και ο Άδωνις Γεωργιάδης, τον οποίο εκπροσώπησε η σύζυγός του, Ευγενία Μανωλίδου, καθώς ο υπουργός ανάπτυξης είναι σε αποστολή στο Κουβέιτ.

«Η κυβέρνηση πήρε μία δύσκολη απόφαση να μην ακολουθήσει το πρωτόκολλο και να προτάξει τον ιδιωτικό χαρακτήρα της τελετής, έτσι ώστε να μην δώσει την ευκαιρία σε κάποιους από την Αριστερά, σε μία προεκλογική χρονιά, να διχάσουν τους Έλληνες για πολιτικά οφέλη. Κάθε απόφαση κρίνεται στην στιγμή της και βάσει των δεδομένων της και οφείλω να πω ότι, αν και με στενοχωρεί, αντιλαμβάνομαι την σκοπιμότητα της», δήλωσε στο Facebook ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Τελευταία στιγμή, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επέλεξε να μην παραστεί στην κηδεία ενώ από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, για το προσκύνημα βρέθηκε και ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Καλεσμένοι της πρώην βασιλικής οικογένειας της χώρας ήταν μέλη εφοπλιστικών και επιχειρηματικών οικογενειών καθώς και άνθρωποι που συνδέθηκαν με τον τέως μέσα από την Ολυμπιακή Επιτροπή.

Στη μητρόπολη βρέθηκε και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Μπογδάνος ενώ στο Τατόι για την ταφή του τέως βρέθηκε η γαλάζια βουλευτής, Κατερίνα Μονογιού και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Mega, υπήρξαν συννενοήσεις μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών και άλλων παραγόντων της Νέας Δημόκρατίας αναφορικά με το ποιοι θα παραστούν στην κηδεία.megatv.com