Την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία μετά τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν νωρίτερα σήμερα Τετάρτη (15.3.2023) οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και της Ρωσίας, μετά το περιστατικό με το αμερικανικό drone και το ρωσικό μαχητικό χθες στη Μαύρη Θάλασσα.

Το κλίμα οξύνθηκε απότομα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας μετά το χθεσινό περιστατικό στη Μαύρη Θάλασσα, όταν συγκρούστηκε το ρωσικό μαχητικό με το αμερικανικό drone. Γι’ αυτό και χρειάστηκε η επικοινωνία μεταξύ του Λόιντ Όστιν και του Σεργκέι Σοϊγκού, για πρώτη φορά μετά από περίπου 3 μήνες.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Άμυνας των ΗΠΑ στο CNN, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, Μαρκ Μίλεϊ, αναμένεται να έχει με τη σειρά του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, καθώς πρόκειται για μια κρίσιμη συγκυρία.

Υπενθυμίζεται ότι ένα αμερικανικό drone έπεσε χθες στη Μαύρη Θάλασσα, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για σύγκρουση με ρωσικό μαχητικό. Οι Αμερικανοί κατηγορούν τη Μόσχα ότι του προκάλεσε επίτηδες βλάβη ενώ το Κρεμλίνο απαντά ότι δεν υπήρξε καμία… παρέμβαση από μεριάς του Su-27.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το επεισόδιο σημειώθηκε σε διεθνή εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια μιας τυπικής άσκησης των ΗΠΑ. Ήταν αρκετό, όμως, για να επιστρέψουν οι σχέσεις των δύο χωρών σε ψυχροπολεμικό κλίμα, όπως αναφέρουν αρκετά διεθνή ΜΜΕ.

 

newsit.gr