Ο ΠΑΟΚ έχει παρουσιάσει κάποια πρώτα δείγματα γραφής, μετρά δύο ευρωπαϊκές προκρίσεις, αλλά μπροστά του έχει δύο καθοριστικές εβδομάδες που θα τον καθορίσουν ως ομάδα ενόψει της νέας σεζόν. Γράφει ο Σταύρος Σουντουλίδης…

Αυτό το καλοκαίρι κιόλας, ο ΠΑΟΚ έχει παίξει τέσσερα επίσημα (ευρωπαϊκά) ματς. Στις δύο εβδομάδες που ακολουθούν, έρχονται τα δύο ματς με τη Χαρτς. Δίχως να το πάρουμε καλά – καλά χαμπάρι, έχουν περάσει με επιτυχία τέσσερις εβδομάδες με δύο προκρίσεις (Μπεϊτάρ, Χάιντουκ), αλλά έρχονται δύο εβδομάδες, της πραγματικής αλήθειας για τους «ασπρόμαυρους». Ενδιάμεσα υπάρχει και το πρωτάθλημα. Αυτό που το πας…

Τι άλλο μάθαμε, ένα επιμέρους δίδαγμα, σ’ αυτά τα τέσσερα επίσημα ματς που μας έκανε καλύτερους στο τι να περιμένουμε τη νέα χρονιά; Ο ΠΑΟΚ (θα) είναι μια ομάδα που (θα) επιδιώκει να πιέζει ψηλά, να ελέγχει το ρυθμό και να κυριαρχεί στο χορτάρι, αν κατορθώνει να οργανώνεται σωστά και γρήγορα όταν χάνει την μπάλα.

Παίξε ψηλά, λοιπόν, και δε θα χάσεις. Σωστό. Το έκανε με επιτυχία με την Μπεϊτάρ στο Ισραήλ. Κλέψιμο ψηλά του Μπράντον. Γκολ. Το επανέλαβε στο πρώτο γκολ με τη Χάιντουκ στην Τούμπα. Κλέψιμο ψηλά του Κωνσταντέλια, πέναλτι, γκολ από την «άσπρη βούλα». Και το ξαναέκανε στο 2-0 πάλι πιέζοντας ψηλά με τον Μπράντον. Τίποτα δεν έρχεται στην τύχη…

ΣΤΟΧΟΣ

Ωραία ερώτηση. Γιατί, όμως, να την απαντήσουμε εμείς; Αμ, δε… «Οι στόχοι πρέπει να τίθενται με ρεαλιστικό τρόπο. Ένα… έξυπνο κλαμπ θα θέσει σωστούς στόχους και οι… έξυπνοι οπαδοί θα καταλάβουν ποιος είναι ο αληθινός στόχος και θα δώσουν όλη τους την υποστήριξη προς την κατεύθυνση αυτού. Ο στόχος είναι να τους αφήσω να παίξουν ελεύθερα. Η σκέψη θα είναι μόνο το επόμενο παιχνίδι. Το να πω τώρα ότι θα είμαστε στην τάδε θέση, ή πως κάποια ομάδα θα είναι καλύτερη από εμάς ή πως εμείς θα είμαστε πρώτοι και κάποιος άλλος δεύτερος είναι κάτι που δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς». Τάδε έφη, Ραζβάν Λουτσέσκου στο Gazzetta πριν από περίπου ένα μήνα…

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Ζώντας για δύο εβδομάδες κι αυτό το καλοκαίρι δίπλα στον ΠΑΟΚ αντιλήφθηκα πολύ καλά το πόσο σημαντικός είναι για ολόκληρο τον «ασπρόμαυρο» οργανισμό ο προπονητής και το τιμ που έχει δημιουργήσει γύρω του. Δύο εβδομάδες στην Ολλανδία, εκεί που και ένας άσχετος θα αντιλαμβανόταν την απόλυτη αντιδιαστολή, θετικότητα μέσα αρνητισμός έξω, αρκούσαν σαν δύο διαφορετικοί κόσμοι σε ένα κλαμπ, για να αντιληφθείς ότι o Ραζβάν Λουτσέσκου είναι το «άλφα και το ωμέγα» αυτή την εποχή για τον ΠΑΟΚ. Με το 3-0 επί της Χάιντουκ έφτασε τις 122 νίκες στον «ασπρόμαυρο» πάγκο και έγινε ο πολυνίκης προπονητής στην ιστορία του «Δικεφάλου».

Θα είναι μια τεράστια επιτυχία, αν ο Ρουμάνος καταφέρει να βάλει αυτό το καλοκαίρι την ομάδα στους ομίλους του UEFA Conference League, προσωπικά, θεωρώ ότι θα είναι μεγαλύτερη κι από την πορεία μέχρι τους «8» της ίδιας διοργάνωσης την σεζόν 2021-22, ίσως, μεγαλύτερη κι από την κατάκτηση του νταμπλ, αν καθίσουμε και σκεφτούμε το ποιος ήταν ο ΠΑΟΚ το 2018 και ποιος είναι ο ΠΑΟΚ (του Σαββίδη…) πέντε χρόνια μετά.

Ό,τι να πεις, ό,τι να γράψεις για τον Γιάννη Κωνσταντέλια, είναι λίγο. Ο μικρός μάγος αρχίζει να γίνεται έντονα επιδραστικός για το παιχνίδι της ομάδας, απ’ τα δικά του κέφια εξαρτώνται πολλά, την ίδια ώρα που οι «ασπρόμαυροι» περιμένουν να πάρουν πράγματα από τον Άλι Σαμάτα στην επίθεση και τον Μάγκομεντ Οζντόεφ στο νευραλγικό χώρο της μεσαίας γραμμής. Αρκούν οι τρεις τους για να αλλάξουν την εικόνα; Όχι! Όμως, υπάρχουν κι ο Ντόμινικ Κοτάρσκι να προσφέρει ασφάλεια στα μετόπισθεν, μετά από καιρό μπήκε στην εξίσωση και πάλι ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς.

Το μεταγραφικό «ταμείο» θα γίνει στις 31 του μήνα, ωστόσο ο ΠΑΟΚ «φωνάζει» ότι έχει ανάγκη από ενίσχυση. Στα χαφ, στα άκρα της επίθεσης του, στον άξονα, γιατί τα κουκιά δεν βγαίνουν. Οι «ασπρόμαυροι», αν και καθυστέρησαν, έφεραν στην Τούμπα τους Σαμάτα και Οζντόεφ, πρόσθεσαν τους Έκονγκ, Μπάμπα, Κεντζιόρα, την ίδια ώρα που έχασαν δύο βασικούς τους παίκτες, τον Ίνγκασον και τον Αουγκούστο που έφυγαν και έφεραν κοντά στα εννιά εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της ομάδας.

ΗΡΘΑΝ: Γουίλιαμ Τροστ-Εκονγκ (Α) Γουότφορντ, Αμπντούλ Ράχμαν Μπάμπα (Α) Τσέλσι, Τόμας Κεντζιόρα (Α) Ντινάμο Κιέβου (δαν.), Χάρης Τσιγγάρας (Μ) Τουλούζ (δαν.), Μάγκομεντ Οζντόεφ (Μ) Καραγκιουμρούκ, Γιώργος Βρακάς (ΜΕ) Λεβαδειακός (δαν.) Άλι Σαμάτα (Ε) Φενέρμπαχτσε,

ΕΦΥΓΑΝ: Ιγκι Ίνγκασον (Α), Λούκας Τέιλορ (Α), Γιάννης Κάργας (Α), Τιάγκο Ντάντας (Μ), Ντάγκλας Αουγκούστο (Μ), Γιάσμιν Κούρτιτς (Μ), Ομάρ Ελ Καντουρί (ΜΕ), Ντιέγκο Μπίσεσβαρ (ΜΕ), Νέλσον Ολιβέιρα (Ε), Μάριος Τσαούσης (Α) ΠΑΣ Γιάννινα (δαν.), Παναγιώτης Τζίμας (Μ), ΠΑΣ Γιάννινα (δαν.).

ΞΕΡΩ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Ο «Δικέφαλος» σε μια περίοδο όπου μετρά μόνο το αποτέλεσμα, πήρε σχεδόν άριστα, 2/2 προκρίσεις με 2-2-0 σε νίκες-ισοπαλίες-ήττες και 7-1 γκολ, όλα αυτά τα αγωνιστικά επιτεύγματα έδωσαν, μια πρώτη μικρή ανάσα. Σ’ αυτό το διάστημα ο ΠΑΟΚ που φτιάχνεται στα χέρια του Λουτσέσκου έδειξε ότι παραμένει μια ομάδα διαβασμένη, συνειδητοποιημένη, πιστή στο πλάνο, ήρεμη, με εξαίρεση την τρικυμία εν κρανίω για 45 λεπτά απέναντι στη Χάιντουκ. Ευτυχώς, το ξεπέρασε, επέστρεψε στις «εργοστασιακές ρυθμίσεις», επανήλθε γρήγορα ως μια ομάδα που ξέρει καλά τι θα αντιμετωπίσει και τι θα κάνει απέναντι σε αυτό που θα αντιμετωπίζει.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Ασφαλώς και δε είναι όλα ρόδινα στον ΠΑΟΚ. Υπάρχουν χτυπητές αδυναμίες. Όλοι το ξέρουν αυτό. Όλοι το βλέπουν. Αν κάνεις μια… βόλτα στα «ασπρόμαυρα» social media, θα αντιληφθείς από το πρώτο κλικ την έντονη απογοήτευση που κυκλοφορεί διάχυτη ανάμεσα στους οπαδούς. Φώναζε από τον Ιούνιο ο Λουτσέσκου για απόκτηση παικτών με προσωπικότητα. Για παίκτες που θα έχουν την ικανότητα να διαχειριστούν τους αγώνες υψηλής έντασης. Να ανταποκριθούν στα ντέρμπι με τις υπόλοιπες ομάδες της κορυφής, κάτι που αδυνατούσε να κάνει στα περσινά play-offs. Οπότε είμαστε σ’ ένα κρίσιμο σημείο της (νέας) σεζόν. Οι επόμενες ημέρες και οι επόμενες κινήσεις θα μας δείξουν, αν ο «Δικέφαλος» θέλει και μπορεί να φτάσει όσο πιο ψηλά μπορεί.

gazzeta.gr