Μπορεί ο οποιοσδήποτε «hater» του Ζοσέ Μουρίνιο να του προσάψει πολλά για την τακτική του προσέγγιση, για την φιλοσοφία του σχετικά με το ποδόσφαιρο και για τον χαρακτήρα του, όμως υπάρχει κάτι που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Ο Πορτογάλος τεχνικός είναι ένας «επαγγελματίας winner» σε ευρωπαϊκούς τελικούς!

O Special One είναι «απόλυτος», έχοντας πέντε τρόπαια σε ισάριθμους τελικούς. Ο Μουρίνιο είναι ο πρώτος που έχει κούπα και στις τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA. Μάλιστα ο Πορτογάλος είναι ο δεύτερος μετά τον Τζιοβάνι Τραπατόνι που έφτασε τους πέντε ευρωπαϊκούς τίτλους.

Ο πρώτος ευρωπαϊκός θρίαμβος του Μουρίνιο ήρθε στην πόλη της ομάδας που στοχεύει να νικήσει στον φετινό τελικό. Ο Πορτογάλος πριν γίνει… Special One αντιμετώπισε ως κόουτς της Πόρτο τη Σέλτικ στη Σεβίλλη στον τελικό του Κυπέλλου UEFA της σεζόν 2002-03.

Ο Βραζιλιάνος επιθετικός Ντέρλεϊ άνοιξε το σκορ για την Πόρτο στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, όμως ο εμβληματικός για τους οπαδούς της Σέλτικ, Χένρικ Λάρσον, ισοφάρισε λίγο μετά την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου.

Ο Ντμίτρι Αλενίτεφ έβαλε ξανά μπροστά την Πόρτο πριν ο Λάρσον ισοφαρίσει ξανά. Ο Σουηδός φαινόταν πως θα ήταν ο ήρωας της βραδιάς, όμως ο Ντέρλεϊ του πήρε τον «ρόλο» καθώς χάρισε στους Δράκους το τρόπαιο με γκολ στο 115′ (2-3).

Ο Μουρίνιο και η Πόρτο αγωνίστηκαν ξανά σε ευρωπαϊκό τελικός την αμέσως επόμενη σεζόν, αλλά αυτή τη φορά με φόντο το τρόπαιο του Champions League, σε μια «μονομαχία» αουτσάιντερ κόντρα στην Μονακό του Άκη Ζήκου.

Η Πόρτο νίκησε τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λυών και Ντεπορτίβο στα νοκ άουτ για να φτάσει στο μεγάλο ραντεβού του Γκελζενκίρχεν και στον τελικό συνέτριψε τους Μονεγάσκους με 3-0.

Ο Βραζιλιάνος μέσος Κάρλος Αλμπέρτο άνοιξε το σκορ με φανταστικό βολέ στα τέλη του πρώτου ημιχρόνου και ο Ντέκο έδωσε «αέρα» δυο τερμάτων στους Πορτογάλους στο 70′. Στο 74′ ο Αλενίτσεβ έβαλε το «κερασάκι» στην τούρτα που έφτιαξε ο Μουρίνιο.

O Πορτογάλος κόουτς μετά το ευρωπαϊκό «θαύμα» με την Πόρτο μετακόμισε στο Λονδίνο για λογαριασμό της Τσέλσι. Έμεινε στους Μπλε για μια τριετία και το 2008, έγινε κάτοικος Μιλάνου για χάρη της Ίντερ.

Ο Μουρίνιο για ακόμα μια φορά απέδειξε πως είναι ο ειδικός στο να «λάμπει» ως αουτσάιντερ. Με το πλάνο του οδήγησε τους Νερατζούρι στον πρώτο τους ευρωπαϊκό τελικό από το 1972, στη δεύτερη σεζόν του ως επικεφαλής.

Η Ίντερ αντιμετώπισε την ισχυρή Μπάγερν στον μεγάλο τελικό του «Santiago Bernabéu». Ο Ντιέγκο Μιλίτο έβαλε μπροστά τους Μιλανέζους στο 35ο λεπτό έπειτα από ασίστ του Γουέσλι Σνάιντερ και με δεύτερο προσωπικό του γκολ σφράγισε τον θρίαμο των Νερατζούρι. Η Ίντερ κατάφερε να γίνει μόλις η τρίτη ομάδα που έκανε τρεμπλ με πρωτάθλημα, κύπελλο και ευρωπαϊκή κούπα.

Ο Special One κατέκτησε το τέταρτο ευρωπαϊκό του τρόπαιο επτά χρόνια μετά τον θρίαμβο της Μαδρίτης (2017) και για πρώτη φορά τα κατάφερε έχοντας τον ρόλο του φαβορί. Ο Πορτογάλος ήταν τότε κόουτς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και είχε ήδη κατακτήσει το League Cup.

Στον τελικό του Europa League στη Στοκχόλμη δεν είχε εύκολο αντίπαλο, καθώς αντιμετώπισε τον Άγιαξ, όμως οι Κόκκινοι Διάβολοι στάθηκαν αντάξιοι των προσδοκιών. Ο Πολ Πογκμπά έβαλε μπροστά την ομάδα του Μουρίνιο σε μια από τις σπουδαιότερες στιγμές του στην εξαετία του στο Μάντσεστερ. Στις αρχές του δεύτερου μέρους ο Χένρικ Μκιταριάν με ένα ακροβατικό γκολ «κλείδωσε» τον τίτλο.

Ο ιστορικός πρώτος τελικός του Conference League είχε την σφραγίδα του Ζοσέ Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος στην πρώτη του σεζόν στη Ρόμα της οδήγησε σε ευρωπαϊκό τελικό και απέναντι της βρήκε την Φέγενορντ. Το παιχνίδι κύλησε σε στυλ… Μουρίνιο.

Ο Νικολό Ζανιόλο πέτυχε το ένα γκολ που χρειαζόταν ο Special One για να αγκαλιάσει το τρόπαιο. Η Ρόμα κράτησε το μηδέν και ο δακρυσμένος Μουρίνιο σήκωσε τα πέντε του δάχτυλα για τoυς πέντε ευρωπαϊκούς τίτλους του παλμαρέ του. Η δικαίωση ενός ανθρώπου που όπως πολλοί έλεγαν «τον έχει ξεπεράσει το ποδόσφαιρο».

Loading…



gazzeta.gr