Είναι το τρομακτικό βίντεο ντοκουμέντο από την ολέθρια σύγκρουση των δύο τρένων. Μια τεράστια λάμψη και αμέσως μετά η έκρηξη ανάμεσα στις δύο αμαξοστοιχίες.

Και ύστερα εστίες φωτιάς, νεκροί και τραυματίες. Το βίντεο είναι από κάμερα κυκλώματος ασφαλείας και δείχνει την μοιραία σύγκρουση κι αμέσως μετά τα τρένα να τυλίγονται στις φλόγες.

«Ο πατέρας μου και ο αδερφός μου ήταν στο τρένο»

Στο νοσοκομείο της Λάρισας ραγίζουν καρδιές. Ένας νεαρός άντρας αναζητά τον πατέρα και τον 15χρονο αδελφό του. Είχαν ερθει στην Αθηνα για να του κανουν εκπληξη στα γενεθλια του και επέστρεφαν με το μοιραιο τρενο στη Θεσσαλονίκη.

Πατέρας και γιος είχαν κλείσει τα εισιτήριά τους ηλεκτρονικά.

«Δεν έχω τίποτα να κηδεύσω»

Στα βαγόνια του θανάτου η Αντωνία έχασε κι εκείνη τον πεντάχρονο γιο και το σύζυγό της.

«Δεν πήρα DNA. Στάχτες πήρα και αποκαΐδια. Εγώ έβαλα μέσα τον άντρα μου και το παιδί μου, και μου δώσανε στάχτες και αποκαΐδια, δεν μου δώσανε ούτε DNA ούτε παιδί ούτε τίποτα. Είμαι με τα ηρεμιστικά αυτή τη στιγμή. Σαράντα χρόνων έφυγε ο σύζυγός μου και πέντε χρόνων έφυγε το παιδί μου. Βγαίνουνε κάποιοι βουλευτές και μας λένε συλλυπητήρια. Να τα κάνουμε τι; Θα μας φέρουνε πίσω τα παιδιά μας; Θα μου φέρουν πίσω τον άνδρα μου;», δήλωσε.

21 απανθρακωμένες σοροί μεταφέρθηκαν χθες και σήμερα στο νεκροτομείο της Λάρισας. Η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, Ρουμπίνη Λεονταρή, είχε ζησει και την τραγωδία των Τεμπών με τους 21 νεκρούς μαθητές το 2003.

«Δεν πίστευα ποτέ ότι στην καριέρα μου θα αντιμετώπιζα πλέον των Τεμπών τόσο μαζική καταστροφή, τότε είχαμε 21 παιδιά. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα φτάναμε τους 60 και ίσως τους ξεπεράσουμε. Οι Λαρισαίοι σήμερα περπατούν όλοι με σκυμμένο κεφάλι, είναι πάρα πολύ στενοχωρημένοι, όλοι», δήλωσε.

Έρευνες στο βαγόνι – εστιατόριο

Στον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη, συνεχίζονται για δεύτερο 24ωρο οι έρευνες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό αγνοουμένων.

Οι διασώστες επιχειρούν πόντο πόντο, μέσα στα χαλάσματα από τα στραπατσαρισμένα βαγόνια ώστε να παραδώσουν όλους τους ανθρώπους στους συγγενείς τους.

Οι μοιραίες εντολές του σταθμάρχη

Αποκαλυπτικός είναι ο διάλογος του σταθμάρχη και του μηχανοδηγού λίγα λεπτά πριν την τραγωδια. Ο 59χρονος δίνει εντολή στον μηχανοδηγό να μπει στην παρακαμπτήριο και να συνεχίσει το ταξίδι του από τη γραμμή Θεσσαλονίκη – Αθήνα, στην ίδια δηλαδή γραμμή με το εμπορικό τρένο.

Μηχανοδηγός: Η Λάρισα ακούει;

Σταθμάρχης: Ακούει. Με 47 νούμερο περνάτε κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως φωτόσημο εισόδου νέων Πόρων.

Μηχανοδηγός: Βασίλη φεύγω;

Σταθμάρχης: Φεύγεις, φεύγεις.

Μηχανοδηγός: Έγινε, καλό βράδυ.

Σταθμάρχης: Καλή συνέχεια.

Νωρίτερα ο σταθμάρχης είχε μιλήσει και με τον κλειδούχο.

Υπάλληλος σιδηροδρομικού σταθμού: Βασίλη, να γυρίσω;

Σταθμάρχης: Όχι, όχι άστο όπως είναι γιατί ακολουθεί το 1564.

Υπάλληλος σιδηροδρομικού σταθμού: Έγινε, καλώς, το αφήνω όπως είναι η διαγώνιος.

Το πρωί ο 59χρονος σταθμάρχης οδηγήθηκε στα δικαστήρια της Λάρισας, όπου πήρε προθεσμία για να απολογηθεί το Σάββατο.

Τραγικος απολογισμός 57 νεκροί, 54 τραυματίες και 6 παραμένουν στην εντατική. Περισσότεροι από 10 σάκοι με ανθρώπινα μέλη δεν έχουν αναγνωριστεί.

Σπαραγμός και οδύνη έξω από το νοσοκομείο

Οι δυσκολότερες στιγμές καταγράφονται στο νοσοκομείο της Λάρισας όπου τα επόμενα λεπτά θα είναι δραματικά διότι έχει γίνει ταυτοποίηση σε 14 DNA και αυτό σημαίνει ότι θα ενημερωθούν πια 14 οικογένειες για το μοιραίο.

45 ώρες αγωνίας για τους συγγενείς των επιβατών έξω από το νοσοκομείο. Μέχρι στιγμής έχουν ειδοποιηθεί η οικογένεια τεσσάρων από τις 24 σορούς.

Ένας πατέρας δήλωσε πως στο πρώτο και δεύτερο βαγόνι ήταν πάνω από 100 άνθρωποι. Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία, τότε οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 90.

megatv.com