Ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα κάνει την 7η έμφανισή του στο Wimbledon, ένα Major το οποίο ξεκίνησε ως το καλύτερο (βάσει αποτελεσμάτων) για εκείνον και έχει φτάσει να ειναι το χειρότερο, όχι τόσο ως ποσοστό νικών (57%), εκεί που είναι λίγο πιο ψηλά από το US Open (50%), αλλά στο γεγονός ότι στο Wimbledon εχει τους περισσότερους αποκλεισμούς σε Major πρεμιέρες (3). 

Ξεκίνησε ως το καλύτερο κι αυτό γιατί στο τέλος του 2018 και έχοντας αγωνιστεί από τουλάχιστον μια φορά σε όλα τα Grand Slam, η πρόκριση στους “16” που είχε κάνει στο SW19 το 2018, ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει μέχρι εκείνο το σημείο ο Έλληνας τενίστας. 

Με το Australian Open και το Roland Garros να “μάχονται” για το πιο είναι το… καλύτερο για τον Τσιτσιπά, σε αυτά τα δύο άλλωστε έχει κάνει δύο τελικούς, έξι ημιτελικούς και 8 προημιτελικούς, καλείται να σπάσει την παράδοση στο πρώτο από τα δύο Majors (Wimbledon, US Open), όπου δεν έχει καταφέρει να φτάσει πέρα από τον 4ο γύρο. 

Φέτος στα Grand Slam έχει ξεκινήσει με έναν 4ο γύρο (Australian Open) κι έναν προημιτελικό (Roland Garros), ενώ στο Λονδίνο δείχνει ότι έχει αυτό το μονοπάτι έτσι ώστε να καταφέρει να ξεπεράσει τους “16”. Σαφώς με την παράδοση που έχει ο Τσιτσιπάς στο Λονδίνο, αλλά και γενικότερα με τις εμφανίσεις του στο γρασίδι τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση τον τίτλο στη Μαγιόρκα (2022), κανένας αντίπαλος δεν θα πρέπει να θεωρηθεί εύκολος. 

Το αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι ο Τσιτσιπάς (πάντα θεωρητικά), μέχρι και τη φάση των “16” όπου θα αντιμετωπίσει (λογικά) τον πρώτο αντίπαλο 10άδας, δεν θα βρει μπροστά του παίκτη που λογίζεται ως big-server ή ας πούμε παίκτες που στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στο service τους. Ίσως, ο μοναδικός μπορεί να έχει αυτήν την “ταμπέλα” να είναι ο Φινλανδός Έμιλ Ρουσουβουόρι, ο οποίος είναι υποψήφιος αντίπαλος στον 2ο γύρο. 

Στους “16”, αν και εφόσον ο Τσιτσιπάς καταφέρει να κάνει ό,τι και το 2018, αλλά και πέρσι, θα πέσει λογικά πάνω στον Αντρέι Ρούμπλεφ, o οποίος ναι μεν έκανε έναν προημιτελικό πέρσι, όμως δεν θα ήταν έκπληξη (ειδικά σε αυτή την επιφάνεια) αν δεν φτάσει καν στον 4ο γύρο, ενώ πάντα ερωτηματικό αποτελεί η ψυχική κατάσταση του Ρώσου, η οποία είναι αρκετά ασταθής. 

Σε περίπτωση που ο Τσιτσιπάς κάνει το βήμα παραπάνω φέτος και περάσει στα προημιτελικά του Wimbledon για πρώτη φορά στην καριέρα του, λογικά θα βρει τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ. Ο Γερμανός είναι σαφώς πιο φορμαρισμένος, ήταν φιναλίστ στο Roland Garros, ημιφιναλίστ στο Χάλε φέτος, αλλά στο Λονδίνο είναι πάνω-κάτω όπως και ο Τσιτσιπάς. Δεν έχει περάσει ποτέ μετά τον 4ο γύρο, για την ακρίβεια έχει φτάσει επίσης δύο φορές (2017, 2021). 

Αυτό ουσιαστικά (αν επαληθευτεί ο συγκεκριμένος αντίπαλος πάντα) θα είναι ένα παιχνίδι ο καλός Τσιτσιπάς έχει το πάνω χέρι για δύο λόγους: ο πρώτος ότι θα έχει παίξει ήδη 4 παιχνίδια έχει εκείνο το σημείο, αλλά και από το γεγονός ότι ο Γερμανός δείχνει να του ταιριάζει ως αντίπαλος, πάντα με βάση τις μεταξύ τους αναμετρήσεις. 

Αυτό αναμένεται να είναι και το ματς-κλειδί για τη συνέχεια. Η εμφάνιση στα ημιτελικά θα είναι από μόνη της μια τεράστια επιτυχία, γεγονός που θα αυξήσει την αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει ακόμα και το μεγάλο φαβορί, αλλά παράλληλα και το μεγάλο ερωτηματικό του Νόβακ Τζόκοβιτς. Κανείς δεν ξέρει σε τι κατάσταση θα παρουσιαστεί ο Σέρβος. 

Κανείς δεν γνωρίζει το πως θα αντιδράσει το γόνατο σε ένα 5σετο ματς 4-5 ωρών. Μπορεί να είναι ο γνωστός Νόλε, ο Νόλε των 7 τίτλων στο Λονδίνο και όλα να χαθούν πριν ξεκινήσει το…ματς, μπορεί και όχι. 

Συμπερασματικά ο Τσιτσιπάς αναμφίβολα δεν ξεκινά καν μέσα στα φαβορί, όπως έγινε σε Μελβούρνη και Παρίσι. Αυτό είναι θετικό. Το καλό μονοπάτι είναι εκεί, όπως εκεί είναι και η αρνητική παράδοση. Το ερώτημα είναι τι θα επικρατήσει στο φετινό Wimbledon για τον Έλληνα τενίστα. 

WIMBLEDON MEN’S SINGLES DRAW | WOMEN’S DRAW | SCHEDULE (-2h)



tennis24.gr