Το πρώτο, διώροφο κτίριο του Σανπεδόρ, ενός χωριού επτά χιλιάδων κατοίκων που βρίσκεται 73 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαρκελώνης, φιλοξενεί τη πιο διάσημη οικογένειά του. Σε αυτό μεγάλωσαν τα δύο πιο ξεχωριστά τέκνα της τα οποία συνδέει, εκτός από το αίμα, η αγάπη για το ποδόσφαιρο.

Ο μεγαλύτερος αδελφός από τα δύο αγόρια (μικρότερος από την Φραντσέσκα και την Όλγα), ο Πεπ, έγινε ένας πολύ αξιόλογος ποδοσφαιριστής και ένας ακόμα καλύτερος προπονητής, δημιουργώντας την καλύτερη Μπαρτσελόνα όλων των εποχών και έχοντας μια καταλυτική επιρροή στην σύγχρονη μορφή του αθλήματος.

Ο μικρότερος, ο Πέρε, ο οποίος φέρει και το όνομα του πολιούχου του χωριού (το όνομα Santpedor είναι εξέλιξη του Sant Pere d’Or, ήτοι του Χρυσού Αγίου Πέτρου), μπήκε στο άθλημα χάρη στον μεγάλο αδελφό. Και, επειδή δεν είχε το ταλέντο του Πεπ, ασχολήθηκε με μάρκετινγκ, στη συνέχεια με εκπροσώπηση παικτών – προπονητών και έφτασε στο σημείο να κάνει αγοραπωλησίες ομάδων, βάζοντας την σφραγίδα του στο ποδοσφαιρικό φαινόμενο που ακούει στο όνομα Τζιρόνα.

Γιατί δεν νοείται προσπάθεια εξήγησης της ομάδας – αποκάλυψη της φετινής σεζόν στην Ευρώπη χωρίς να γίνεται αναφορά στον Πέρε Γκουαρδιόλα, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Τζιρόνα και έξι χρόνια μικρότερο του Πεπ, από την σκιά του οποίου κατάφερε να βγει για να δημιουργήσει τη δική του ιστορία.

Για 15 χρόνια έπαιξε μπάλα στην άσημη Τζιμνάστικ Μανρέσα, όπου διαπίστωσε ότι δεν θα έκανε ποτέ καριέρα ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Ασχολήθηκε με την ηλεκτρομηχανική, αλλά βαρέθηκε γρήγορα. Όταν ο Πεπ υπέγραψε ένα μεγάλο διαφημιστικό συμβόλαιο με τη Nike, του έδωσε μια σημαντική χείρα βοηθείας και του βρήκε πόστο στην εταιρεία, στον ισπανικό τομέα της οποίας ήταν επικεφαλής ο Σάντρο Ροσέλ, πολλά χρόνια μετά πρόεδρος της Μπαρτσελόνα.

Ο Πέρε κέρδισε την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό όλων με την δουλειά του. Ανέλαβε τις συμφωνίες με νέα ταλέντα, την σχέση της εταιρείας με ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα, αλλά και της διαχείρισης υποθέσεων που αφορούσαν δύο σούπερ σταρ όπως ο Ρονάλντο και ο Ροναλντίνιο. Το Φαινόμενο είναι ένας από τους καλύτερους φίλους που έχει κάνει στο ποδόσφαιρο.

Ζήτησε χρήματα από τον μπαμπά Βαλεντί και έβγαλε πτυχίο μάρκετινγκ και διοίκησης επιχειρήσεων σε ιδιωτική σχολή. Έμεινε δώδεκα χρόνια στη Nike και, μέσω του Πεπ, γνώρισε τον Τζάουμε Ρόουρες, επιχειρηματία της εμπιστοσύνης του Γιόχαν Κρόιφ και πλέον ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στο ισπανικό (και όχι μόνο) ποδόσφαιρο, μέσω της εταιρείας τηλεοπτικών δικαιωμάτων Mediapro.

Μαζί με τον Ρόουρες, ο Πέρε Γκουαρδιόλα ίδρυσε την συμβουλευτική εταιρεία εκπροσώπησης ποδοσφαιριστών και συλλόγων Media Base Sport, έχοντας επιφανείς πελάτες όπως ο Αντρές Ινιέστα, ο Τιάγκο Αλκάνταρα και ο Λουίς Σουάρες. Αυτός, άλλωστε, έκανε δυνατή την μεταγραφή του Ουρουγουανού στη Μπάρτσα, με την ιδιότητα πλέον του ατζέντη.

Μέσω του Ρόουρες, ο Πέρε γνώρισε τον Κινέζο μεγιστάνα Τζιάνγκ Λιζάνγκ, ο οποίος του ζήτησε να του βρει μια ομάδα στο ισπανικό πρωτάθλημα για να την αγοράσει. Το επιχείρησε χωρίς επιτυχία στην Μάλαγα, αλλά εν τέλει τα κατάφερε με την Γρανάδα. Η συμφωνία έκλεισε στα 37 εκατομμύρια ευρώ και ο μικρός των Γκουαρδιόλα πήρε μια μεγάλη προμήθεια, ενώ πήγε στην Γρανάδα και πολλούς ποδοσφαιριστές του.

Έπεισε επίσης τον Κινέζο να αγοράσει το 46% της Media Base Sport αντί σαράντα εκατομμυρίων ευρώ, αφήνοντάς τον ως πρόεδρο και να του αφήσει την διαχείριση του συλλόγου της Ανδαλουσίας. Το πρόβλημα, όμως, ήταν ότι τα δικαιώματα των καλύτερων ποδοσφαιριστών της ομάδας ανήκαν κατά 95% στον προηγούμενο ιδιοκτήτη, ο οποίος αποφάσισε να τους πουλήσει.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ομάδα να αρχίζει να χάνει, αφού δεν υπήρχε χρόνος για μεταγραφές. Κάπου εκεί, ο Πέρε εξαφανίστηκε από την πόλη, όπου πολλοί φίλαθλοι είχαν διάθεση να τον… λιντσάρουν στην πρώτη, πολύ δύσκολη εποχή μετά την αγοραπωλησία. Ο Πέρε έμαθε από τα λάθη του και εμφανίστηκε πιο έτοιμος για το επόμενο μεγάλο του πρότζεκτ: Την Τζιρόνα.



gazzeta.gr