Παρά την απόφασή του να αφήσει άθικτο το σύστημα του Ρανιέρι (4-4-2), στην πραγματικότητα ο Κούπερ είχε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τον προκάτοχό του στα ηνία της ομάδας. Το επιθετικό ποδόσφαιρο που κάθε Σαββατοκύριακο έδινε πνοή στο «Μεστάγια» ξαφνικά πέρασε στη λήθη του παρελθόντος, με τον Αργεντινό να υιοθετεί μια πολύ πιο συντηρητική τακτική που βασιζόταν στις σφικτές γραμμές και την αμυντική προσήλωση.

Και μπορεί πράγματι η εικόνα των Νυχτερίδων να μην θάμπωνε στο γήπεδο, όμως τα αποτελέσματα έρχονταν και με το παραπάνω. Η πρώτη σεζόν με τον Κούπερ στο τιμόνι ξεκίνησε με την κατάκτηση του Super Cup Ισπανίας απέναντι στην Εσπανιόλ, με τις Νυχτερίδες να συνεχίζουν με… φόρα και στο πρωτάθλημα όπου και τερμάτισαν στην τρίτη θέση.

Η πραγματική λάμψη ωστόσο και η παρακαταθήκη που άφησε εκείνη η γενιά ήρθε μέσα από τις εμφανίσεις της στο Champions League. Αφού πήρε τα εισιτήρια τις πρόκρισης σε ομίλους με αντιπάλους όπως η Μπάγερν και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο σύλλογος προχώρησε προς τα νοκ – άουτ της διοργάνωσης, εκεί όπου πέταξε εκτός κατά σειρά τις Λάτσιο και Μπαρτσελόνα προτού προκριθεί στον μεγάλο τελικό.

Αντίπαλος; Η Βασίλισσα της Ευρώπης! Η Ρεάλ των Ραούλ, Σαντσίς, Ρεδόνδο, Ζέεντορφ, Κασίγιας, Ιέρο, Ρομπέρτο Κάρλος που εκείνα τα χρόνια άρχιζε σιγά -σιγά να στήνει την πρώτη και αυθεντική εκδοχή των Galacticos. Ακόμα ωστόσο και με την ατόφια αίγλη της, η ομάδα της Μαδρίτης δεν θεωρούνταν ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί πριν από τον τελικό.

Οι περισσότεροι έως εκείνο το σημείο είχαν μάθει να μην υποτιμούν τη Βαλένθια, η οποία ήδη είχε κάνει παραπάνω από μια υπέρβαση για να διεκδικεί το μεγαλύτερο τρόπαιο. Στον τελικό του Παρισιού ωστόσο οι Νυχτερίδες δεν φάνηκαν αντάξιες των προσδοκιών. Χάρη σε μια απόλυτα κυριαρχική εμφάνιση, η Ρεαλ επικράτησε με το άνετο 3-0 και κατέκτησε το 8ο Champions League της ιστορίας της, ρίχνοντας τη Βαλένθια στο καναβάτσο.

Μια μοίρα που ο Κούπερ και οι ποδοσφαιριστές έμελλε να αναβιώσουν ένα χρόνο αργότερα… Αφού το επόμενο καλοκαίρι γέμισαν το ντεπόζιτο με τις προσθήκες των Ντεσάν, Ζάχοβιτς, Αγιάλα, Κάριου, Βιθέντε, Μπαράχα και Αϊμάρ, οι Νυχτερίδες ρίχτηκαν και πάλι στη μάχη εντός κι εκτός συνόρων. Και μπορεί η πορεία στη La Liga να ήταν κάπως απογοητευτική λόγω και της πέμπτης θέσης, όμως στο Champions League τα πράγματα έμοιαζαν και πάλι… πολλά υποσχόμενα.

Αφού εξάλειψαν την ελληνική παρουσία στους ομίλους με νίκες στην Ισπανία απέναντι σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, οι Νυχτερίδες προκρίθηκαν για δεύτερη σερί χρονιά στα νοκ-άουτ, εκεί όπου επικράτησαν των Άρσεναλ και Λιντς προτού πάρουν το εισιτήριο για ακόμα έναν τελικό. Αντίπαλος αυτή τη φορά η Μπάγερν Μονάχου του Χίτζφελντ, με αστέρες όπως οι Καν, Έφενμπεργκ, Σανιόλ και Λιζαραζού.

Μαθαίνοντας από το… πάθημα της προηγούμενης σεζόν, η Βαλένθια παρουσιάστηκε πολύ πιο έτοιμη για την κόντρα απέναντι στους Βαυαρούς, όμως και πάλι αποδείχθηκε πως δεν ήταν της μοίρας της γραφτό. Μετά το 1-1 των 120 λεπτών, ο τελικός κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, εκεί όπου μίλησε το άστρο του Όλιβερ Καν. Αποκρούοντας τις εκτελέσεις των Ζάχοβιτς, Καρμπόνι και Πελεγκρίνο, ο Γερμανός χάρισε την κούπα στη Μπάγερν και ανάγκασε τη Βαλένθια να ζήσει ξανά τον ίδιο εφιάλτη…

gazzeta.gr