Υπήρχε παρόμοια αμυντική στάση στην απάντηση της La Liga το βράδυ της Κυριακής. Είπε ότι θα ενεργήσει ξανά, όπως είχε κάνει επανειλημμένα σε παρόμοιες περιπτώσεις κακοποίησης τα τελευταία δύο χρόνια, βοηθώντας ενεργά να εντοπιστούν και στη συνέχεια να τιμωρηθούν τα άτομα που φαίνονται στην κάμερα να διαπράττουν κακοποίηση.

Η La Liga έχει δράση και υπάρχει απογοήτευση από ορισμένους επειδή άλλες αρχές με μεγαλύτερη εξουσία δεν κάνουν σημαντικά βήματα, όπως το κλείσιμο γηπέδων. Η ισπανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, η νομική εξουσία και η κυβέρνηση είναι θεατές.

Αλλά αυτό δεν βοηθήθηκε από τον πρόεδρο της La Liga, Χαβιέρ Τέμπας, που συμμετείχε σε μια «συζήτηση» με τον Βινίσιους Τζούνιορ, μέσω των Social Media, στην οποία ανέφερε πως ο Βραζιλιάνος δεν είχε έρθει σε συναντήσεις με τη La Liga για να αντιμετωπίσει το θέμα. Στο tweet του, ο Τέμπας ανέφερε πως ο Βινίσιους δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε, δεν είχε ενημερωθεί επαρκώς και άφηνε τον εαυτό του να τον χειραγωγήσουν. Και πάλι το φταίξιμο έπεσε στον 22χρονο επειδή ήταν κατά κάποιο τρόπο υπεύθυνος ο ίδιος.

Η διοίκηση της Ρεάλ θέλει πραγματικές ενέργειες πέρα από καλές προθέσεις. Το πρωί της Δευτέρας, ο σύλλογος ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει καταγγελία στους Ισπανούς εισαγγελείς για τη ρατσιστική κακοποίηση προς τον Βραζιλιάνο. Μια τοποθέτηση που επικοινώνησε το απόγευμα υποστήριξε για ακόμα μια φορά τον Βινίσιους κατηγορώντας την ισπανική Ομοσπονδία και τους διαιτητές για «αδράνεια», πριν προσθέσει: «Το θύμα που υποφέρει δεν πρέπει ποτέ να θεωρηθεί υπεύθυνο για το έγκλημα».

Έντονη υποστήριξη για τον Βινίσιους προήλθε από τον Ρονάλντο Ναζάριο, τον Βραζιλιάνο θρύλο, ο οποίος είναι πρόεδρος της Βαγιαδολίδ. Υπήρχε επίσης πολύ ισχυρή υποστήριξη από την πατρίδα του, συμπεριλαμβανομένου του Βραζιλιάνου προέδρου Λούλα ντα Σίλβα και του προέδρου της Ομοσπονδίας της Βραζιλίας, Εντνάλντο Ροντρίγκες, οι οποίοι ήταν μεταξύ εκείνων που ζήτησαν με θυμό περισσότερη προστασία για τον Βινίσιους και περισσότερες τιμωρίες για όσους τον κακοποιούν ρατσιστικά.

Οι περισσότερες από τις αντιδράσεις στο ισπανικό ποδόσφαιρο στα λόγια του Βινίσους και του Αντσελότι ήταν να προσπαθήσουν να τα διορθώσουν. Ορισμένοι σχολιαστές ισχυρίστηκαν ότι δεν γνωρίζουν καλά την Ισπανία, δεν μιλούν τέλεια τη γλώσσα, είναι ξένοι που κάνουν λάθος στην κατανόηση του τι συμβαίνει.

Η αλήθεια είναι ότι το ποδόσφαιρο στην Ισπανία έχει στιγματιστεί εδώ και καιρό από την αδαή στάση των οπαδών που πιστεύουν ότι το να αποκαλούν έναν μαύρο παίκτη μαϊμού δεν διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη κακοποίηση που μπορεί να ασκήσουν στον αντίπαλο…

Το πρωί της Δευτέρας, η υπουργός Ισότητας της Ισπανίας Ιρίν Μοντέρο ζήτησε έναν νέο «αντιρατσιστικό» νόμο. Ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας Λουίς Ρουμπιάλες είπε ότι είναι καιρός να αναγνωρίσουμε ότι το ισπανικό ποδόσφαιρο έχει όντως πρόβλημα ρατσισμού.

Αλλά όλα όσα έχουν ειπωθεί ως απάντηση στα γεγονότα της Κυριακής το βράδυ είναι πολύ αργά και καταδεικνύουν πόσο λίγα έχουν γίνει προηγουμένως για να αντιμετωπιστεί το θέμα, το οποίο είναι γύρω από το ισπανικό ποδόσφαιρο για δεκαετίες.

gazzeta.gr