Φελιξ Οζέρ Αλιασίμ και Χούμπερτ Χουρκάτς θα κοντραριστούν στον τελικό της Βασιλείας με τον Καναδό και κάτοχο του τίτλου να κερδίζει, όπως και πέρσι στον τελικό, τον Χόλγκερ Ρούνε με 6-3, 6-2, ενώ ο Πολωνός επικράτησε του Γάλλου Ούγκο Αμπέρ με 6-4, 3-6, 7-6(5).

Στο μεγάλο παιχνίδι της ημέρας, που ήταν και η επανάληψη του περσινού τελικού, ο Ρούνε δεν κατάφερε να πάρει τη ρεβάνς από τον αναγεννημένο Φελίξ Οζέρ Αλιασίμ με τον Καναδό να φτάνει σε τελικό μετά από ακριβώς 12 μήνες (μετά τον περσινό στη Βασιλεία δηλαδή), αλλά και στην 1η φετινή του νίκη κόντρα σε παίκτη πρώτης 10άδας (1-4). 

Ο Νο19 του κόσμου τελείωσε τον δεύτερο χρονικά ημιτελικό με 5 άσους (κανένα διπλό λάθος), με 82% κερδισμένους πόντους πίσω από το πρώτο service (23/28) με 68% πίσω από το δεύτερο (15/22), έσβησε και τα 2 break-points του Ρούνε, ενώ ο ίδιος από την πλευρά του εκμεταλλεύτηκε τις 3 από τις 7 ευκαιρίες για break. 

Εκτός από τα παραπάνω ο Καναδός εκμεταλλεύτηκε και το τραγικό service του Δανού, ο οποίος κέρδισε το 59% από τους πόντους του πρώτου service (2746) και το μόλις 36% από το δεύτερο (4/11). 

Ένα από τα δύο breaks ήρθαν στο πρώτο service-game του Ρούνε με τον Αλιασίμ, να παίρνει προβάδισμα με 3-0. Από εκεί και πέρα κανένα service δεν απειλήθηκε και ο Καναδός έκλεισε εύκολα το set με 6-3 κάνοντας το 1-0. 

Με τον ίδιο τρόπο ξεκίνησε και το 2ο set με τον Αλιασίμ να φτάνει σε break και hold παίρνοντας προβάδισμα με 2-0. Μάλιστα στη συνέχεια θα μπορούσε να φτάσει και σε δεύτερο break στο set, με τον Ρούνε όμως να σβήνει και τα 3 break-points μειώνοντας σε 2-1. 

Ό,τι δεν κατάφερε να κάνει σ’ εκείνο το σημείο ο Αλιασίμ το έκανε στο 7ο game φτάνοντας στο καθοριστικό break του αγώνα καθώς προηγήθηκε με 5-2 και στη συνέχεια με δύσκολο hold σβήνοντας διπλό break-point του Ρούνε σφράγισε την πρόκριση για τον 14ο τελικό στην καριέρα του. 

Εκεί θα αντιμετωπίσει τον Χούμπερτ Χουρκάτς, ο οποίος χρειάστηκε 2 ώρες και 40 λεπτά για να καταβάλλει την αντίσταση του αξιόμαχου Γάλλου, Ούγκο Αμπέρ και να γίνει ο πρώτος Πολωνός, μετά τον Βόιτεκ Φίμπακ που έφτασε στον τελικό του τουρνουά το 1978, ενώ παράλληλα παραμένει “ζωντανός” για τη διεκδίκηση μιας εκ των τριών θέσεων που έχουν μείνει ανοικτές για τα ATP Finals. 

Ο Χουρκάτς που θα βρεθεί στον 3ο του φετινό τελικό, μετά τη Μασσαλία και τη Σαγκάη τελείωσε την αναμέτρηση με 8 άσους (ένα διπλό λάθος) κέρδισε το 84% των πόντων πίσω από το πρώτο service (51/61), ενώ εκμεταλλεύτηκε τις 2 από τις 7 ευκαιρίες για break. 

Στο 1ο set ο Πολωνός και Νο11 του κόσμου με 92% κερδισμένους πόντους στο πρώτο service (20/22) δεν είχε κανένα πρόβλημα να κρατήσει το service του, ενώ χρειάστηκε ένα break στο 5ο game (3-2), μετά από ένα μεγάλο hold (έσβησε 2 break-points), για να φτάσει στο 6-4 λίγο αργότερα και στο 1-0. 

Στο 2ο σκέλος του αγώνα το 92% υποχώρησε στο 65% και έδωσε χώρο στον Αμπέρ για να βρει ευκαιρία για break. Αυτό ήρθε στο 4ο game με τον Γάλλο να παίρνει προβάδισμα με 3-1 και αμέσως μετά με 4-1, ενώ στο τέλος χρειάστηκε 4 set-points και να σβήσει ένα break-point για να φτάσει στο 6-3 και το 1-1. 

Στο decider ο Χουρκάτς βρήκε και πάλι ρυθμό στο service του, αλλά και break στο 9o game κάνοντας το 5-3. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να κλείσει το παιχνίδι με τον Αμπέρ να το παίρνει άμεσα πίσω μειώνοντας σε 5-4, ενώ στη συνέχεια ο Γάλλος έσβησε διπλό match-point (15/40) ισοφαρίζοντας σε 5-5. 

Το set οδηγήθηκε στο tie-break εκεί όπου ο Χουρκάτς (ο κορυφαίος φέτος στα tie-break) με 2 mini-breaks έφτασε στο 7/5, αλλά και στην πρόκριση του τελικού της Κυριακής. 





tennis24.gr