Είναι αντιμοντέρνος και… τρέχει ανελέητα την ομάδα του! Ποδοσφαιράνθρωπος, δεν του αρέσουν τα πειράματα, θέλει οι ποδοσφαιριστές να παίζουν στις θέσεις τους, με καθιερωμένη τάξη και, κυρίως, με πλάνο. Αυτό που λείπει από τον Ολυμπιακό την τελευταία διετία. Επιθυμεί οι παίκτες του να ξέρουν τι να κάνουν σε κάθε αγωνιστική κατάσταση. Δεν είναι μάγος, αλλά άνθρωπος που θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι οι παίκτες της ομάδας του κατανοούν την ιδέα του παιχνιδιού που θέλει να εφαρμόσει.

Σιχαίνεται τα νούμερα, δεν αντέχει αυτές τις αναλύσεις και σε μια κουβέντα του με τον Βιθέντε Ντελ Μπόσκε του είχε αποκαλύψει: «Όλα είναι νούμερα, μιλάμε ελάχιστα για ποδόσφαιρο. Μιλάμε για το πόσο έχουν τρέξει, πόσο έχουν πέσει, την ταχύτητα των σουτ… Ας μιλήσουμε για ποδόσφαιρο! Είναι πιο εύκολο να μιλάς για στατιστικά παρά για παιχνίδι». Ποιος είναι ο κόουτς που θέλει να συμμαζέψει τα πράγματα στον Πειραιά; Είναι… αντιμοντέρνος, δεν του αρέσει το τάμπλετ, ούτε και να κάθεται πολλές ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή.

Οι φίλοι του τον αποκαλούν παραδοσιακό, όχι ντεμοντέ, πολλές φορές οι περίεργες ερωτήσεις περί αναλύσεων του προκαλούσαν εκνευρισμό. Για τον ίδιο, το ποδόσφαιρο είναι καλύτερο να το κάνουμε όσο πιο εύκολο γίνεται. Όπως λέει και ο ίδιος «Το περίπλοκο είναι να το κάνεις εύκολο». Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσες ομάδες και να αλλάξει, η ιδέα είναι πάντα η ίδια. Να παίξει πιο κοντά στο τέρμα του αντιπάλου από το δικό του. Αν παίξει κοντά στο δικό του, κάθε λάθος είναι… μοιραίο. Το να έχει την μπάλα μόνο για να την έχει, δεν του κάνει… Για τον Μεντιλιμπάρ, η μακρινή μπαλιά δεν υπάρχει. Λες και είναι στραβοκλωτσιά… Ούτε το διώξιμο υπάρχει.

Η άμυνα του Ολυμπιακού αποδεικνύεται η αχίλλειος πτέρνα του και ο Ισπανός ίσως βρει την κατάσταση όχι μη αναστρέψιμη. Δεν έχει τους καλύτερους στόπερ στον κόσμο, οπότε, η μπάλα στην περιοχή του αντιπάλου. Το μότο του είναι: «Ο προπονητής που ξέρει τι πρέπει να κάνει ανά πάσα στιγμή είναι ο καλύτερος στον κόσμο». Ο ίδιος είναι πεισματάρης πάντα πιέζει, αν και ξέρει ότι κάποιες φορές η υποχώρηση δεν κάνει κακό.

Βέβαια, όταν πιέζει είναι σίγουρος πως περιορίζει και τους κινδύνους, κάτι που πρέπει να καταλάβει ο παίκτης, κάτι που θα δείξει πολλές φορές στην προπόνηση. Λατρεύει το προπονητικό πρόγραμμα και όπως τονίζει: «Μόνο παίκτες σαν τον Μέσι γουστάρουν ακόμα και τρεις αγώνες μέσα στην εβδομάδα από το να προπονούνται…». Αν οι παίκτες του στο ζέσταμα ψάχνουν προς τον πάγκο, σίγουρα δεν θα τον δουν. Μένει στα αποδυτήρια, υποφέρει, τριγυρνάει και περνά… άσχημα πριν τα ματς. Υπάρχουν παίκτες που κάνουν εμετό από την ένταση.

Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι διασκεδάζουν παίζοντας ποδόσφαιρο, άλλοι όμως υποφέρουν, όπως ο Μεντιλιμπάρ. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να διασκεδάζεις με το ποδόσφαιρο… Για τον Ισπανό η νίκη έρχεται με το τρέξιμο και αυτό χαμηλώνει, μόνο όταν το παιχνίδι έχει κριθεί. Κάθε σβήσιμο την ώρα του ματς κρίνεται απαγορευτικό. Δεν του αρέσουν τα πολλά φάουλ, γιατί η μπάλα είναι στον αντίπαλο, ο οποίος μπορεί να σε κλείσει στην περιοχή.

Τον ενοχλούν ιδιαίτερα αυτά που αποκαλεί τεμπέλικα λάθη. Αυτά που οι μεσοεπιθετικοί και οι φορ κάνουν για να αποφύγουν να συνεχίσουν να τρέχουν. Λάτρης της ντρίμπλας, στο ένας εναντίον ενός… στο απέναντι γήπεδο. Προτιμά μια πάρα πολλές ντρίμπλες, από μια πάρα πολλές πάσες. Ο Μπράιαν Χιλ κατάλαβε απόλυτα τι θέλει από έναν εξτρέμ ο Μεντιλίμπαρ κι εκτοξεύθηκε…



gazzeta.gr