Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου εξηγεί τις δυσκολίες που έχει να ξεπεράσει ο Δικέφαλος του Βορρά για να πετύχει τον πρώτο του μεγάλο του στόχο που είναι η πρόκριση σε ομίλους του Conference League.

Ξεκινάω από το τέλος και από τα πιο σημαντικά: Ο, τι και αν έγινε στην περασμένη σεζόν, ό, τι και αν έχασε ο ΠΑΟΚ, όποιο ρόστερ και αν παρουσιάσει, υπάρχει τεράστια πίεση και υποχρέωση πρόκρισης στους επόμενους ομίλους του Conference League. Έτσι απλά και κυνικά!

Δυστυχώς τα ίδια έγραφα και πέρσι τέτοιο καιρό, χωρίς όμως να γίνει τόσο αντιληπτό το βασικό νόημα. Τότε, όλοι στον ΠΑΟΚ, μετά την πορεία μέχρι τους οκτώ του θεσμού, θεωρούσαν εύκολο και διαδικαστικό να περάσει η ομάδα τους καλοκαιρινούς προκριματικούς. Ελάχιστοι είχαν καταλάβει τη δυσκολία που έχει μία αλάνθαστη πορεία με τρεις καλοκαιρινές προκρίσεις από τον δεύτερο προκριματικό στον τρίτο και από τα play-offs στους ομίλους. Γιατί το γράφω; Αρχικά γιατί ο αποκλεισμός από τους Βούλγαρους έφερε πολλά δεινά σε όλη τη σεζόν. Από την άλλη, αν είχαν καταλάβει τι ακριβώς «παίζεται», θα έκλειναν τον πρώτο μεταγραφικό κύκλο πολύ νωρίτερα από τις 10-15 Ιουλίου. Για παράδειγμα, θα είχαν κλείσει τον Νάρεϊ 15-20 ημέρες νωρίτερα για να προλάβει να μπει στο κλίμα της ομάδας.

ΤΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ;

Διαβάζω από το πρωί τα διάφορα θέματα με τους πιθανούς αντιπάλους του ΠΑΟΚ στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Conference σε μια διαδικασία κληρώσεων που θα ξεκινήσει στις 21/6 με τους αγώνες να είναι προγραμματισμένοι για τις 27/7 και 3/8. Μόνο από ανθρώπινη περιέργεια ενδιαφέρει ότι στους πιθανούς αντιπάλους είναι μερικές από Λουκέρνη, Μποχέμιανς, Άαρχους, Μπεϊτάρ, Κάλμαρ, Χάμαρμπι, Πογκόν, Σέπσι, Γκαμπάλα, Μπόρατς, Ακτόμπε, Ζαλγκίρις, Ζαλαεγκερζέγκι. Από την άλλη τονίζεται ότι ο ΠΑΟΚ με τους 25 βαθμούς του θα είναι ισχυρός και στις τρεις κληρώσεις των καλοκαιρινών προκριματικών! Ε και; Τι έγινε; Τι σημαίνει ισχυρός και τι διασφαλίζει; Όταν πέρσι αποκλείστηκες χωρίς νίκη από τη Λέφσκι Σόφιας, όταν πρόπερσι πέρασες με αρκετή τύχη την Ιρλανδική Μποχέμιανς, τι θα «πει» ισχυρός και τι αδύναμος;

Ο ΠΑΟΚ πρέπει να είναι αγωνιστικά και μεταγραφικά πανέτοιμος έτσι ώστε να διεκδικήσει τις λίγες πιθανότητές του να πάρει τρεις σερί προκρίσεις. Τόσο απλά και τόσο δύσκολα είναι τα δεδομένα!

Γιατί είναι λίγες οι μαθηματικές πιθανότητες; Μα γιατί όπως και πέρσι αποδείχθηκε από τις 90 ομάδες που συμμετείχαν και έπαιξαν στον Β´ προκριματικό, ΜΟΝΟ 9 (!) κατάφεραν και πέτυχαν τις τρεις συνεχόμενες προκρίσεις και έφθασαν στους ομίλους του Conference. Το καταλάβατε πόσο δύσκολο είναι; Όχι με θεωρίες και… να’ χαμε λέγαμε για τις εντυπώσεις. ΜΟΝΟ το 10% των ομάδων που έπαιξαν το καλοκαίρι του 2022 στον Β΄ γύρο των προκριματικών του Conference έφθασαν μέχρι τους ομίλους! Ξέρετε ποιο είναι το πιο απίστευτο; Ότι και το καλοκαίρι του 2021 έγινε σχεδόν το ίδιο! Μόνο 8 ομάδες από τις 90 του δεύτερου προκριματικού πέτυχαν το 3 στα 3 στις προκρίσεις και έφθασαν στους ομίλους! Η συνέχεια αυτή επιβεβαιώνει και την πραγματικότητα!

Πέρσι, το 2022 τα κατάφεραν: Βασιλεία, Σλάβια Πράγας, Άλκμααρ, Μπασακσεχίρ, Βαντούζ, Μόλντε, Στεάουα, Χάποελ Μπερ Σεβά και Τζουγκάρντεν.

Πρόπερσι το πολύ δύσκολο επίτευγμα μεταξύ 90 ομάδων, πέτυχαν οι εξής: Βασιλεία, Κοπεγχάγη, Γάνδη, ΤΣΣΚΑ Σόφιας, Φέγενορντ, Κάραμπαχ, Μακάμπι Τελ Αβίβ και Παρτιζάν.

Αν και είμαι σίγουρος ότι πολλοί διαβάζουν ονόματα τύπου Βαντούζ και Κάραμπαχ και χάνουν το νόημα της δημοσίευσης, ας μείνουμε στο ότι δύο συνεχόμενες χρονιές το 3/3 έκαναν 8 και 9 από τους 90! Αυτό πάει να κάνει ο ΠΑΟΚ! Ο οποίος αν δεν τα καταφέρει και φέτος, γυρίζει ακόμη πιο πίσω σε άσχημα χρόνια!

Τόσο δύσκολα είναι τα πράγματα και ας σοβαρευτούμε όλοι. Πρώτα από όλους όσοι ετοιμάζουν τον ΠΑΟΚ που πρέπει στα τέλη Ιουνίου να έχει το 80-90% του ρόστερ διαθέσιμο και ειδικά τους 3-4 του βασικού κορμού για τους οποίους καίγεται! Μετά, ας σοβαρευτούμε και όλοι οι απέξω που είμαστε ικανοί και φέτος τον Ιούνιο να δούμε κλήρωση με το νικητή του Σεράγιεβο-Ζίλινα ή με την όποια Ντέμπρετσεν ή Γκαμπάλα και να γράφουμε πάλι εκείνα τα ηλίθια στους τίτλους: «Περνάει…» ή… «φέρτε τον επόμενο». Ανοησίες που έχουμε πληρώσει πανάκριβα ως ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τελικούς έχει ο ΠΑΟΚ το καλοκαίρι, τους πιο κρίσιμους της χρονιάς και… επειδή τελικό έχει να κερδίσει κάτι χρόνια, ας είμαστε όσο προσγειωμένοι επιβάλει η δύσκολη συγκυρία.

Για να φέρει ο ΠΑΟΚ τις πιθανότητες με το μέρος του, πρέπει να:

  • Δουλέψει σωστά από την πρώτη μέρα
  • Διατηρήσει τον καλό κορμό που έχει και τις αγωνιστικές βάσεις, χωρίς να κάνει 10-15 αλλαγές
  • Κλείσει το 80-90% του ρόστερ του μέχρι τέλη Ιουνίου, το πολύ αρχές Ιουλίου
  • Καλύψει νωρίς τα 3-4 ποιοτικά κενά του σε όλες τις γραμμές, με παίκτες προσωπικότητες που θα μπουν στην ομάδα και στο πνεύμα της
  • Αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά τον όποιον αντίπαλο από οποιαδήποτε χώρα
  • Είναι σοβαρός, κεφάτος και αποφασιστικός ο προπονητής του και όχι ανόρεκτος όπως πέρσι το καλοκαίρι.

Αυτά είναι τα δεδομένα. Και για να καταλάβετε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα, ακόμη και αν ο ΠΑΟΚ τα κάνει όλα τέλεια το καλοκαίρι, το ατύχημα σε έναν από τους έξι αγώνες (ατυχία, αδικία, αστοχία, αποβολές, τραυματισμοί) δεν μπορεί να αποκλειστεί και να είναι μοιραίο! Τρεις προκρίσεις είναι κατά το ξεκίνημα της περιόδου, ΧΩΡΙΣ κανένα περιθώριο λάθους! Όλα πρέπει να γίνουν -σχεδόν- τέλεια!

Άντε να δούμε…

gazzeta.gr