Ανοιχτά ήταν σήμερα τα καταστήματα στην Αθήνα με αφορμή τις χειμερινές εκπτώσεις που ήδη συμπλήρωσαν μια εβδομάδα στα ράφια και στην Ερμού πολύς κόσμος βρέθηκε για την πρώτη έρευνα αγοράς.

Αρκετοί προχώρησαν σε αγορές, καθώς οι προσφερόμενες εκπτώσεις έφταναν ακόμα και στο 50%, ενώ φαίνεται πως μέχρι τον Φλεβάρη οι προσφορές θα είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Όπως παραδέχεται και ο εμπορικός κόσμος, ο Έλληνας καταναλωτής έχει καλή ψυχολογία και διάθεση για να προχωρήσει σε αγορές, όμως δεν του φτάνουν τα χρήματα που διαθέτει.

Κατά τη διάρκεια του 2023 και με αποκορύφωμα την εορταστική περίοδο όπου ο τζίρος ξεπέρασε τα 4 δισεκατομμύριο, πολλές  αγορές έγιναν με χρήση πιστωτικής κάρτας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 2023 αυξήθηκε κατά 20% η χρήση πιστωτικών καρτών. Μέσα στο έτος, πραγματοποιήθηκαν 27 συναλλαγές κατά μέσο όρο για κάθε πιστωτική κάρτα, αξίας η κάθε μία 1.273 ευρώ.

Έρευνα εφημερίδας «Τα Νέα Σαββατοκύριακο»

Σύμφωνα με την έρευνα της εφημερίδας «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», φαίνεται πως  επιστρέφουμε, συγκρατημένα πάντως, στην εποχή των δανείων, καθώς το πρώτο δεκάμηνο του 2023 η καταναλωτική πίστη αυξήθηκε κατά 1,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, έτσι οι αγορές με κάθε είδους δανεικό χρήμα αυξήθηκαν κατά 1,15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η αύξηση οφείλεται στα προγράμματα διευκόλυνσης πληρωμής που προσφέρουν οι αλυσίδες λιανικής πώλησης. Από αυτά στις προτιμήσεις των καταναλωτών έρχονται πρώτα τα καταναλωτικά δάνεια, ακολουθούν τα  προγράμματα πληρωμής με άτοκες δόσεις και το πρόγραμμα «Buy-now-pay-later» ενώ μεγάλη άνοδο σημειώνουν τα γρήγορα δάνεια «με ένα κλικ» (από κινητά, τάμπλετ, υπολογιστές).

Οι χειμερινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά και την ερχόμενη Κυριακή, 21 Ιανουαρίου.



megatv.com