Το Gazzetta παρουσιάζει δέκα περιπτώσεις παίκτων που κυκλοφορούν ελεύθεροι στην αγορά και η αξία τους θα μπορούσε να ανεβάσει κατακόρυφα μια ομάδα.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που ενδείκνυται για μεταγραφές και πολλές ομάδες ήδη έχουν ανακοινώσει προσθήκες. Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τον Γουίλιαμς-Γκος πριν λίγες ώρες, ενώ ο Παναθηναϊκός έκανε δικό του τον Ματίας Λεσόρ.

Υπάρχουν όμως και αρκετοί κύριοι που συνεχίζουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι στην αγορά κα αναζητούν τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, ενώ ορισμένοι από αυτούς αναμένεται να ανανεώσουν και με την ομάδα τους. Το Gazzetta ξεχώρισε 10 περιπτώσεις free agents και σας τις παρουσιάζει.

Κώστας Σλούκας (την σεζόν που πέρασε στον Ολυμπιακό)

Το ονομά του παίζει πολύ από τη στιγμή που τελείωσε η σεζόν για τον Ολυμπιακό. O ίδιος δήλωσε στο Gazzetta πως «Θέληση να μείνω υπάρχει, αλλά υπάρχουν και προβλήματα τα οποία αν δεν λυθούν δεν θα αρκεί η θέληση». Αναμένεται μάχη για την απόκτηση του, αφού μιλάμε για έναν point guard με επιθετικές αρετές που σπανίζουν. Από τους κορυφαίους πασέρ της Euroleague, καλός σκόρερ και σουτέρ και ικανότατος στο να παίζει το pick n’ roll, τελειώνοντας φάσεις είτε δημιουργώντας είτε εκτελώντας. Από τους πιο σημαντικούς game changers του παιχνιδιού. Περιφερειακός με τεράστια εμπειρία από τα ευρωπαϊκά παρκέ. Eίχε 11 πόντους, 2.1 ριμπάουντ και 5.6 ασίστ στη Euroleague πέρυσι.

Κώστας Παπανικολάου (την σεζόν που πέρασε στον Ολυμπιακό)

Ακόμα ένας πυλώνας του Ολυμπιακού. Ο Παπανικολάου αποτελεί τον αρχηγό του, έναν υπερπολύτιμο παίκτη στα σχέδια του Γιώργου Μπαρτζώκα. Κάνει τα πάντα πάνω στο παρκέ και ειδικεύεται σε ειδικές αποστολές πάνω στον καλύτερο παίκτη της αντίπαλης ομάδας. Ένας προπονητής που κατευθύνει εύκολα τους συμπαίκτες του, ενώθα κάνει ότι χρειαστεί για να… ξυπνήσει την ομάδα του αν τη δει… μουδιασμένη. Βγάζει πάθος, αντιλαμβάνεται το παιχνίδι όσο λίγοι και είναι η… κόλλα του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια. Με αυτόν στην πεντάδα ο Μπαρτζώκας ένιωθε σιγουριά. Πολύπειρος σε ματς της Euroleague με τα όσα έχει ζήσει στους Πειραιώτες. Eίχε 8.7 πόντους, 3.8 ριμπάουντ και 1.9 ασίστ.

Γιώργος Παπαγιάννης (την σεζόν που πέρασε στον Παναθηναϊκό)

Ο Παναθηναϊκός σίγουρα θα θελει να ξεχάσει τη σεζόν που πέρασε, κάτι που σημαίνει πως αρκετοί παίκτες του τραβήχτηκαν προς τα κάτω. Ωστόσο ο Γιώργος Παπαγιάννης είναι ένας από τους free agents που περνά η… μπογιά τους και ήδη έχουν αρχίσει να βγαίνουν και τα πρώτα σενάρια για την επόμενη ομάδα του. Δεν υπάρχουν πολλοί ψηλοί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ με το μέγεθος του Έλληνα σέντερ. Σέντερ που μπορεί να εκτοξεύσει το παιχνίδι του αν βρει το κατάλληλο point guard να συνεργαστεί κυρίως σε pick n’ roll συνεργασίας. Καλός μπλοκέρ και αμυντικός που δίνει λύσεις στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη. Mέτρησε 8,5 πόντους και 5.7 ριμπάουντ στους πράσινους τη σεζον που τελείωσε.

Ματέους Πονίτκα (την σεζόν που πέρασε στον Παναθηναϊκό)

Προσπάθησε να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό σε πολλές στιγμές τη σεζόν που πέρασε, άλλες τα κατάφερε, άλλες όχι. Όμως η ποιότητα του και η εμπειρία του δεν μπορούν να παραγνωρισθούν. Έπαιξε τον ρόλο του δεύτερου χειριστή στα τελευταία ματς της σεζόν για τους… πράσινους, ενώ είναι παίκτης που θέλει την μπάλα στα… χέρια του όταν αυτή καίει. Φόργουορντ με έφεση στο ριμπάουντ και στο επιθετικό ριμπάουντ. Μπαρουτακοπνισμένος από Euroleague και σίγουρα δεν θα μείνει για καιρό χωρίς ομάδα. Μέτρησε 8.4 πόντους, 5.2 ριμπάουντ και 2.4 ασίστ στη Euroleague.

Ντάντε Έξουμ (την σεζόν που πέρασε στην Παρτίζαν)

Πάικτης που θεωρήθηκε μεγάλο prospect όταν πάτησε το πόδι του στο ΝΒΑ, αλλά κάποιες συνθήκες και τραυματισμοί δεν τον άφησαν να εξελιχθεί όσο ήθελε. Ήρθε στην Ευρώπη για χάρη της Παρτίζαν και εξελίχθηκε σε πολυεργαλείο στα χέρια του Ομπράντοβιτς που λατρέυει παίκτες με τα χαρακτηριστικά του Αυστραλού. Κάνει πολλές δουλείες πάνω στο παρκέ και έχει την ποιότητα να δημιουργήσει ωρείες επιθετικές καταστάσεις που λύνουν τα χέρια του κάθε προπονητή. Το όνομα του παίζει δυνατά και στο ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού και έχει μεγάλο ενδιαφέρον το που θα καταλήξει. Mέτρησε 13.2 πόντους, 2.7 ασίστ και 2.3 ριμπάουντ πέρυσι.

Zακ ΛεΝτέι (την σεζόν που πέρασε στην Παρτίζαν)

Από τους πιο… καυτούς free agents. Ο ΛεΝτέι έθεσε ήδη και το ποσό που θέλει για να ανανεώσει στην Παρτίζαν, το οποίο ανέρχεται στα 1.2 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Το πακέτο του σίγουρα είναι δελεαστικό, ειδικά στην επίθεση. Ένας power forward που έβγαλε… μάτια στα χέρια του Ομπράντοβιτς και ανέβασε το παιχνίδι του. Ικανότατος να τελειώνει φάσεις τόσο στο χαμηλό post, όσο και να σουτάρει πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. Δυνατός και ιδανικός… μπαλαντές για αρκετά σχήματα. Δεν θα αργήσει πολύ να βρει ομάδα, αν δεν μείνει στη Σερβία. Eίχε 11.4 πόντους και 5.1 ριμπάουντ τη σεζόν

Σέρχιο Ροντρίγκεθ (την σεζόν που πέρασε στην Ρεάλ)

Μπορεί να έχει πατήσει τα 37 του χρόνια, αλλά Σέρχιο σημαίνει ποιότητα. Τα λεπτά που θα βρεθεί στο ματς, θα δώσει λύσεις σε δημιουργία και εκτέλεση. Και μιλάμε για έναν τύπο που δεν φοβάται να βγει μπροστά στα δύσκολα και στα μεγάλα ματς. Δεν είναι τυχαίο πως ο Τσους Ματέο τον χρησιμοποιούσε πάντα στα τελευταία λεπτά των αγώνων όπως φυσικά και τον Σέρχιο Γιουλ. Ο Σέρχιο έβαλε το μεγάλο τρίποντο στον τελικό της Euroleague κόντρα στον Ολυμπιακό, πριν ο Γιουλ χαρίσει το τρόπαιο στη Βασίλισσα. Έχει ακόμα… καύσιμο στο ρεζερβουάρ αρκεί να χρησιμοποιηθεί σωστά.

Άνταμ Χάνγκα (την σεζόν που πέρασε στην Ρεάλ)

Πρόσφατα αποχαιρέτησε τη Ρεάλ και αναζητά τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Είναι 34 ετών πλέον και επηρεασμένος από τραυματισμούς, αλλά οι μετοχές του ποτέ δεν πέφτουν στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο. Εξαιρετικός αμυντικός που μπορεί να δώσει πολλά και στις δύο μεριές του παρκέ. Μπορεί να ματσάρει με επιτυχία αρκετές θέσεις και να αναλάβει τους ποιοτικότερους παίκτες των αντιπάλων. Δεν είναι λίγο να έχεις παίξει σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ, έχοντας σημαντικό ρόλο στη λειτουργία τους πάνω στο παρκέ. Θα αποτέλεσει έξυπνη βόμβα για όποιον τον αποκτήσει. Mέτρησε 4.2 πόντους, 1.8 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ τη σεζόν που πέρασε.

Ντονάτας Μοτιεγιούνας (την σεζόν που πέρασε στη Μονακό)

Ήταν βασικός σέντερ των Μονεγάσκων τη σεζόν που πέρασε, όπου η ομάδα κατάφερε να φτάσει μέχρι το Final Four. Δεν βρίσκεις πολλούς ψηλούς με το μέγεθος του Ντονάτας στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και σίγουρα θα έχει πολλούς επίδοξους… μνηστήρες. Στα πλεονεκτήματα του, το γεγονος πως μπορεί να απειλήσει τόσο κοντά, όσο και μακριά από το καλάθι. Έχει σίγουρα μπροστά του να βρει ένα μεγάλο συμβόλαιο και θα πρέπει να επιλέξει σωστά την επόμενη ομάδα του. Καλή λύση και για τις ομάδες με μεγαλές βλέψεις. Eίχε 8.5 πόντους και 3.7 ριμπάουντ κατά μέσο όρο τη σεζόν που τελείωσε.

Σερτάκ Σανλί (την σεζόν που πέρασε στη Μπαρτσελόνα)

Ένας ψηλός με μεγάλη βελτίωση τα τελευταία χρόνια. Έχει παίξει σε ομάδες που πρωταγωνιστούσαν και είχαν σαν στόχο το βαρύτιμο τρόπαιο της Euroleague ο Σανλί. Άρα είναι ψημένος σε συνθήκες πρωταθλητισμού. Σέντερ που διαθέτει καλό… οπλοστάσιο και μπορεί να σε πληγώσει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Με παιχνίδι από το post. Με το σουτάκι μέσης απόστασης και ακόμα και με τρίποντο. Το ύψος του και το μέγεθος του προσφέρει αρκετά πράγματα και στον αμυντικό τομέα. Mέτρησε 6.2 πόντους και 3.1 ριμπάουντ κατά μέσο όρο πέρυσι.



gazzeta.gr