Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονες είναι οι πιέσεις στον Έβρο τις τελευταίες ώρες με τη βοήθεια Τούρκων από την στρατοχωροφυλακή προκειμένου να περάσουν σε ελληνικό έδαφος μετανάστες, οι οποίοι φέρουν μαζί τους και παιδιά.

Πρόκειται για περισσότερους από 80 ανθρώπους χωρίς χαρτιά, οι οποίοι έφτασαν στην περιοχή Μαράσια και το απόγευμα της Κυριακής πέρασαν σε ελληνική περιοχή με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει επιχείρηση διάσωσης από τις Αρχές.

Οι μετανάστες παρέμειναν στη νησίδα για τέσσερις ημέρες. Στο σημείο βρίσκονται συνοριοφύλακες, δυνάμεις της Frontex, ενώ στην περιοχή έχει σπεύσει και το παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από την Ορεστιάδα.

Αργά το απόγευμα της Κυριακής, οι πρώτοι μετανάστες, αφού διασώθηκαν από τις ελληνικές Αρχές, μεταφέρθηκαν σε πούλμαν για να φτάσουν στο χωριό, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, και να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Υπενθυμίζεται ότι και στη Νέα Βύσσα, σε τουρκικό έδαφος, εντοπίστηκαν επιπλέον 25 μετανάστες. Ενημερώθηκαν οι ελληνικές αρχές από ΜΚΟ η οποία έδωσε τις συντεταγμένες, ωστόσο δεν μπορούν ούτε σε αυτήν την περίπτωση να επιχειρήσουν, παρακολουθώντας από κοντά πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία.

«Ενημερώσαμε την Τουρκία»

Ανακοίνωση για τους μετανάστες εξέδωσε η κυβέρνηση. Σε αυτήν επισημαίνει ότι έχει ενημερωθεί η τουρκική κυβέρνηση για το ζήτημα και για να αποτραπεί η διέλευση των μεταναστών σε ελληνικό έδαφος.

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού:

«Οι ελληνικές αρχές προβαίνουν στις αναγκαίες ενέργειες ώστε, με σεβασμό στο εθνικό, ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, να αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος αλλοδαπού στη χώρα.

»Τις τελευταίες ημέρες, η χαμηλή στάθμη των υδάτων του ποταμού Έβρου ευνοεί την παράνομη διέλευση μεταναστών, με χρησιμοποίηση νησίδων που εμπίπτουν και στην ελληνική και την τουρκική επικράτεια. Σε μια τέτοια νησίδα, ογδόντα περίπου μετανάστες κατέληξαν στο ελληνικό τμήμα.

»Η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί στην τουρκική κυβέρνηση, που ορκίστηκε χθες, για τον συντονισμό των συνοριακών αρχών και την αποτροπή παράνομων διελεύσεων».

megatv.com