Αδιανόητες σκηνές εξακολουθούν να εκτυλίσσονται έξω από τα αστυνομικά τμήματα με εκατοντάδες πολίτες να σπεύδουν από τα ξημερώματα προκειμένου να βγάλουν τις κλασικές πλαστικές ταυτότητες για να αποφύγουν τις καινούριες.

Προσπαθούν να σωθούν από τις τσιπαρισμένες ταυτότητες και σχηματίζουν ατελείωτες ουρές έξω από αστυνομικά τμήματα.

Είναι μάλιστα, τέτοια η επιμονή να προλάβουν να πάρουν στα χέρια τους τις πλαστικές ταυτότητες, που στο Ηράκλειο μια γυναίκα έχασε τις αισθήσεις της από την ταλαιπωρία, αλλά όταν συνήλθε αρνήθηκε να πάει σε νοσοκομείο για να μην χάσει τη θέση της.

Ο κ. Ασημάκης δηλώνει αρνητής των νέων ταυτοτήτων και εξήγησε στο MEGA τους λόγους.

«Τα προσωπικά δεδομένα που θα έχει η νέα ταυτότητα και μετά εξέλιξη να εισέρχονται και άλλα και επόμενα, ώστε να γεμίσουμε μία ψηφιακή ταυτότητα με πολλά προσωπικά δεδομένα δεν με ευχαριστεί το γεγονός, και δεν δίνω τη συναίνεσή μου γιατί δεν ξέρω ποιος θα τα διαχειρίζεται. Βλέπω από την Κίνα, την Αμερική και τη Σουηδία, το επόμενο στάδιο της εξέλιξης μίας ψηφιακής ταυτότητας, εμείς είμαστε πίσω ακόμα σε αυτό το θέμα, είναι πρώιμο στάδιο, αυτό που βλέπω δεν με ευχαριστεί», είπε αρχικά.

Και συνέχισε ο κ. Ασημάκης: «Το επόμενο στάδιο είναι ότι ενσωματώνουν πολλά προσωπικά δεδομένα. Ενσωματώνεται το ΑΦΜ, το εμβόλιο. Στην ψηφιακή ταυτότητα θα ενσωματωθούν και αυτά και με αυτήν δίνω την συναίνεσή μου να τα διαχειρίζονται άτομα που δεν γνωρίζω».

Δεν πρέπει να γνωρίζει το κράτος κάποια βασικά στοιχεία για τους πολίτες του;

Σύμφωνα με τον κ. Ασημάκη, «θα μιλήσω για τον κ. Οικονόμου που είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα εξωγήινο, αντιχριστιανικό και σατανικό στη νέα ταυτότητα. Δεν είναι δυνατόν όταν υπάρχει μία ανομία, ανισότητα και αδικία, να μιλάει ο κ. Οικονόμου για την προστασία των δεδομένων μου. Η υποχρεωτικότητα που θα έχει η ψηφιακή ταυτότητα, με εμποδίζει ως ελεύθερο πολίτη με ελεύθερη βούληση ότι πρέπει να την πάρω με το ”έτσι θέλω”. Έχω έξυπνο κινητό, έχω social media, αποδέχομαι cookies. Έχω δώσει την συναίνεσή μου για όλα αυτά, για την ψηφιακή ταυτότητα δεν τη δίνω, γι΄αυτό γίνεται και η διαδήλωση στο Σύνταγμα».

«Η τεχνολογία έχει πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Το κακό είναι η υποχρεωτικότητα. Όταν κάναμε το εμβόλιο δείχναμε το πιστοποιητικό, τώρα πρέπει όπου πάμε να δείχνουμε την ψηφιακή μας ταυτότητα; Ο λαός έχει την εξουσία και δεν του δίνουν την εξουσία να αποφασίζει τι θέλει και τι δεν θέλει. Και η Εκκλησία βγαίνει να μας καθησυχάσει», πρόσθεσε.

Ο Χρήστος Συμεωνίδης, μέλος του ΔΣ Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στα αστυνομικά τμήματα.

«Αυτή τη στιγμή η ταυτότητα – η έκδοσή της σε ψηφιακή μορφή – δεν είναι υποχρεωτική. Το τμήμα Ασφαλείας που έχει κάνει κάποιες δοκιμαστικές εκδόσεις, πουθενά δεν αναφέρονται άλλα στοιχεία από αυτά που προβλέπονται και που έχει ήδη περιλαμβάνονται. Αλλάζει η μορφή, και σε αυτό το περιβόητο τσιπ, που περιέχεται, είναι το δακτυλικό αποτύπωμα και υπάρχει και η ψηφιακή υπογραφή του κατόχου»

Τι γίνεται γενικά με τις ταυτότητες

Σύμφωνα με τον κ. Συμεωνίδη, «Αυτή τη στιγμή κι ευρωπαϊκά δεν υπάρχει υποχρέωση για την ταυτότητα. Έχει εκδοθεί οδηγία για τους Έλληνες πολίτες που θα θέλουν να κινηθούν σε χώρες της ΕΕ και της Σένγκεν να προσαρμοστούν στις νέες ταυτότητες για είναι εύκολη η μετακίνησή τους. για την ελληνική επικράτεια ισχύουν κανονικά οι ταυτότητες που έχουμε τώρα. Έχουμε τεράστια αύξηση στη ζήτηση για την έκδοση των παλιών ταυτοτήτων».

«Από τέλη Ιουλίου στα αστυνομικά τμήματα της Θεσσαλονίκης υπήρχαν καθημερινά τουλάχιστον 4-6 άτομα που περίμεναν και εξυπηρετούνταν. Όταν έγινε αυτό με τις νέες ταυτότητες, ο κόσμος συσσωρεύτηκε στα ΑΤ. Είχαμε ουρές εκατοντάδων ατόμων, είχαμε ανθρώπους που είχαν πραγματικό πρόβλημα και είχαν χάσει τις ταυτότητές τους και σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν και αντιδικίες έξω από τα ΑΤ. Αποφασίσαμε να επαναφέρουμε τα ραντεβού η ημερομηνία που έχουμε φτάσει στα ραντεβού είναι μέχρι τέλη Νοεμβρίου. Οι αστυνομικοί προσπαθούν να εξυπηρετήσουν όποιον έχει πραγματικό πρόβλημα, δεν πρόκειται να αδικήσουμε τον πολίτη που έχει δουλειά ή ανάγκη εκείνη τη στιγμή. Θέλω να πω είναι ότι αυτές οι ταυτότητες που τρέχουν να βγάλουν όλοι, είναι αυτές για τις οποίες κάποτε διαμαρτύρονταν», δήλωσε κλείνοντας ο κ. Συμεωνίδης.megatv.com