Ο Εμφιόντου Καμπενγκέλε κουβαλάει ένα βαρύ DNA. Θρυλικό για τις αμυντικές του ικανότητες. Ο νέος σέντερ της ΑΕΚ είναι ανιψιός του Ντικέμπε Μουτόμπο και έρχεται στην Ένωση για να κουνήσει δάκτυλο σε όποιον τον αμφισβητήσει.

Η ζωή του Εμφιόντου Καμπενγκέλε ξεκίνησε το 1991. Και ας γεννήθηκε το 1997. Εκείνη τη χρονιά, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο Ντικέμπε Μουτόμπο, αστέρας του ΝΒΑ, αποφάσισε ότι η οικογένειά του δεν μπορούσε και δεν έπρεπε να μείνει άλλο στη Δημοκρατία του Κονγκό.

Μία χώρα που… ξέφτιζε κάθε μέρα που περνούσε, εξαιτίας του εμφύλιου πολέμου. Κάπως έτσι, η φαμίλια του Μουτόμπο πήρε το δρόμο της φυγής. Ανάμεσά τους και ένα ζευγάρι, ο Τσιλόνγκο και η Τσιμάνγκα Καμπενγκέλε. Η γυναίκα του ζευγαριού είναι η αδερφή του θρυλικού σέντερ.

Και ο δρόμος τους έβγαλε στον Καναδά. Περισσότερο για μορφωτικούς λόγους. Έξι χρόνια αργότερα, στη ζωή τους μπήκε ο Εμφιόντου. Ο ανιψιός του (θείου) Ντικέμπε Μουτόμπο!

Το DNA υπήρχε. Και μπορεί ο νέος σέντερ της ΑΕΚ να μην κουνάει το δάκτυλό του κάθε φορά που κάνει ένα μπλοκ, αλλά γνωρίζει πως να παίζει στη θέση του σέντερ.

Στο ΝΒΑ μπορεί να μέτρησε… σκάρτα 55 ματς σε τέσσερις σεζόν, αλλά στην G-League οι αριθμοί του ήταν εκπληκτικοί: 20 πόντοι, 10.8 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ, σε σχεδόν 30 λεπτά συμμετοχής, σε 27 αγώνες με τους Μέιν Σέλτικς, τη θυγατρική ομάδα των Μπόστον Σέλτικς. Μαζί μία θέση στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα και στην κορυφαία αμυντική ομάδα της σεζόν.

Τα πικ εν ρολ με τον Μπράουν

Στους Σέλτικς, μολονότι αγωνίστηκε σε τέσσερα ματς, ο Καμπενγκέλε πέρασε ένα μικρό… σχολείο σε χρόνο ρεκόρ.

Από τη μία υπήρχε ο Αλ Χόρφορντ. Με τον σέντερ των Σέλτικς να αναλύει τα… μυστικά του αθλήματος στον Καναδό. Και από την άλλη, ο Τζέιλεν Μπράουν.

Ο σταρ των Σέλτικς, ο παίκτης με το πιο ακριβό συμβόλαιο όλων των εποχών στο ΝΒΑ (τουλάχιστον μέχρι σήμερα) συνήθιζε να αφήνει το χρόνο της δικής του, ατομικής προπόνησης, για να βοηθήσει το νέο απόκτημα της Ένωσης.

«Ο Τζέιλεν Μπράουν ήταν αυτός που ήρθε και είπε ότι θέλει να με βοηθήσει. Δεν του το ζήτησα. Τον ρώτησα πολλά για τις γωνίες του πικ εν ρολ, πώς πρέπει να ρολάρω και τι πρέπει να κοιτάζω», είχε πει παλιότερα στο Athletic ο Καμπενγκέλε.

Και συνέχισε: «Μου έδωσε πληροφορίες πως μπορώ να βρω τη σωστή γωνία, να ρολάρω και τι πρέπει να έχω δει, προτού στήσουμε το πικ εν ρολ».

«Ερχόμουν στην προπόνηση και σκεφτόμουν ότι έχω κάποια ταλέντα»

Έχει περάσει αρκετός καιρός από το βράδυ που ο Καμπενγκέλε έλαβε το Νο27 στο Draft του 2019. Το καπελάκι του είχε το σήμα των Λος Άντζελες Κλίπερς.

Μετά ήρθαν οι Κλίβελαντ Καβαλίερς, αλλά στη G-League βρήκε τη λύση. Πρωταθλητής με τους Ρίο Γκράντε Βάιπερς την προπερασμένη σεζόν.

Σήμα κατατεθέν του αποτελεί η ενέργεια. Και η ικανότητα να κάνει μία απίθανη φάση στην άμυνα και στην εξέλιξη της φάσης να είναι ο πρώτος που θα ανοίξει την επίθεση.

Αλλά μέχρι να φτάσει σε αυτό το σημείο, χρειάστηκε να… προσπεράσει άλλα επίπεδα. Όπως αυτό της αυτογνωσίας. Κάτι που… έχτισε με τον καιρό. «Δεν είμαι ο ίδιος με τη rookie σεζόν μου. Ούτε καν με την περσινή σεζόν, που έπαιζα στην G-League. Ορισμένες φορές ερχόμουν στην προπόνηση και σκεφτόμουν ότι έχω κάποια ταλέντα. Ήμουν κάπως αλαζόνας.

Δεν ήταν τεμπελιά, αλλά είχα μία καλή αίσθηση τι ακριβώς ήθελα και κάθε φορά που αποτυγχάνω και σκέφτομαι ξανά και ξανά “Γιατί δεν πάνε καλά τα πράγματα;”. Τότε κοίταξα μέσα μου και κατάλαβα», είχε πει για το παρελθόν του ο Καναδός σέντερ.



gazzeta.gr