Οι πολίτες βιώνουν πρωτόγνωρες συνθήκες αφού η διάρκεια του φαινομένου είναι μεγάλη και μάλιστα όχι μόνο δε θα υποχωρήσει, αλλά τις επόμενες ώρες η ζέστη θα χτυπήσει με περισσότερη σφοδρότητα.

Στο κέντρο της Αθήνας και τα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα τα τσιμέντα «βράζουν» και οι γιατροί προειδοποιούν να μην βγαίνουμε στον ήλιο μετά τις 12.00 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι θερμοκρασίες που έρχονται αλλά και η παρατεταμένη διάρκεια του καύσωνα τον καθιστούν τον χειρότερο, τουλάχιστον, των τελευταίων 35 χρόνων.

Έρχονται 46αρια

Η αυριανή ημέρα, Κυριακή, αναμένεται να φέρει θερμοκρασίες ρεκόρ και να γίνει η πιο ζεστή των τελευταίων 5 ετών, αφού σε ολόκληρη τη χώρα ο υδράργυρος δε θα πέσει κάτω από τους 40 βαθμούς Κελσίου τις θερμές ώρες της ημέρας.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Από τη Δευτέρα αναμένεται μικρή υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών, έως 40 βαθμούς λόγω του μελτεμιού, πρόσκαιρα ωστόσο αφού από την Τρίτη νέο, σφοδρότερο κύμα καύσωνα, θα επηρεάσει τη χώρα.

Δεν είναι απίθανο, στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές, να δούμε ακόμα και 46 βαθμούς Κελσίου, με την Τετάρτη 26/07/2023, να χαρακτηρίζεται από τους μετεωρολόγους ως η πιο δύσκολη και θερμή ημέρα του φετινού καλοκαιριού.

Από την Πέμπτη και μετά, αναμένεται ισχυρός βοριάς ο οποίος θα ρίξει τη θερμοκρασία σε υποφερτά για την εποχή επίπεδα.

«Βράζουν» τα τσιμέντα

Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας βρίσκονται στο «κόκκινο» με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τους πολίτες να παραμένουν σε εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους.

Στο κέντρο της Αθήνας οι περισσότεροι που κυκλοφορούν είναι τουρίστες, αν και τα αρχαιολογικά μνημεία, όπως η Ακρόπολη, παραμένουν κλειστά κατά τις μεσημβρινές ώρες.

Καπέλα, νερά, ομπρέλες, βεντάλιες και φορητά ανεμιστηράκια είναι τα απαραίτητα αξεσουάρ όσων τολμηρών επέλεξαν να βρεθούν στο κέντρο της πρωτεύουσας, η οποία θυμίζει καζάνι που βράζει.

Οι ειδικοί συνιστούν αποφυγή της κυκλοφορίας τουλάχιστον κατά τις μεσημβρινές ώρες και ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές στις μετακινήσεις τους.

Παρόμοια εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, η οποία εκτός από την αφόρητη ζέστη συγκεντρώνει και υψηλά ποσοστά υγρασίας, κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα.

Όσοι λίγοι έχουν παραμείνει στη συμπρωτεύουσα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα, με την πόλη πάντως να είναι άδεια καθώς οι πολίτες είτε έχουν φύγει για τη Χαλκιδική, είτε για κάποια κοντινή παραλία.

Και στην Πάτρα το θερμόμετρο χτυπάει «κόκκινο», με τον υδράργυρο να έχει σκαρφαλώσει στους 39 βαθμούς Κελσίου.

Η μετακίνηση στο κέντρο της πόλης είναι δύσκολη για όσους λίγους έχουν μείνει πίσω, με τους Πατρινούς να έχουν φύγει από νωρίς το πρωί για τις κοντινές παραλίες.

Μόνο σήμερα, 8 άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με συμπτώματα θερμοπληξίας.

megatv.com