Το Rally Σαρδηνίας θα είναι ο πρώτος αγώνας φέτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rally που θα δοκιμαστεί το συμπυκνωμένο, 48ωρο format, με συνολική αγωνιστική απόσταση κάτω από το συνηθισμένο νούμερο των 300 km.

Στον ιταλικό, χωμάτινο, αγώνα που είναι ο 6ος από τους συνολικά 13 στο φετινό καλεντάρι του WRC, (30 Μαΐου –  2 Ιουνίου), θα δοκιμαστεί ένα νέο format διεξαγωγής rally, που θα συμπυκνώνει τη δράση σε μόλις 48 ώρες συνολικά.

Το rally θα αποτελείται από 16 ειδικές διαδρομές, με συνολική αγωνιστική απόσταση στα 266,48 km. Έδρα του αγώνα θα είναι η πόλη του Alghero, που διοργανώθηκε εκ νέου το Rally πίσω στο 2022.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές του αγώνα, το συμπυκνωμένο δρομολόγιο και πρόγραμμα πατά πάνω στις οδηγίες της FIA ενόψει 2025, οι οποίες ακόμα δεν έχουν αποκαλυφθεί με επισημότητα όμως. Εντός του WRC, υπάρχουν πιέσεις για επίτευξη μικρότερων χρονικά αγώνων.

Γίνεται αντιληπτό, βάσει και του ρεπορτάζ του Motorsport.com, πως υπάρχει η πρόταση να συμπυκνωθούν τα rally, ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου αλλαγών κανονισμών που έρχονται στο μέλλον.

Μέχρι πρότινος, οι αγώνες έχουν ένα μίνιμουμ 300 αγωνιστικών χιλιομέτρων, τα οποία και ξεπερνούν συνήθως.

Υπό το νέο αυτό format, το rally θα ξεκινήσει με το καθιερωμένο shakedown, αλλά όχι την Πέμπτη, μα το πρωί της Παρασκευής. Στις 13:30 τοπική ώρα θα ξεκινήσει η πρώτη από τις συνολικά 4 ειδικές του πρώτου σκέλους. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα φιλοξενήσει δύο από τα τέσσερα περάσματα, ενώ θα ακολουθήσει το νυχτερινό service.

Το Σάββατο θα έχει συνολικά 8 ειδικές, ενδιάμεσα στις οποίες θα υπάρχει ζώνη αλλαγής ελαστικών. 4 συγκεκριμένα διαφορετικές διαδρομές με διπλά περάσματα θα έχει το μενού, πριν τα πληρώματα διανυκτερεύσουν στο Alghero για το βράδυ.

Τέλος, η Κυριακή θα έχει ακόμα 4 ειδικές, με την τελευταία να είναι και η Power Stage. Το Rally αναμένεται να λάβει λήξη στις 13:15 τοπική ώρα, μένοντας στο πλαίσιο των 48 ωρών.

Η συγκεκριμένη αλλαγή έρχεται σε μία περίοδο αλλαγών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rally, με νέο βαθμολογικό σύστημα να ξεκινά από φέτος, το οποίο και έκανε το ντεμπούτο του στο Rally Monte Carlo του περασμένου Σαββατοκύριακου. Μπορεί αυτή η αλλαγή να αντιμετωπίστηκε με μικτά σχόλια, ωστόσο έδειξε πως για αρχή έκανε αυτό το οποίο υποσχόταν: έδωσε περισσότερο ενδιαφέρον στις ειδικές της Κυριακής.


f1fan.gr