Το ντεμπούτο του με τον Ολυμπιακό αναμένεται να κάνει ο Φίλιπ Πετρούσεφ απέναντι στην Μπάγερν και το Gazzetta με τη βοήθεια του Hudlinstat ρίχνει αναλυτική ματιά σε όσα φέρνει ο Σέρβος ψηλός.

Μπορεί ο Φίλιπ Πετρούσεφ να ήρθε ως η τελευταία χρονικά προσθήκη στον Ολυμπιακό, αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι του ρόστερ. Ο Σέρβος ψηλός είναι πολύ πιθανό να κάνει το ντεμπούτο του απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου για τη 13η αγωνιστική της EuroLeague, όπως τόνισε ο Γιώργος Μπαρτζώκας στις δηλώσεις του πριν τον αγώνα.

«Ναι είναι πιθανό να αγωνιστεί, γιατί σιγά-σιγά, όσο και αν είναι δύσκολο, δεν έχουμε ομαδικές προπονήσεις πολλές, είναι πολύ συγκεκριμένες με τα παιχνίδια. Δεν υπάρχει ανάλογος χρόνος για ομαδικές προπονήσεις. Τα παιχνίδια είναι πολλά και κάποιος πρέπει “να βρει” τα πατήματά του μέσα από τα παιχνίδια» ανέφερε ο προπονητής του Ολυμπιακού.

Μέσα από τη διαδικασία των αγώνων, ο Πετρούσεφ πρέπει να βρει τα λεπτά του και να ενσωματωθεί σταδιακά στον ρόλο που έχει για εκείνον στο μυαλό του ο Μπαρτζώκας. Το Hudlinstat μας βοηθάει να αντιληφθούμε μερικές από τις σκέψεις του λίγο καλύτερα.

Ο Πετρούσεφ του Ερυθρού Αστέρα

Για τον 23χρονο η περσινή σεζόν υπήρξε στην ουσία η πρώτη ολοκληρωμένη σε επίπεδο EuroLeague, μιας και στην Εφές δεν μπόρεσε ποτέ να πείσει τον Αταμάν και από το δεύτερο μισό έμεινε ακόμα περισσότερο στην άκρη του πάγκου. Όμως στον Ερυθρό Αστέρα έκανε το δικό του comeback, με μία πολύ γεμάτη σεζόν υπό τις οδηγίες του Ιβάνοβιτς.

Ακόμα και τα χαρακτηριστικά νούμερά του άλλωστε το αποδεικνύουν. Τελείωσε με 34 παιχνίδια έχοντας 10.7 πόντους (35.1% 3π.), 5.2 ριμπάουντ και 0.7 μπλοκ. Ένα stretch «5» που πατάει αρκετά και στο «4». Αν παρατηρήσει κανείς και το shot chart του, θα το αντιληφθεί. Αγωνιζόμενος πολύ ως φόργουορντ βρήκε σουτ από τις δύο γωνίες και από εκεί σούταρε με 40%+. Ειδικότερα από τη δεξιά γωνία όπου σκόραρε 5 φορές σε 12 προσπάθειες.

Διόλου τυχαίο και το 1.37 που φέρνει από την περασμένη σεζόν σε πόντους ανά κατοχή όσον αφορά τα catch n’ shoot. Σε αυτές τις καταστάσεις ο Πετρούσεφ όχι μόνο δοκίμαζε αλλά ήταν και αρκετά αποδοτικός, με 1.4 κατοχές ανά αγώνα στις οποίες σκόραρε 1.9 πόντους. Αρκετοί από τους αντίπαλους σέντερ δεν μπορούσαν να τον ακολουθήσουν ενώ η ικανότητά του στο τρίποντο του δίνει το δικαίωμα να λειτουργεί ως tweener, κατεβαίνοντας και στο «4».

Το shot chart του Πετρούσεφ στην EuroLeague τη σεζόν 2022-23

Ο τρόπος σκοραρίσματος του Πετρούσεφ

Φυσικά και αυτός δεν ήταν ο μοναδικός λόγος της πολύ καλής επιθετικής του παρουσίας στον Αστέρα. Πέραν των catch n’ shoot το παιχνίδι του υπήρξε πλήρες με πρόσωπο και με πλάτη. Εξ ου και το… διαβατήριο για τη δευτεραθλήτρια κόσμου Σερβία, με τη συμμετοχή του ως παρτενέρ του Μιλουτίνοφ στις θέσεις των σέντερ.

Τόσο από το ποστ, όσο και με κοψίματα ο Πετρούσεφ έφερνε σκορ στην ομάδα του. Μάλιστα από το ποστ έπαιρνε σχεδόν τον ίδιο αριθμό εκτελέσεων με τα στατικά σουτ, ήτοι 1.5 ανά αγώνα, ενώ το σκοράρισμά του από τα κοψίματα και ο τρόπος που μπορεί να κινηθεί μακριά από την μπάλα, ταιριάζει απόλυτα στα «θέλω» του Μπαρτζώκα.

Η κατανομή των εκτελέσεων του Πετρούσεφ

  • Ποστ: 1.1 πόντοι/1.5 κατοχές
  • Catch n’ shoot: 1.9 πόντοι/1.4 κατοχές
  • Κοψίματα: 1.9 πόντοι/1.2 κατοχές
  • Pick n’ roll: 1.2 πόντοι/1 κατοχή
  • Pick n’ pop: 0.8 πόντοι/0.8 κατοχές
  • Επιθετικά ριμπάουντ: 1 πόντος/0.8 κατοχές
  • Catch n’ drive: 0.6 πόντοι/0.8 κατοχές
  • Τρανζίσιον: 1 πόντος/0.7 κατοχές
  • Iso: 0.2 πόντοι/0.4 κατοχές
  • Πίσω από σκριν: 0.3 πόντοι/0.3 κατοχές

Ο διπλός ρόλος στον Ολυμπιακό

Λαμβάνοντας υπόψιν το αγωνιστικό προφίλ του Πετρούσεφ αλλά και όσα χρειαζόταν ο Ολυμπιακός στη γραμμή των ψηλών του, το συμπέρασμα για την εξίσωση των λεπτών του προκύπτει μέσω της λογικής. Οι «ερυθρόλευκοι» βασίστηκαν πολύ στον Πίτερς, ενώ ο Σίκμα ένεκα και του τραυματισμού του στην αρχή της περιόδου δεν έχει μπορέσει να βοηθήσει σταθερά.

Τα λεπτά πίσω από τον εκπληκτικό Πίτερς, που είναι αδύνατο να παίζει 30+ για όλη τη σεζόν, πιθανότατα θα περάσουν στον Πετρούσεφ. Ειδικότερα όσο βρίσκει και ο ίδιος ρυθμό, έχει τη δυνατότητα να δώσει πολλές και ποιοτικές ανάσες στον Αμερικανό, δίνοντας παράλληλα και τον υψηλό ανταγωνισμό για μία θέση στην οποία έτσι και αλλιώς ο Ολυμπιακός ποντάρει πολλά. Μία θέση που έφερε και τον MVP την περσινής EuroLeague, τον κάτοικο Σακραμέντο πλέον, Σάσα Βεζένκοβ.

Ο Πετρούσεφ, φυσικά, μπορεί να πατήσει και για ορισμένο χρόνο στο «5» ακόμα και αν οι Πειραιώτες με το δίδυμο των Φαλ και Μιλουτίνοφ παρουσιάζονται πλήρεις. Η παρουσία του μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και ως δικλίδα ασφαλείας, με τον Ολυμπιακό να έχει ταλαιπωρηθεί ουκ ολίγο από τραυματισμούς.



gazzeta.gr