Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την απόκτηση του Τζέριαν Γκραντ από τον Παναθηναϊκό και εξηγεί ότι αν καταφέρει να ανταποκριθεί στον ρόλο για τον οποίο επιλέχθηκε, αυτομάτως θα πρόκειται για μια άκρως πετυχημένη κίνηση.

Κοιτάξτε να δείτε γέλια. Θυμάστε ποιο ήταν το κεντρικό σημείο συζήτησης τα τελευταία δυο-τρία χρόνια στον Παναθηναϊκό; Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη. Ότι η ομάδα δεν είχε δημιουργικό πλέι μέικερ, ότι κατά συνθήκη έπαιζαν σε αυτή τη θέση κάποιοι παίκτες, ότι οι «πράσινοι» δεν είχαν ποιότητα στον «άσο», ότι εν πάση περιπτώσει ο Παναθηναϊκός υστερούσε πολύ στην συγκεκριμένη θέση και ήταν κάτι το οποίο πλήρωσε ακριβά.

Ακόμα και πέρυσι που φαινομενικά ήταν σε καλύτερη μοίρα με τους Γουόλτερς και Λι, κάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε στο παρκέ. Ο μεν Γουόλτερς μία έπαιζε και δύο δεν έπαιζε λόγω των πολλών προβλημάτων που «έβγαλε» μέσα στη χρονιά, ο δε Λι από ένα σημείο και μετά του είχαν… βγει τα συκώτια από τα 35λεπτα που «χτύπαγε» στο παρκέ. Και όχι τίποτε άλλο, αλλά δεν θα μπορούσε να τον χαρακτηρίσει κανείς «άσο από το πάνω ράφι» γιατί ως «δεύτερος» είχε αποκτηθεί. Ασχέτως εάν οι καταστάσεις τον έκαναν βασικό και αναντικατάστατο.

Δεν θα παρατηρείται… αγωνιστικό χάσμα ερχόμενος από τον πάγκο

Φέτος βλέπουμε να λύνεται το πρόβλημα μία και καλή. Τουλάχιστον στα χαρτιά ο Παναθηναϊκός έχει προχωρήσει σε τρεις εξαιρετικές λύσεις. Δύο πρωτοκλασάτες με παίκτες οι οποίοι μπορούν να ηγηθούν σε οποιαδήποτε ομάδα της Euroleague όπως είναι οι Σλούκας και Βιλντόζα και μία ακόμα που κάλλιστα θα μπορούσε να είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στον περσινό Παναθηναϊκό όπως είναι ο Τζέριαν Γκραντ.

Άκρως δημιουργικοί πλέι μέικερ και οι τρεις. Όχι μόνο δημιουργικοί, αλλά και σκόρερ. Καθένας με τα δικά του χαρακτηριστικά. Ο Τζέριαν Γκραντ αποτελεί τον 4ο της παρέας των γκαρντ που ανακοινώθηκε από την «πράσινη» ΚΑΕ (σ.σ. μην ξεχνάμε ότι έχει αποκτηθεί και ο Δημήτρης Μωραΐτης) θέλοντας να προσφέρει ποιότητα και «βάθος» στον πάγκο της ομάδας. Τουλάχιστον με αυτό το σκεπτικό αποκτήθηκε. Για να είναι το 4ο-5ο γκαρντ. Να απουσιάζουν από το παρκέ ο Σλούκας ή ο Βιλντόζα και να μην παρατηρείται αγωνιστικό… χάσμα.

Μιλάμε για τον MVP του Eurocup, έτσι; Για έναν παίκτη ο οποίος ξέρει να εκμεταλλεύεται τους συμπαίκτες του και να τους βάζει στο παιχνίδι. Μπορεί το μακρινό σουτ να μην είναι το δυνατό του σημείο και αυτό να αποτυπώνεται από το 30% στα τρίποντα, ωστόσο πρόκειται για ένα πολυδιάστατο point guard. Δεν αναδείχθηκε τυχαία πολυτιμότερος παίκτης στο Eurocup. Μέτρησε κατά μέσο όρο 14.9 πόντους, 6.1 ασίστ, 3.2 ριμπάουντ, 1.3 κλεψίματα, είχε 18.7 βαθμούς στο ranking ενώ σούταρε με 54% στα δίποντα και 82% στις βολές.

Pick n roll παίκτης με δημιουργία και κάθετο παιχνίδι

Παίζει εξαιρετικά το pick n roll και αυτό αποτυπώθηκε από τις ουκ ολίγες συνεργασίες του με τον (νέο παίκτη της Εφές) Ταϊρίκ Τζόουνς, ενώ φέτος θα βρει τον… παρτενέρ του στα «πάρε-κάρφωσε» με τον Ματίας Λεσόρ. Διαθέτει εξαιρετικό κάθετο παιχνίδι, είναι καλός χειριστής της μπάλας, «κυνηγάει» το «ένας εναντίον ενός» και του αρέσει να τελειώνει φάσεις, είτε με drive, είτε με σουτ ύστερα από ντρίπλα από τα 4-5 μέτρα.

Φυσικά αποτελεί ερωτηματικό η άμυνά του. Μπορεί να έχει μπόι 193 εκατοστά ωστόσο δεν θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται και από τους καλύτερους αμυντικούς. Παρόλα αυτά έκλεισε πέρυσι την σεζόν με περίπου 1.3 κλεψίματα, προσπαθώντας να παίξει άμυνα πάνω στην μπάλα. Σίγουρα, πάντως, δεν είναι το δυνατό του σημείο. Αν και άλλο είναι το ερώτημα. Θα μπορέσει να ανταποκριθεί στον ρόλο για τον οποίο αποκτήθηκε;

Είπαμε: Στο μυαλό του Εργκίν Αταμάν, ο Τζέριαν Γκραντ υπολογίζεται ως το 4ο-5ο γκαρντ της ομάδας. Και από τη στιγμή που είναι δεδομένο ότι ο Σλούκας, ο Βιλντόζα και το δυάρι που θα αποκτηθεί θα έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας όσον αφορά τον χρόνο συμμετοχής στην περιφέρεια, ο 30χρονος Αμερικανός δεν θα μένει στο παρκέ όπως τη σεζόν που ολοκληρώθηκε με περισσότερα από 33 λεπτά κατά μέσο όρο.

Ερωτηματικό αν θα ανταποκριθεί με μειωμένο χρόνο συμμετοχής

Οπότε βάζω έναν αστερίσκο γιατί φέρνω στο μυαλό μου τη σεζόν του στην Αρμάνι Μιλάνο. Στα σχεδόν 15 λεπτά που αγωνιζόταν δεν κατάφερε να δείξει πολλά πράγματα. Από την άλλη, παίζει μεγάλο ρόλο και ο τρόπος με τον οποίο τον χρησιμοποιεί ο εκάστοτε προπονητής του. Όπερ και σημαίνει, ότι ο Αταμάν μπορεί να έχει στο μυαλό του ένα πλάνο που να είναι αποδοτικό, τόσο για τον ίδιο τον Γκραντ, όσο και συνολικά για την ομάδα. Άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός προκειμένου να φτάσει η ομάδα στους στόχους της.

Επιμένω και λέω ότι ο Τζέριαν Γκραντ αποτελεί μια πολύ καλή λύση για τον Παναθηναϊκό. Και θεωρώ ότι έχει υποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό η εν λόγω μεταγραφή. Τουλάχιστον αυτή ήταν η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επικρατούσε, τοσο όταν ακούστηκε τ’ όνομά του, όσο και όταν o Παναθηναϊκός έκλεισε τον παίκτη όπως έγραψε σχετικά το Gazzetta. Άλλωστε δεν αποτελεί μόνο προσωπική άποψη.

Το ανέφερε και ο Έρικ ΜακΚόλουμ σε ένα σχετικό σχόλιο κάτω από μια ανάρτηση του Basketnews.com. Συγκεκριμένα ο Αμερικανός σκόρερ έγραψε ότι «πρόκειται για μια υποτιμημένη κίνηση. Θα ταιριάξει απόλυτα στο pick n roll του Αταμάν. Υπέροχη μεταγραφή».

Ε, όλο και κάτι παραπάνω θα ξέρει. Τι λέτε;



gazzeta.gr