Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε την κούπα του πρωταθλητή στην Ελλάδα, αλλά ποιες ομάδες κατέκτησαν τα υπόλοιπα μεγάλα πρωταθλήματα στην Ευρώπη;

Τα μεγάλα πρωταθλήματα στην Ευρώπη ολοκλήρωσαν τις… εκκρεμότητές του και ανακήρυξαν τις πρωταθλήτριες ομάδες για τη σεζόν 2023-2024. Στην Ελλάδα, ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 3-2 του Ολυμπιακού, έκανε ένα άτυπο double, μαζί με τη EuroLeague και επέστρεψε στο θρόνο του πρωταθλητή στην Ελλάδα μετά από τρία χρόνια.

Τι έγινε όμως στα άλλα πρωταθλήματα; Πόσες ομάδες της EuroLeague πήραν στο σπίτι τους και την κούπα; Μοναδική εκκρεμότητα στα πρωταθλήματα αποτελεί το Ισραήλ με τη μεγάλη μάχη του Τελ Αβίβ, ανάμεσα στη Μακάμπι και τη Χάποελ να κρίνει τον πρωταθλητή.

Ισπανία

Η Ρεάλ… σκούπισε τους ημιτελικούς απέναντι στην Μπαρτσελόνα (3-0) και στη συνέχεια έκανε το ίδιο απέναντι στη Μούρθια (3-0), η οποία πρόλαβε να πετάξει εκτός τη Μάλαγα, την κάτοχο του Νο1 στην κανονική περίοδο και φυσικά την κάτοχο του BCL.

Ιταλία

Η Αρμάνι Μιλάνο, με MVP τον Νίκολα Μίροτιτς επικράτησε με 3-1 νίκες κόντρα στη Βίρτους Μπολόνια, για να πάρει τον τίτλο στην Ιταλία. Αυτός ήταν ο τρίτος συνεχόμενος τίτλος για την ομάδα του Μιλάνο.

Γερμανία

Οι δύο ομάδες της EuroLeague, η Μπάγερν Μονάχου και η Άλμπα Βερολίνου, συναντήθηκαν στους τελικούς. Με την πρώτη να επικρατεί με 3-1 και να κατακτά τον πρώτο τίτλο της μετά από τέσσερα χρόνια. Μεσολάβησαν τρεις κατακτήσεις της Άλμπα και μία από την Ουλμ.

Τουρκία

Η Φενέρμπαχτσε δεν έμεινε με άδεια χέρια. Έφτασε στους τελικούς απέναντι στην Αναντολού Εφές και κατάκτησε το πρωτάθλημα με 3-1 νίκες. Την περσινή σεζόν η Εφές απέκλεισε με το ίδιο σκορ, στα ημιτελικά, τη Φενέρ. Παράλληλα, η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους επέστρεψε στο θρόνο μετά από διάλειμμα μιας σεζόν.

Σερβία

Είτε μιλάμε για το πρωτάθλημα της Σερβίας, είτε για την Αδριατική Λίγκα (ABA Liga) ο… παρονομαστής είναι ο ίδιος: Ο Ερυθρός Αστέρας. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου… σκούπισε τους τελικούς της ABA Liga απέναντι στην Παρτίζαν του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς (3-0), ενώ με 2-0 νίκες (η δεύτερη στα… χαρτιά) πήρε και το πρωτάθλημα στη Σερβία.

Γαλλία

Η Μονακό μοιάζει ανίκητη, τουλάχιστον στις εγχώριες διοργανώσεις. Μετά το χαμένο Κύπελλο και τον αποκλεισμό από το Final Four της EuroLeague, οι Μονεγάσκοι συνάντησαν την Παρί (κάτοχο του EuroCup) στους τελικούς.

Και δε δυσκολεύτηκαν να κατακτήσουν το πρωτάθλημα με 3-1 νίκες. Μάλιστα, οι δύο τελευταίες ήρθαν με διαφορές 27 και 39 πόντους, αντίστοιχα.

Λιθουανία

Το μοναδικό πρωτάθλημα των χωρών που συμμετέχουν στη EuroLeague, αλλά δεν το κατέκτησε ομάδα της διοργάνωσης. Η Ζαλγκίρις έφτασε στους τελικούς, αλλά ηττήθηκε κατά κράτος από τη Ρίτας με 3-1 νίκες. Δίνοντας συνέχεια στο αρνητικό ρεκόρ του Αντρέα Τρινκιέρι στις εγχωριες διοργανώσεις των εκάστοτε ομάδων του.





gazzeta.gr