Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για την επόμενη μέρα στον ΠΑΟΚ και το πώς βρίσκει η σεζόν 2023-24 τους Ιβάν Σαββίδη και Ραζβάν Λουτσέσκου.

Το ήπιε το πικρό ποτήρι ο ΠΑΟΚ και ο κόσμος του μέχρι το τέλος! Μέχρι και τον τελικό όπου φυσικά δεν έβαλε γκολ ούτε στους δέκα της ΑΕΚ, με αποτέλεσμα η ήττα και η απώλεια να πονέσουν πολύ-πολύ περισσότερο. Πέρασαν δύσκολες ημέρες για τον ψυχισμό όλων όσων αγαπούν τον ΠΑΟΚ και έρχονται κι άλλες. Εκτός και αν το όραμα που πρέπει να δοθεί, παρουσιαστεί πιο γρήγορα από τα αναμενόμενα. Με πράξεις βέβαια, γιατί αυτές μετράνε.

Πώς εγώ εκτιμώ τη χθεσινή πεντάωρη συνάντηση ΠΑΟΚ και επόμενη μέρα: Η σύσκεψη, η ανάλυση, τα λάθη και το σχέδιο για το μέλλον… με όλους του πρωταγωνιστές της ΠΑΟΚτσήδικης καθημερινότητας εκτός του Ιβάν που δεν συμμετείχε; Θα καταγράψω τα συμπεράσματα και τις πληροφορίες μου επιγραμματικά:

  • Ο Γιώργος Σαββίδης που πήρε την πρωτοβουλία, προσέθεσε στο φετινό ενεργητικό του άλλη μία σοφή κίνηση. Η παρουσία του Γιώργου φέτος στα δύσκολα, αποτελεί κέρδος ΠΟΛΛΩΝ ΕΤΩΝ για τον ΠΑΟΚ.
  • Η απουσία του Ιβάν από αυτή τη διαδικασία απολογισμού ήταν μάλλον χρήσιμη. Όταν εκείνος παραβρίσκεται σε τέτοιες καταστάσεις μονοπωλεί το ενδιαφέρον και ίσως τα στελέχη να μην έχουν την άνεση να εκφράσουν όλα όσα πρέπει.
  • Οι εκπρόσωποι ομάδας και διοίκησης ανέδειξαν και χθες με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τη δυσλειτουργία που υπάρχει γύρω από το αγωνιστικό τμήμα και κυρίως στο κομμάτι της διαμόρφωσής του. Μετά από μία τέτοια ποδοσφαιρική σφαλιάρα, με μία ομάδα που ήξερε τις ποιοτικές αδυναμίες της στο γκολ εδώ και πολλούς μήνες αλλά ΔΕΝ κατάφερε ούτε καν να προσπαθήσει για να τις μειώσει, οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την τραγική αποτυχία έπρεπε επιτέλους να καταγραφούν με λεπτομέρειες.

Εδώ θα μείνουμε. Χθες οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ στην ομάδα και στην ΠΑΕ ανέδειξαν:

  1. Πώς και γιατί επικρατεί ασυνεννοησία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στα μεταγραφικά και στη διαμόρφωση του ρόστερ
  2. Πώς χάνεται πολύτιμος χρόνος και μαζί σημαντικοί στόχοι
  3. Πώς ενώ όλοι φταίνε εκ του αποτελέσματος, ο καθένας από μόνος του έχει και ένα άλλοθι για να παρουσιάσει αφού η προσπάθεια δεν είναι απολύτως ομαδική
  4. Πώς ο προπονητής του οποίου η άποψη (θεωρητικά) βαραίνει περισσότερο και στον ιδιοκτήτη, δεν μπορεί να απαιτήσει ό τι καλύτερο θα έπρεπε και πολλές φορές συμβιβάζεται με μετριότητες που στο τέλος εκθέτουν και την ομάδα και τον ίδιο προσωπικά.
  5. Πώς εμπλέκονται και πάλι πάρα πολλοί άνθρωποι που στο τέλος-τέλος αντί να συνεργάζονται ο ένας ελέγχει ή καλύπτει τον άλλο

Ξέρετε κάτι; ΟΛΑ αυτά είναι γνωστά στην ΠΑΟΚτσήδικη κοινωνία. Πόσες και πόσες φορές δεν έχω γράψει για την ασυνεννοησία που επικρατεί σε αυτό το κομμάτι που μεγαλώνει και τη δυσλειτουργία με αποτέλεσμα (για παράδειγμα) ο ΠΑΟΚ αντί να λύνει το πρόβλημα με την έλλειψη παικτών που θα έχουν ευχέρεια στο σκοράρισμα, να καταφέρνει να το μεγαλώνει σε κάθε μεταγραφική περίοδο όλο και περισσότερο!

Χθες και μετά από μία τόσο οδυνηρή αποτυχία, τα πάντα καταγράφηκαν με πολύ επίσημο τρόπο, μέχρι και έγγραφο-έκθεση θα «επιστρατευθεί» ώστε αποτυπωμένα όλα μαζί να σταλούν στον ιδιοκτήτη. Ο Σαββίδης φυσικά και ξέρει τι γίνεται, έχει επιλέξει κάποια πράγματα και στρατηγικές που φαίνεται ότι δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση είναι άλλο να του λέει ή να του εισηγείται το κάθε στέλεχος ξεχωριστά τι πιστεύει και άλλο ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να του παρουσιάζουν και να του αποδεικνύουν το πρόβλημα, ζητώντας-προτείνοντας και ξεκάθαρες λύσεις.

Σαββίδης και Λουτσέσκου

Όλα τα παραπάνω είναι λίγο πολύ γνωστά και αυτονόητα για όσους γνωρίζουν πράγματα από την ΠΑΟΚτσήδικη καθημερινότητα. Εκείνο που όλοι εμείς (και εγώ και όλοι) πρέπει να αντιληφθούμε σε μεγαλύτερο βαθμό, είναι ότι… σαφώς και δεν τα γνωρίζουμε όλα. Γιατί -στο κάτω κάτω- αν οι λύσεις ήταν απλές για τον Σαββίδη θα τις είχε δώσει. Έτσι δεν είναι; Προφανώς ο Σαββίδης ο οποίες γνωρίζει τα πάντα για την ΠΑΕ, την ιδιοκτησία, την εταιρία, τα οικονομικά δεδομένα, το παρόν, το μέλλον, τα δικά του, του Λουτσέσκου, ακόμη-ακόμη και των ανταγωνιστών, αλλά και της χώρας, της Ευρώπης ολόκληρης, έχει μπροστά του πολλά περισσότερα στοιχεία για να πάρει αποφάσεις και να χαράξει πολιτική για τον ΠΑΟΚ. Αν μετά από 11 χρόνια Σαββίδη στον ΠΑΟΚ, αν μετά από όλα όσα με πράξεις μας έχει αποδείξει, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι μεταξύ μας που πιστεύουν ότι ο Σαββίδης δεν καταλαβαίνει, ή δεν ξέρει, ή δεν θέλει ή δεν έχει τον τρόπο, τότε τι να λέμε; Από την άλλη είναι απλό και εύκολο να βγει και με ειλικρίνεια απέναντι στους ΠΑΟΚτσήδες που τον λατρεύουν, να αναλύσει όλη την κατάσταση; Είναι; Όπως και να έχει πρέπει να βρει τρόπο να απευθυνθεί στον κόσμο.

Κάπου εκεί και ο Λουτσέσκου! Ο δεύτερος πολυτιμότερος. Κατ’ αρχάς θεωρώ απίστευτα κουραστικό και άσκοπο να κρίνεται η αξία του προπονητή Λουτσέσκου κάθε μήνα και με διαφορετικό τρόπο. Δηλαδή ρε παιδιά κάπου έλεος… Μετά από τέσσερις σεζόν και 198 παιχνίδια στον ΠΑΟΚ, μετά από το 61% σε ποσοστό νικών, μετά από τόσους τίτλους, τέτοιο ποδόσφαιρο και γενική πανελλήνια παραδοχή για τις προπονητικές του ικανότητες, πώς γίνεται ακόμη να ταλαιπωρούμαστε με το σκηνικό:

– Απαράδεκτη επιλογή ο Λουτσέσκου το καλοκαίρι του 2017

– Καλούτσικη, το ίδιο Φθινόπωρο

– Κακή, τον χειμώνα

– Μάλλον καλή, την άνοιξη του 2018

– Εξαιρετική, το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου

– Φοβερός, μετέπειτα

– Θεός, το 2019

– Απαράδεκτος, το ίδιο καλοκαίρι

– Μισητός, όταν γύρισε

– Ο ιδανικός, όταν οδήγησε με… εμένα και με εσένα τον ΠΑΟΚ στους 8 της Ευρώπης

– Τραγικός, το καλοκαίρι του 2022

– Ο σπουδαιότερος, το χειμώνα του 2023 με την μπαλάρα και το αήττητο των 22 αγώνων παίζοντας με 20χρονους και…

– Τώρα πάλι μετά από τόσες… κωλοτούμπες να είναι εκ νέου ο χειρότερος επειδή δεν μπορεί η ομάδα να σκοράρει ενώ αυτός με τη δουλειά του δημιουργεί τις προοπτικές;

Δηλαδή είναι αξιολόγηση αυτή για έναν προπονητή με τόσα χρόνια παρουσίας στην Τούμπα; Είναι λογική αυτή;

Από την άλλη είναι ή θα είναι στο απυρόβλητο; Ποιος; Γιατί; Από που και ως που;

– Δεν κατηγορήθηκε (πρώτος εγώ) για την κακοκεφιά του πέρσι το καλοκαίρι, που οδήγησε στην απαράδεκτη εικόνα της ομάδας του στην Ευρώπη;

– Για το αντικειμενικά κακό του κουτσάρισμα σε μεγάλα ματς όπως με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, ή για τον τελικό όπου καταπάτησε τις ιδέες του;

– Για τη δυσπιστία του και την πολλές φορές διαφορετική του συμπεριφορά στους νέους σε σχέση με τους μεγάλους παίκτες;

– Δεν του ασκήθηκε (από εμένα) η πιο σκληρή κριτική για την απαράδεκτη συμπεριφορά του με υβριστικές δηλώσεις και χειρονομίες μέσα στη χρονιά τότε που οι λαϊκιστές τον αποθέωναν χωρίς να σκέφτονται ότι δίνει κακό παράδειγμα στα αποδυτήρια από τα οποία ο ίδιος ζητούσε πειθαρχία;

– Δεν έχει διαβάσει δεκάδες φορές ότι για την ιστορία του στον ΠΑΟΚ και το επίπεδό του απαγορεύεται να είναι τόσο συγκαταβατικός στις μέτριες επιλογές παικτών που του προτείνουν;

Επιχειρήματα και όχι αερολογίες επειδή… έχασε, χωρίς να καταλαβαίνουμε μέχρι που φθάνει η δυνατότητα ενός προπονητή στην αποτελεσματικότητα της ομάδας του. Γιατί όποιος δεν μπορεί να δει ότι ο ΠΑΟΚ παίζει, παράγει, είναι οργανωμένος, λειτουργεί καλά με την μπάλα στα πόδια ενώ αναδεικνύει και παίκτες όπως ορίζει το πλάνο, αλλά ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΣΚΟΡΑΡΕΙ γιατί δεν έχει την απαραίτητη ποιότητα μπροστά και μεσοεπιθετικά, τότε πολύ απλά είναι εμπαθής ή εντελώς άμπαλος.

Με αυτά και με αυτά ο ΠΑΟΚ του Σαββίδη, με προπονητή τον Λουτσέσκου, ξέρει καλά τα λάθη του, η πλήρης αποτυχία σε Ελλάδα και Ευρώπη για το 2022-2023 του απαγορεύει να κρύψει το οτιδήποτε κάτω από το χαλί και αν πράγματι τα παθήματα έγιναν μαθήματα, η ομάδα θέλει λίγα αλλά… ακριβά πράγματα για να αρχίσει να κερδίζει και πάλι. Φυσικά και δεν είμαι σίγουρος αν θα τα βρει. Είναι όμως τόσο μεγάλη η πίεση, ο θυμός, η στενοχώρια που βγάζουν όλοι, που… δεν μπορεί, θα προσέξουν πολύ για να μην κάνουν τα ίδια λάθη και ενόψει του 2023-2024.

gazzeta.gr