Το σκάφος είχε αναχωρήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης και βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα, στα ανοιχτά της Πελοποννήσου. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 79 σοροί μεταναστών, μεταξύ αυτών και μία γυναίκα, ωστόσο υπάρχει ο φόβος πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς μαρτυρίες διασωθέντων αναφέρουν πως στο αλιευτικό επέβαιναν περίπου 600 με 750 άτομα.

Από την Τρίτη το βράδυ έως και τα ξημερώματα της Τετάρτης, το πλοίο ήταν ακυβέρνητο, και πιθανότατα ο κυβερνήτης να το είχε εγκαταλείψει. Μάλιστα, όταν πλησίασε το αλιευτικό, ένα εμπορικό πλοίο, τους ζήτησαν μόνο νερό και τίποτε άλλο, ούτε και βοήθεια από την Ελλάδα και από τα παραπλέοντα σκάφη.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, κατά τον εντοπισμό τους κανένας εκ των διασωθέντων δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό.

«Από χθες δεν έχουμε δει κανέναν διασωθέντα κι αυτό μας ανησυχεί»

Το πρωί της Πέμπτης μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας οι υπόλοιποι 39 σοροί των μεταναστών, ενώ παράλληλα σε επιφυλακή βρίσκονται τα ασθενοφόρα και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες.

«Χθες υπήρχε μία τεράστια κινητικότητα, μία συνεργασία των φορέων. Τόσα πολλά ασθενοφόρα δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ στην Καλαμάτα. Τελικά, δυστυχώς, δεν χρειάστηκε, διότι οι πληροφορίες μας λένε για 700 άτομα περίπου πάνω στο αλιευτικό, όμως μόνο 104 κατέβηκαν. Από τότε δεν έχουμε δει κανέναν διασωθέντα κι αυτό μας ανησυχεί», δήλωσε ο Θανάσης Βασιλόπουλος, δήμαρχος Καλαμάτας.

Ο δήμαρχος της πόλης τόνισε στο MEGA πως οι μαρτυρίες των διασωθέντων που αναφέρουν ότι στο αλιευτικό βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά επιβεβαιώνονται, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ταυτοποιήθηκε η σορός μίας γυναίκας.

Η καταγραφή και η εξέταση των μεταναστών έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται εντός της ημέρας να μεταφερθούν σε οργανωμένη δομή στη Μαλακάσα.

Οι ελπίδες λιγοστεύουν

Μιλώντας στο MEGA ο Κώστας Κατσαρός, διευθυντής της 10ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ, περιέγραψε τις πρώτες στιγμές που οι διασωθέντες έφτασαν στο λιμάνι της Καλαμάτας. Ο πανικός και το σοκ ήταν αποτυπωμένα στα πρόσωπά τους, ενώ η επικοινωνία μεταξύ μεταναστών και διασωστών ήταν δύσκολη.

«Λάβαμε  την πρώτη κλήση για να παραλάβουμε τέσσερις διασωθέντες που προσήλθαν με το Super Puma στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Κατόπιν, οι διασωθέντες που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας ήταν 100 άτομα, όλοι άνδρες».

«Οι άνθρωποι ήταν φοβισμένοι. Δεν μπορούσαμε να πούμε πολλά πράγματα. Είχαμε μεταφραστή, γιατί πολλοί από αυτούς δεν γνώριζαν την αγγλική γλώσσα και η επικοινωνία μαζί τους ήταν δύσκολη για να μας περιγράψουν όσο μπορούσαν την κατάσταση για να τους βοηθήσουμε και να τους παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες», δήλωσε.

Η αγωνία των διασωθέντων για τους δικούς τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν εντοπιστεί, συγκλονίζει.

«Ένα άτομο μου έπιασε το χέρι και μου είπε «περιμένω την οικογένειά μου». Ήταν μέσα στο πλοίο… Ένα δεύτερο άτομο με ρώτησε για τη γυναίκα του, τίποτα άλλο», είπε ο Κώστας Κατσαρός.

Όσο περνούν οι ώρες οι ελπίδες λιγοστεύουν για την ανεύρεση κι άλλων διασωθέντων, καθώς όπως τόνισε ο κος Κατσαρός κανένας από τους 104 διασωθέντες που έφτασαν στο λιμάνι της Καλαμάτας δεν φορούσε σωσίβιο.megatv.com